Excel
Kursa nosaukums Siltumtehnika
Kursa kods PārZ2025
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Laboratorijas darbu stundu skaits 8
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 68
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Ojārs Rubenis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Siltumtehnikas priekšmeta apgūšana dod iespēju studentiem pareizi izprast jautājumus, kas saistās ar siltuma enerģijas iegūšanu un izmantošanu pārtikas rūpniecības nozarēs. Enerģijas iegūšanas un izmantošanas pakāpe nosaka valsts attīstības līmeni. Enerģijas avotu izsīkšana rada nepieciešamību tās racionālai izmantošanai.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Siltuma iegūšanas avoti,enerģijas plūsma, tās pārvērtības.
2 Siltuma nesēju veidi un to raksturojums.
3 Siltuma dzinēji. Darba vielas parametri, to normālie darba apstākļi..
4 Elektriskā strāva kā siltuma nesējs.
5 1. kontroldarbs.
6 Siltuma enerģijas izmantošana pārtikas rūpniecībā strādājošo mikroklimata nodrošināšanai.
7 Siltuma mašīnas teorētiskais cikls. Sublimācijas kaltēšana.
8 Pirmais un otrais termodinamikas likums. Termodinamiske cikli
9 Ūdens tvaiks, tā izmantošana pārtikas rūpniecībā..
10 2. kontroldarbs.
11 Gāzu termodinamika, to izmantošana pārtikas izejvielu apstrādei.
12 Gaisa kā darba viela, gaisa kondicionēšana, kaltēšana..
13 Dažādu siltumu ģenerējošo ierīču uzbūves pamatprincipi pārtikas rūpniecības iekārtās.
14 Kompresori, kondensatori, iztvaikotāji.
15 Apsildes sistēmas. Tvaika un karstā ūdens ražošanas iekārtas. 16 Apkopojums un izvērtējums.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Obligātais studiju priekšmets Pārtikas tehnoloģijas fakultātes nepilna laika 3. kursa studentiem 5. semestrī, jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem, uzrakstītiem diviem kontroldarbiem. Jānokārto eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Nagla J, Saveļjevs P, Ciemiņš R. Siltumtehnikas pamati. Rīga : Zvaigzne, 1981 -356 lpp.
2. Frozen & Refrigerated Doughs and Batters. Ed. by K. Lorenz., J. Brummer, Minnesota: American Association of Cereal Chemists, Inc., 1995. 3. Lemba J., Tehniskā termodinamika. Rīga.: RTU, 1995, -197 lpp.
Papildliteratūra
1. Āboliņš J., Jurevics J. Siltums ražošanā un sadzīvē. Rīga. : Zinātne, 1986. -123 lpp.
2. Barkāns J., Kā taupīt enerģiju un saudzēt vidi. Rīga.: SIA Bota, 1997. -369 lpp.
3. Chemical Engineering for the Food Industry. Ed. by P. E. Fryer, D. L. Pyle, C. D. Rielly. London, etc., 1997 4. Quality of Frozen Foods. Ed. by M. C. Ericson., New York: Chapman & Hall, International Publishing Co., 1997.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Žurnāls "Mūsmājas", "Māja. Dzīvoklis"
Piezīmes
Obligātais studiju priekšmets Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesionālās studiju programmas Pārtikas produktu tehnoloģija nepilna laika studentiem 5. semestrī.