Excel
Kursa nosaukums Pētniecības darba pamati
Kursa kods PārZ3021
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 8
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst informāciju par zinātni un tās raksturīgākajām iezīmēm, apgūst zinātniskās pētniecības teorētiskās un empīriskās pētījumu metodes un paņēmienus. Iepazīstas ar zinātniski pētnieciskā darba noformēšanas prasībām, datu apstrādes pamatiem. Tām jānodrošina studentu kompetence veikt bakalaura līmeņa pētījumus sadarbībā ar darba vadītāju un konsultantiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas – studenti gūst padziļinātas zināšanas par zinātniski pētniecisko darbību; paplašinās zināšanu loks par zinātniskās pētniecības likumsakarībām, kas dod iespēju tālāk plānot akadēmiskā un zinātniskā darba izvēli;
Prasmes – studenti prot praktiski izpētīt, analizēt un izmantot informāciju par zinātni, apgūst empīriskās pētījuma metodes, analizēt iegūtos rezultātus, vizuāli tos demonstrēt. Kompetence – rezultātā studenti ir kompetenti pārtikas zinātnes teorētiskajos un praktiskajos aspektos, kas saistīti ar produktu un izstrādājumu kvalitātes drošības jautājumiem, patērētāju interešu ievērošanu un pastāvošo likumdošanu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Jēdziens par zinātni un zinātnisko pētniecību.
2 Studentu zinātniski pētnieciskais darbs.
3 Jaunrade zinātnē, pētījumu ētika.
4 Teorētiskā un eksperimentālā pētīšana.
5 1. kontroldarbs: zinātnes iedalījums, kadri, vadīšana.
6 Pētījumu pamatjautājumi: problēma, temats, mērķis.
7 Informācijas meklēšana, sistematizēšana, analīze.
8 Analītiskais apskats.
9 2. kontroldarbs. Datu matemātiskās apstrādes pamati.
10 Pētījumu metodikas izvēle.
11 Eksperimentālā pētīšana.
12 Anketēšana, ekspertu metodes.
13 Empīriskā materiāla grafisks attēlojums.
14 3. kontroldarbs - liela apjoma paraugkopu analīze.
15 Secinājumi, priekšlikumi, literatūras saraksts. 16 Pētījuma darba noformēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt iesniegtiem visiem patstāvīgajiem darbiem, uzrakstītiem visiem 3 kontroldarbiem.
Obligātā literatūra
1. Arhipova I., Bāliņa S. Statistika ekonomikā - Rīga: Datorzinību centrs, 2003. 352 lpp.
2. Pētījumu metodes ekonomikā un biznesā: mācību līdzeklis/ sastādīja V. Kozlinskis.- Jelgava: LLU, 2005. 97lpp. 3. Tomsons V. Pedagoģisko pētījumu metodoloģija: mācību līdzeklis - Jelgava: LLU, 2009.
Papildliteratūra
1. Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija. - Rīga: LLMZA, 2010. 381pp. 2. Latvijas Zinātņu akadēmijas gadagrāmata, 2003. - Rīga: Latvijas Zinātņu akadēmijas vēstis, 2003. 147 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Latvijas Zinātnes vēstnesis: Latvijas Republikas oficiālais laikraksts. - Rīga: Valsts uzņēmums "Latvijas Vēstnesis". ISSN 1407-0391. 2. Ilustrētā zinātne. - Rīga: Mediju grupa TOPS. ISSN 1691-256X.
Piezīmes
Kurss iekļauts studiju programmas Pārtikas zinību obligātajā daļā.