Excel
Kursa nosaukums Pārtikas produktu ražošanas pamati
Kursa kods PārZ3001
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju priekšmetā studenti iepazīstas ar lauksaimniecības produktu ķīmiskos sastāvu, faktoriem, kas ietekmē kvalitatīvu produktu iegūšanu. Apgūst nepieciešamās zināšanas pārtikas produktu gatavošanā un kvalitātes kontrolē. Laboratorijas darbos studenti iegūst praktiskas iemaņas pārtikas produktu gatavošanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1. Graudu uzbūve, ķīmiskais sastāvs, kvalitātes rādītāji un tehnoloģiskās īpašības.
2. Miltu veidi, šķiras, ieguve un uzglabāšana.
3. Maizes un maizes izstrādājumu ražošanas tehnoloģija.
4. Konditorejas izstrādājumu gatavošana.
5. 1. kontroldarbs. Gaļas ķīmiskais sastāvs, īpašības un uzturvērtība.
6. Gaļas produktu kvalitāte, bioķīmiskie procesi gaļā.
7. Gaļas un gaļas produktu sālīšana un kūpināšana.
8. Desu izstrādājumu gatavošana, gaļas uzturvērtību ietekmējoši faktori.
9. 2. kontroldarbs. Augļu un dārzeņu nozīme uzturā, to ķīmiskais sastāvs, bojāšanās cēloņi.
10. Dārzeņu konservēšana, skābēšana un sālīšana.
11. Augļu un ogu konservēšana, augļu-ogu un dārzeņu saldēšana.
12. Kartupeļu pārstrāde.
13. 3. kontroldarbs. Piena ķīmiskais sastāvs, neraksturīgas vielas pienā, piena kvalitātes rādītāji.
14. Piena dzesēšanas, uzglabāšanas un termiskās apstrādes, separēšanas procesu raksturojums.
15. Sviesta un siera klasifikācija, ražošanas īpatnības. 16. Piena blakusproduktu raksturojums, sastāvs, pielietojums. 4. kontroldarbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Eksāmens. Semestra laikā sekmīgi jāuzraksta plānotie kontroldarbi par lekciju materiālu, kas atļaut studentam automatiski saņemt akumulējošo eksāmenu, un jānostrādā visi paredzētie laboratorijas darbi. Semestra laikā studentiem jāizstrādā kursa darbs un publiski tas ir jāaizstāv.
Obligātā literatūra
1. Ozola L. Piena pārstrāde mājās. - R.: Līdums, 1993. - 56 lpp.
2. Liepiņa Z. Daudzveidīgā maizīte. - R.: Zinātne, 1993. - 96 lpp.
3. Zariņš P., Šamarins V. Lauksaimniecības ražojumu uzglabāšana un pārstrāde. - R.: Zinātne, 1984. - 95 lpp. 4. Kangare V. Dārzeņu, auģļu un sēņu konservēšana. - R.: Avots, 1982. - 269 lpp.
Papildliteratūra
1. Demers A. Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos. - R.:Avots, 1993. - 400 lpp.
2. Kokars V. Augļu sulu un vīnu gatavošana mājas apstākļos. - R.: Avots, 1991. - 48 lpp.
3. Žīgurs H. Mūžīgā un dienišķā: maizes kalorimetrija. - R.: Zinātne, 1984. - 95 lpp. 4. Grīnberga M. Gaļas produktu tehnoloģija. - R.: Mācību metodiskais centrs, 1997. - 104 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. "Lauku avīzes" izdotās tematiskās avīzes "Piena avīze", "Siera avīze", "Maizes avīze", "Alus avīze" 2. Praktiskais Latvietis
Piezīmes
Priekšmets iekļauts Pārtikas tehnoloģijas fakultātes ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības studiju programmas obligātajā daļā, 6. semestrī.