Excel
Kursa nosaukums Aukstumtehnika
Kursa kods PārZ2026
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 8
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., doc. Elīna Sturmoviča

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Aukstumtehnikas priekšmeta apgūšana dod iespēju studentiem pareizi izprast jautājumus, kas saistās ar mākslīgā aukstuma iegūšanu un izmantošanu pārtikas rūpniecības nozarēs.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Mākslīgā aukstuma pielietošana pārtikas rūpniecībā. Atdzesētu un sasaldētu pārtikas produktu uzglabāšana
2 Zemu temperatūru iegūšanas paņēmieni. Aukstuma mašīnu klasifikācija..
3 Aukstuma aģenti, to fizikālās un termodinamiskās īpašības. Aukstumu aģentu diagrammas.
4 Saldētavas un aukstuma kameras pārtikas produktu glabāšanai
5 1. kontroldarbs.
6 Aukstuma mašīnas teorētiskā cikla aprēķins.
7 Sublimācijas kaltēšana.
8 Vairākpakāpju aukstuma mašīnas.
9 Absorbcijas un gāzu kompresijas iekārtu un termoelektriskās dzesējošās batrijas shēmas.
10 2. kontroldarbs.
11 Tvaika kompresijas aukstuma mašīnu kompresori..
12 Tvaika kompresijas kondensatori.
13 Tiešās un netiešās dzesēšanas sistēmas. .
14 Gaisa dzesētāji, gaisa kondicionēšana.
15 Aukstuma mašīnu palīgaparāti, ierīces un mehānismi. Aukstumiekārtu armatūra. 16 Apkopojums un izvērtējums.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Nepilna laika 3. kursa studentiem 5. semestrī jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem, uzrakstītiem diviem kontroldarbiem. Jānokārto eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Frozen & Refrigerated Doughs and Batters. Ed. by K. Lorenz., J. Brummer, Minnesota: American Association of Cereal Chemists, Inc., 1995.
2. Reiņikovs I., Jurevics E. Aukstumtehnika. R.: Zvaigzne, 1972. -393 lpp. 3. Skrupskis I. Pārtikas produktu sasaldēšana un uzglabāšana sasaldētā stāvoklī. Rīga: Latvijas Izglītības ministrijas mācību metodiskais centrs, 1988. - 84 lpp.
Papildliteratūra
1. Chemical Engineering for the Food Industry. Ed. by P.J.Fryer, D.L.Pyle, C.D.Rielly. London, etc., 1997.
2. Quality of Frozen Foods. Ed. by M. C. Ericson., New York: Chapman & Hall, International Publishing Co., 1997. 3. Barbarosa-Canovas G.V. Food Engineering Laboratory Manual. 1997.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Холодильная Техника
Piezīmes
Obligātais studiju priekšmets Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesionālās studiju programmas Pārtikas produktu tehnoloģija nepilna laika studentiem 5. semestrī.