Kursa nosaukums | Alkoholiskie dzērieni |
Kursa kods | PārZ3005 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas produktu kvalitātes |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmetā topošie restorānu un viesnīcu vadītāji iegūst vispārējas zināšanas par alkoholiskiem dzērieniem, to veidiem, izvēli, pasniegšanas tradīcijām un iegādi. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Alkohola nozīme un ietekme uz veselību.
2 Alus vēsture. Alus iedalījums. Lab.darbs: Alus ražošanai nepieciešamo izejvielu raksturojums. 3 Alus ražošanas pamati. Alus un ēdiena saderība. Lab.darbs: Alus kvalitātes pārbaude. 4 Alus sensorais novērtējums. Lab. darbs: Alus degustācija.1.kontroldarbs: Alus, veidi un pielietojums. 5 Vīna ražošanas vēsture. Vīnu klasifikācija. 6 Dažādu vīnu pagatavošanas īpatnības. Lab. darbs Vīnā esošo satāvdaļu analīze (alkohola saturs). 7 Dažādu vīnu pagatavošanas īpatnības. Lab. darbs Vīnā esošo satāvdaļu analīze (cukura, skābes analīze). 8 Vīnu ražotāju valstu raksturojums. Seminārs: Vīna kvalitāte un tās vērtējums pēc etiķetes. 9 Vīna un ēdiena saderība. Seminārs: Vīna sensorā kvalitāte. 10 Vīna sensorā vērtēšana (mācību filma). Lab.darbs: Vīna degustācija. 2.kontroldarbs Vīns, veidi, pielietošana. 11 Stipro alkoholisko dzērienu iedalījums. Iegūšanas metodes. 12 Konjaks, viskijs, rums, brendiji. Seminārs: Patstāvīgā darba prezentācija. 13 Degvīns, džins. Seminārs: Patstāvīgā darba prezentācija. 14 Tekila, liķieri. 15 Īpatnējie alkoholisko dzērienu veidi ( Sidrs, puarē, sake u.c.). 3.kontroldarbs:Stiprie alkoholiskie dzērieni. 16 Pārskata lekcija. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Lai nokārtotu priekšmetu un iegūtu ieskaitē sekmīgu vērtējumu, studentam jānokārto sekmīgi visi kontroldarbi, jāuzraksta patstāvīgais darbs un tas jāaizstāv, jānostrādā visi laboratorijas darbi, jāņem aktīvu dalību semināros. | |
Obligātā literatūra | |
1. A.Krišjānis Vīna pasaules rokasgrāmata.-Rīga:Jumava,2003. - 192 lpp.
2. R.Kreizi, P.Ostervalds Vīns. - Rīga:Jāņa sēta,2002. - 199 lpp. 3. I.Andersone, Z.Ivaņinoks Lielā bāra grāmata. - Rīga:SIA ILJUS, 1997. - 599 lpp. 4. E.Frīdrihs Alus. - Rīga:Jāņa sēta, 2001. - 189 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. S.Walton, B.Glover The ultimate encyclopedia of Wine, Beer, Spirits&Liqueurs. - New-York: Anness Publishing, 1998.- 512 p.
2. A.Waugh. Wine and spirits. -New York: Time Life books, 1968. - 208 p. 3. Ж.Дэло Крепкие спиртные напитки мира. Москва: БЕЛФАКС, 1999. - 296 с. 4. M.Jackson Beer. - London: Dorling Kindersley, 1998. - 192 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Žurnāls "Supermarkets".
2. Žurnāls "Mana virtuve". 3. Žurnāls "Mūsmājas". 4. Laikraksta "Diena" piektdienas pielikums. |
|
Piezīmes | |
Studiju priekšmets ir iekļauts Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības augstākās profesionālās bakalaura studiju programmas obligātajā daļā. |