Excel
Kursa nosaukums Pārtikas produktu saldēšana
Kursa kods PārZ3023
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 16
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst zināšanas par saldēšanu kā progresīvu konservēšanas metodi. Produktus pakļaujot sasaldēšanai, saglabā to vēlamās īpašības un kvalitāti. Ņemot vērā kvalitatīvās izmaiņas produktos tehnoloģiskā procesa laikā, analizē optimālo saldēšanas, glabāšanas un atlaidināšanas režīmu izvēli. Praktiski iepazīstas ar dažu praksē realizēto produktu sortimentu, apmeklē ražošanas uzņēmumus, kuros realizē konservēšanu ar sasaldēšanu.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas – studenti gūst padziļinātas zināšanas par progresīvu konservēšanas paņēmienu-saldēšanu, kvalitatīvu produktu saglabāšanu, uzglabāšanas laika ievērojamu pieaugumu.
Prasmes – studenti prot praktiski analizēt pareiza saldēšanas paņēmiena izvēli saistībā ar produktu grupu un izmantot informāciju par produktu saldēšanai nepieciešamo paņēmienu un tehnisko aprīkojumu kvalitatīva izstrādājuma iegūšanai; Kompetence – rezultātā studenti ir kompetenti saldēšanas teorētiskajos un praktiskajos aspektos, iekārtu un produktu izvēlē, efektīvas uzņēmuma darbības nodrošināšanai.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju kurss un tā studijas.
2 Produktu saldēšanas vēsturiskā attīstība, procesa būtība.
3 Sasaldēšanas ātrums, kristālu veidošanās, ūdens izsalšana.
4 Produktu siltumfizikālo un fizikāli ķīmisko īpašību izmaiņas saldēšanā.
5 Sasaldēšanas temperatūru grafiki.
6 Sasaldēšanas paņēmieni.
7 Saldēšanas līdzekļi.
8 1. kontroldarbs. Augu valsts produktu saldēšana.
9 Saldētu pārtikas produktu glabāšana.
10 Nepārtrauktā aukstuma ķēde.
11 Kvalitatīvās izmaiņas produktos uzglabāšanas laikā.
12 Kvalitatīvās izmaiņas produktos uzglabāšanas laikā.
13 2. kontroldarbs. Dzīvnieku valsts produktu saldēšanas.
14 Rekristalizācija.
15 Aukstuma transports. 16 Atlaidināšanas paņēmieni.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt iesniegtiem visiem patstāvīgajiem darbiem, uzrakstītiem abiem kontroldarbiem.
Obligātā literatūra
1. LR MK noteikumi Nr. 302 Ātri saldēto pārtikas produktu aprites noteikumi. Rīga, 2001.
2. Aboltins A., Skrupskis I., Kampuse S., Iljins U. Suitability to Freezing of Berries Grown in Latvia. In: 22nd International congress of refrigeration : "Refrigeration Creates the Future", Beijing, P. R. China, August 21-26, 2007 : abstracts. - Beijing : International Institute of Refrigeration, 2007. - 116.lpp.* - 1 kompaktdisks*
3. Kampuse S., Moraga G., Skrupskis I., Aboltins A. Glass Transitions and Ice Crystals in Blackcurrants and Redcurrants. In: 22nd International congress of refrigeration : "Refrigeration Creates the Future", Beijing, P. R. China, August 21-26, 2007 : proceedings. [elektroniskais resurss]. - Beijing : International Institute of Refrigeration, 2007. - 1 kompaktdisks* 4. Skrupskis I., Gross U., Rucins M., Aboltins A. The Research of Heat Transfer Process During Freezing of Berries. [tiešsaiste]. In: 3rd Baltic Conference on Food Science and Technology FOODBALT 2008 Jelgava, Latvia,2008.- pp.79.-83. [skatīts 01.12.2011.] Pieejams : http://llufb.llu.lv/conference/foodbalt/2008/Foodbalt-Proceedings-2008-79-83.pdf
Papildliteratūra
1. Kampuse S. Latvijā audzēto aveņu, jāņogu un upeņu ogu šķirņu piemērotība saldēšanai. Promocijas darbs. Jelgava: LLU. 2006. 136 lpp. 2. Skrupskis L., Kampuse S., Iļjins U., Āboltiņš A. Aveņu atlaidināšanas fizikālie procesi. No: Pārtikas un uztura attīstības virzieni nākotnē. Zin.-pr. konf. referāti, Jelgava, PTF, 2001, 79.-84. lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Холодильная техника: ежемес. науч.-техн. и информ. журн. / учредитель: ООО "Инфохолодтех" = Kholodilnaya Tekhnika 1941- Москва : Изд-во "Холодильная техника". ISSN 0023-124X.
2. Journal of Food Engineering [tiešsaiste]. [skatīts 01.12.2011.] Pieejams ScienceDirect datubāzē : http://www.sciencedirect.com/science/journal/02608774 3. Food Technology. [tiešsaiste]. [skatīts 01.12.2011.] Pieejams EBSCO Academic Search Complete datubāzē :
Piezīmes
Izvēles kurss Pārtikas tehnoloģijas fakultātes akadēmiskai un profesionālai studiju programmai, kā arī citu studiju programmu studentiem