Kursa nosaukums | Aukstumtehnika |
Kursa kods | PārZ2026 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 8 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., doc. Elīna Sturmoviča |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Aukstumtehnikas priekšmeta apgūšana dod iespēju studentiem pareizi izprast jautājumus, kas saistās ar mākslīgā aukstuma iegūšanu un izmantošanu pārtikas rūpniecības nozarēs. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Mākslīgā aukstuma pielietošana pārtikas rūpniecībā. Atdzesētu un sasaldētu pārtikas produktu uzglabāšana
2 Zemu temperatūru iegūšanas paņēmieni. Aukstuma mašīnu klasifikācija.. 3 Aukstuma aģenti, to fizikālās un termodinamiskās īpašības. Aukstumu aģentu diagrammas. 4 Saldētavas un aukstuma kameras pārtikas produktu glabāšanai 5 1. kontroldarbs. 6 Aukstuma mašīnas teorētiskā cikla aprēķins. 7 Sublimācijas kaltēšana. 8 Vairākpakāpju aukstuma mašīnas. 9 Absorbcijas un gāzu kompresijas iekārtu un termoelektriskās dzesējošās batrijas shēmas. 10 2. kontroldarbs. 11 Tvaika kompresijas aukstuma mašīnu kompresori.. 12 Tvaika kompresijas kondensatori. 13 Tiešās un netiešās dzesēšanas sistēmas. . 14 Gaisa dzesētāji, gaisa kondicionēšana. 15 Aukstuma mašīnu palīgaparāti, ierīces un mehānismi. Aukstumiekārtu armatūra. 16 Apkopojums un izvērtējums. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Nepilna laika 3. kursa studentiem 5. semestrī jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem, uzrakstītiem diviem kontroldarbiem. Jānokārto eksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. Frozen & Refrigerated Doughs and Batters. Ed. by K. Lorenz., J. Brummer, Minnesota: American Association of Cereal Chemists, Inc., 1995.
2. Reiņikovs I., Jurevics E. Aukstumtehnika. R.: Zvaigzne, 1972. -393 lpp. 3. Skrupskis I. Pārtikas produktu sasaldēšana un uzglabāšana sasaldētā stāvoklī. Rīga: Latvijas Izglītības ministrijas mācību metodiskais centrs, 1988. - 84 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Chemical Engineering for the Food Industry. Ed. by P.J.Fryer, D.L.Pyle, C.D.Rielly. London, etc., 1997.
2. Quality of Frozen Foods. Ed. by M. C. Ericson., New York: Chapman & Hall, International Publishing Co., 1997. 3. Barbarosa-Canovas G.V. Food Engineering Laboratory Manual. 1997. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Холодильная Техника | |
Piezīmes | |
Obligātais studiju priekšmets Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesionālās studiju programmas Pārtikas produktu tehnoloģija nepilna laika studentiem 5. semestrī. |