Excel
Kursa nosaukums Uztura gatavošanas tehnoloģija
Kursa kods PārZ2032
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 9
Kopējais stundu skaits kursā 243
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 24
Laboratorijas darbu stundu skaits 48
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 147
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture
Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis
Mg. sc. ing., Janīna Ķīvīte

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju priekšmeta ietvaros studenti iegūst zināšanas un prasmes ēdienu gatavošanas tehnoloģijā, izprot fizikāli - ķīmiskos procesu norisi pārtikas produktos to uzglabāšanas laikā un dažādu tehnoloģisko procesu ietekmē, tādējādi spējot izvēlēties atbilstošus mehāniskos un termiskos apstrādes paņēmienus, sekmējot uzturvielu saglabāšanos ēdienu gatavošanas laikā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Tehnoloģisko procesu raksturojums. ĒGT l Kulinārās apstrādes veidi; prd Izejvielu p/a
2 ĒGT l Izejvielu p/a, to ietekmējošie faktori; prd Ēdiena receptūras izstrāde
3 Produktu apstrādes procesu klasifikācija. ĒGT l Izejvielu termiskā apstrāde; prd Ēdiena receptūras izstrāde
4 ĒGT l Dārzeņu ēdieni; prd S/a zudumu aprēķins
5 Produktu siltapstrādes nozīme. Fizikāli - ķīmiskās izmaiņas produktos apstrādes laikā. ĒGT l Biezputras; prd
6 ĒGT l Miltu ēdienu gatavošanas tehnoloģija; prd Tehnoloģiskās shēmas izstrāde
7 Olbaltumvielu izmaiņas tehnoloģiskajā procesā. ĒGT l Olu ēdieni; prd Tehnoloģiskās shēmas izstrāde
8 ĒGT l Zupas, to klasifikācija, buljoni; prd Detalizēta ēdiena gatavošanas apraksta izstrāde
9 Tauku izmaiņas. ĒGT l Nedzidro zupu gatavošanas tehnoloģija; prd Ēdiena iznākuma pieraksts
10 ĒGT l Mērces, to iedalījums, atvasinātās mērces; prd Tehnoloģiskās dokumentācijas loma ĒU darbībā
11 Ogļhidrātu izmaiņas. ĒGT l Zivju ēdieni. Zivju p/a, p/f; prd Tehnoloģiskā dokumentācija
12 ĒGT l Jūras produktu ēdieni; prd Gaļas liemeņa kulinārais izvērtējums
13 Krāsas izmaiņas. ĒGT l Gaļas ēdieni. Gaļas p/a, p/f; prd Gaļas liemeņa kulinārais izvērtējums
14 ĒGT l Mājputnu un savvaļas putnu ēdieni, subproduktu ēdieni; prd Gaļas liemeņa izvērtējums
15 Garšas un aromātisko vielu veidošanās. ĒGT l Saldie ēdieni, to klasifikācija; prd Referātu prezentācija 16 ĒGT l Saldo ēdienu gatavošanas tehnoloģija; prd Seminārs - garšaugu, garšvielu loma ēdienu gatavošanā
Prasības kredītpunktu iegūšanai
sekmīgi nokārtoti 6 kontroldarbi, izstrādāti un sekmīgi novērtēti 3 mājas darbi, prezentēts referāts, nostrādāti un sekmīgi novērtēti laboratorijas darbi.
Obligātā literatūra
1. Kozule V. Uzturs, 1.daļa.Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki:1998.- 170lpp.
2. Kozule V. Uzturs, 2.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki:2000. - 153 lpp.
3. Kozule V.Uzturs, 3.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki: 2001.- 152 lpp. 4. Сборник рецептур.- М.Экономика, 1998. - 503 с.
Papildliteratūra
1. Ekerte A. Lielā pavārgrāmata.- R.:Iljus, 1995.- 437 lpp.
2. The Theory of Catering. - L.: Holder and Stoughton, 1992. - 492 p
3. Stobart T. The cook`s encyclopaedia:ingredients and processec.-L.:Bastford, 1980.- 483 p. 4. Тайбнер Х. Мировая кухня - Лтл. Пресс сор., - 1997ю - 317 с
Periodika un citi informācijas avoti
1. Gastromāns /- R.: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija "Prospekts"
2. Labu apetīti /- R.:Izd. SIA Lietišķās informācijas dienests
3. Приятного аппетита / Издательский дом "Бурда" / (žurnāls krievu valodā) 4. Good Food / BBC Worldwide Limited / (žurnāls angļu valodā)
Piezīmes
studiju priekšmets iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības studiju programmas obligātajā daļā 4.semestrī.