Excel
Kursa nosaukums Uztura gatavošanas tehnoloģija I
Kursa kods PārZ2031
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas procesi un iekārtas
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Lekciju stundu skaits 24
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 24
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 98
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Mg. paed., lekt. Gita Krūmiņa-Zemture
Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis
Mg. sc. ing., Janīna Ķīvīte

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa saturs ir veidots no divām daļām - vispārīgās tehnoloģijas un ēdienu gatavošanas tehnoloģijas. Studiju kursa ietvaros detalizēti tiek apskatītas uzturvielu izmaiņas pārtikas produktos to apstrādes laikā. Studenti iegūst teorētiskas zināšanas un praktiskas iemaņas izejvielu pirmapstrādē, pusfabrikātu un ēdienu gatavošanai, pielietojot dažādas tehnoloģiskās iespējas, kā arī izstrādāt tehnoloģisko dokumentāciju, kas ir pamats kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanai ēdināšanas uzņēmumos.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas un izpratne par strukturālam uzturvielu izmaiņām pārtikas produktos ēdienu gatavošanas laikā, kā arī plašas zināšanas par dažādu ēdienu grupu gatavošanas tehnoloģiskajam īpatnībām;
prasmes – integrēt iegūtās zināšanas, pielietot profesionālo terminoloģiju; izstrādāt tehnoloģisko dokumentāciju; interpretēt iegūtos rezultātus un formulēt rezultātiem atbilstošus secinājumus; kompetence – spēj organizēt savu darbu, uzņemties iniciatīvu un atbildību par savu lēmumu rezultātiem. Darboties atbilstoši regulējošiem normatīvajiem dokumentiem.
Kursa saturs(kalendārs)
1 VP (vispārīgā tehnoloģija)Tehnoloģisko procesu raksturojums. ĒGT(ēdienu gatavošanas tehnoloģija) Kulinārā apstrāde.
2 ĒGT Izejvielu p/a, to ietekmējošo faktoru analīze.
3 VP Produktu apstrādes procesu klasifikācija. ĒGT Izejvielu termiskā apstrāde.
4 ĒGT Dārzeņu ēdieni. S/a zudumu aprēķins.
5 VP Produktu siltapstrādes nozīme. Fizikāli - ķīmiskās izmaiņas produktos apstrādes laikā. ĒGT Dārzeņu ēdieni.
6 ĒGT Graudaugu pārstrādes produktu ēdienu gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības.
7 VP Olbaltumvielu izmaiņas tehnoloģiskajā procesā. ĒGT Biezputras, miltu ēdieni.
8 ĒGT Olu ēdieni. Biezpiena ēdieni.
9 VP Tauku izmaiņas. ĒGT Zupas, to klasifikācija. Buljoni.
10 ĒGT Zupu gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības.
11 VP Ogļhidrātu izmaiņas. ĒGT Mērces, to iedalījums.
12 ĒGT Zivju ēdieni.
13 VP Krāsu izmaiņas. ĒGT Zivju ēdieni, to gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības.
14 ĒGT Jūras produktu ēdieni.
15 VP Garšas un aromātisko vielu veidošanās. Augu valsts produktu izmaiņas tehnoloģiskajā procesā. ĒGT Gaļas ēdieni. 16 ĒGT Gaļas ēdienu gatavošanas tehnoloģiskās īpatnības.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt sekmīgi nokārtotiem 5 kontroldarbiem, izstrādātiem un sekmīgi novērtētiem 3 mājas darbiem, prezentētam referātam, viektiem un sekmīgi novērtētiem laboratorijas darbiem.
Obligātā literatūra
1. Krūmiņa G., Skudra G., Kozule V., Brūvere L. Rokasgrāmata pavāriem . Jelgava: SIA Jelgavas tipogrāfija, 2007. 176 lpp.
2. Kozule V. Uzturs, 1.daļa.Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki, 1998. 170 lpp.
3. Kozule V. Uzturs, 2.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki, 2000. 153 lpp. 4. Kozule V.Uzturs, 3.daļa. Mācību palīglīdzeklis. Ozolnieki, 2001. 152 lpp.
Papildliteratūra
1. Brūvere L. Pārtikas produktu prečzinība. 1. daļa. Rīga: Turība, 2000. 217 lpp.
2. The Theory of Catering. London: Holder and Stoughton, 1992. 492 p. 3. Сборник рецептур. Москва. Экономика, 1998. 503 с.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Gastromāns. Rīga: Izd. Baltijas mārketinga un reklāmas kompānija Prospekts.
2. Garšīgs. Rīga: SIA ALI S.ISSN 1691-5615. 3. Good Food / BBC Worldwide Limited. London: Media Centre 201. ISSN 0957/588X.
Piezīmes
Nozares porfesionālās specializācijas studiju kurss iekļauts Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības studiju programmas obligātajā daļā pilna un nepilna laika studijās.