Kursa nosaukums | Uztura gatavošanas tehnoloģija |
Kursa kods | PārZ2032 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 9 |
Kopējais stundu skaits kursā | 243 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 24 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 48 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 147 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis Mg. sc. ing., Janīna Ķīvīte |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmeta ietvaros studenti iegūst zināšanas un prasmes ēdienu gatavošanas tehnoloģijā, izprot fizikāli - ķīmiskos procesu norisi pārtikas produktos to uzglabāšanas laikā un dažādu tehnoloģisko procesu ietekmē, tādējādi spējot izvēlēties atbilstošus mehāniskos un termiskos apstrādes paņēmienus, sekmējot uzturvielu saglabāšanos ēdienu gatavošanas laikā. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Tehnoloģisko procesu raksturojums. ĒGT l Kulinārās apstrādes veidi; prd Izejvielu p/a
2 ĒGT l Izejvielu p/a, to ietekmējošie faktori; prd Ēdiena receptūras izstrāde 3 Produktu apstrādes procesu klasifikācija. ĒGT l Izejvielu termiskā apstrāde; prd Ēdiena receptūras izstrāde 4 ĒGT l Dārzeņu ēdieni; prd S/a zudumu aprēķins 5 Produktu siltapstrādes nozīme. Fizikāli - ķīmiskās izmaiņas produktos apstrādes laikā. ĒGT l Biezputras; prd 6 ĒGT l Miltu ēdienu gatavošanas tehnoloģija; prd Tehnoloģiskās shēmas izstrāde 7 Olbaltumvielu izmaiņas tehnoloģiskajā procesā. ĒGT l Olu ēdieni; prd Tehnoloģiskās shēmas izstrāde 8 ĒGT l Zupas, to klasifikācija, buljoni; prd Detalizēta ēdiena gatavošanas apraksta izstrāde 9 Tauku izmaiņas. ĒGT l Nedzidro zupu gatavošanas tehnoloģija; prd Ēdiena iznākuma pieraksts 10 ĒGT l Mērces, to iedalījums, atvasinātās mērces; prd Tehnoloģiskās dokumentācijas loma ĒU darbībā 11 Ogļhidrātu izmaiņas. ĒGT l Zivju ēdieni. Zivju p/a, p/f; prd Tehnoloģiskā dokumentācija 12 ĒGT l Jūras produktu ēdieni; prd Gaļas liemeņa kulinārais izvērtējums 13 Krāsas izmaiņas. ĒGT l Gaļas ēdieni. Gaļas p/a, p/f; prd Gaļas liemeņa kulinārais izvērtējums 14 ĒGT l Mājputnu un savvaļas putnu ēdieni, subproduktu ēdieni; prd Gaļas liemeņa izvērtējums 15 Garšas un aromātisko vielu veidošanās. ĒGT l Saldie ēdieni, to klasifikācija; prd Referātu prezentācija 16 ĒGT l Saldo ēdienu gatavošanas tehnoloģija; prd Seminārs - garšaugu, garšvielu loma ēdienu gatavošanā |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
sekmīgi nokārtoti 6 kontroldarbi, izstrādāti un sekmīgi novērtēti 3 mājas darbi, prezentēts referāts, nostrādāti un sekmīgi novērtēti laboratorijas darbi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Kozule V. Uzturs, 1.daļa.Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki:1998.- 170lpp.
2. Kozule V. Uzturs, 2.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki:2000. - 153 lpp. 3. Kozule V.Uzturs, 3.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki: 2001.- 152 lpp. 4. Сборник рецептур.- М.Экономика, 1998. - 503 с. |
|
Papildliteratūra | |
1. Ekerte A. Lielā pavārgrāmata.- R.:Iljus, 1995.- 437 lpp.
2. The Theory of Catering. - L.: Holder and Stoughton, 1992. - 492 p 3. Stobart T. The cook`s encyclopaedia:ingredients and processec.-L.:Bastford, 1980.- 483 p. 4. Тайбнер Х. Мировая кухня - Лтл. Пресс сор., - 1997ю - 317 с |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Gastromāns /- R.: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija "Prospekts"
2. Labu apetīti /- R.:Izd. SIA Lietišķās informācijas dienests 3. Приятного аппетита / Издательский дом "Бурда" / (žurnāls krievu valodā) 4. Good Food / BBC Worldwide Limited / (žurnāls angļu valodā) |
|
Piezīmes | |
studiju priekšmets iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības studiju programmas obligātajā daļā 4.semestrī. |