Excel
Kursa nosaukums Alkoholiskie dzērieni
Kursa kods PārZ3005
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju priekšmetā topošie restorānu un viesnīcu vadītāji iegūst vispārējas zināšanas par alkoholiskiem dzērieniem, to veidiem, izvēli, pasniegšanas tradīcijām un iegādi.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Alkohola nozīme un ietekme uz veselību.
2 Alus vēsture. Alus iedalījums. Lab.darbs: Alus ražošanai nepieciešamo izejvielu raksturojums.
3 Alus ražošanas pamati. Alus un ēdiena saderība. Lab.darbs: Alus kvalitātes pārbaude.
4 Alus sensorais novērtējums. Lab. darbs: Alus degustācija.1.kontroldarbs: Alus, veidi un pielietojums.
5 Vīna ražošanas vēsture. Vīnu klasifikācija.
6 Dažādu vīnu pagatavošanas īpatnības. Lab. darbs Vīnā esošo satāvdaļu analīze (alkohola saturs).
7 Dažādu vīnu pagatavošanas īpatnības. Lab. darbs Vīnā esošo satāvdaļu analīze (cukura, skābes analīze).
8 Vīnu ražotāju valstu raksturojums. Seminārs: Vīna kvalitāte un tās vērtējums pēc etiķetes.
9 Vīna un ēdiena saderība. Seminārs: Vīna sensorā kvalitāte.
10 Vīna sensorā vērtēšana (mācību filma). Lab.darbs: Vīna degustācija. 2.kontroldarbs Vīns, veidi, pielietošana.
11 Stipro alkoholisko dzērienu iedalījums. Iegūšanas metodes.
12 Konjaks, viskijs, rums, brendiji. Seminārs: Patstāvīgā darba prezentācija.
13 Degvīns, džins. Seminārs: Patstāvīgā darba prezentācija.
14 Tekila, liķieri.
15 Īpatnējie alkoholisko dzērienu veidi ( Sidrs, puarē, sake u.c.). 3.kontroldarbs:Stiprie alkoholiskie dzērieni. 16 Pārskata lekcija.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Lai nokārtotu priekšmetu un iegūtu ieskaitē sekmīgu vērtējumu, studentam jānokārto sekmīgi visi kontroldarbi, jāuzraksta patstāvīgais darbs un tas jāaizstāv, jānostrādā visi laboratorijas darbi, jāņem aktīvu dalību semināros.
Obligātā literatūra
1. A.Krišjānis Vīna pasaules rokasgrāmata.-Rīga:Jumava,2003. - 192 lpp.
2. R.Kreizi, P.Ostervalds Vīns. - Rīga:Jāņa sēta,2002. - 199 lpp.
3. I.Andersone, Z.Ivaņinoks Lielā bāra grāmata. - Rīga:SIA ILJUS, 1997. - 599 lpp. 4. E.Frīdrihs Alus. - Rīga:Jāņa sēta, 2001. - 189 lpp.
Papildliteratūra
1. S.Walton, B.Glover The ultimate encyclopedia of Wine, Beer, Spirits&Liqueurs. - New-York: Anness Publishing, 1998.- 512 p.
2. A.Waugh. Wine and spirits. -New York: Time Life books, 1968. - 208 p.
3. Ж.Дэло Крепкие спиртные напитки мира. Москва: БЕЛФАКС, 1999. - 296 с. 4. M.Jackson Beer. - London: Dorling Kindersley, 1998. - 192 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Žurnāls "Supermarkets".
2. Žurnāls "Mana virtuve".
3. Žurnāls "Mūsmājas". 4. Laikraksta "Diena" piektdienas pielikums.
Piezīmes
Studiju priekšmets ir iekļauts Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības augstākās profesionālās bakalaura studiju programmas obligātajā daļā.