Excel
Kursa nosaukums Mikrobioloģija, higiēna
Kursa kods PārZ2018
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas mikrobioloģija
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst zināšanas par vispārīgo un pārtikas produktu mikrobioloģiju. Apgūstot mikrobioloģijas pamatus , iepazīstas ar raksturīgāko pārtikas pārtikas produktu mikrofloru.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Mikroorganismu morfoloģija.
2 Mikroorganismu vielmaiņa. Mikroorganismu iedzimtības un ģenētikas pamati
3 Fizikālo faktoru ietekme uz mikroorganismiem. Biotisko faktoru ietekme uz mikroorganismiem.
4 Ogļhidrātu pārvērtības mikroorganismu ietekmē. Tauku pārvērtības mikroorganismu iedarbībā.
5 Olbaltumvielu un tauku pārvērtības mikroorganismu iedarbībā.
6 Mikroorganismiu bioloģisku aktīvu vielu producenti
7 Mikroorganismu izplatība dabā. Augsnes mikroflora
8 Ūdens un gaisa mikrofloras attīrīšanas metodes un novērtējums.
9 Spirta rūgšana,pienskābā, propionskābā un sviestskābā rūgšana. Etiķskābā un citronskābā rūgšana.
10 Piena un piena produktu mikroflora un apstrādes veidi.
11 Gaļas un to produktu mikrofl;ora un apstrādes veidi.
12 Olu un olu produktu mikroflora un bojāšanās veidi.
13 Zivju mikroflora un apstrādes veidi, bojāšanās.
14 Graudu mikroflora. Miltu maizes mikrobiālās bojāšanās veidi.ikrobioloģiskie procesi mīklas gatavošanā.
15 Augļu un dārrzeņu epifīlā mikroflora, bojāšanās veidi. 16 Zināšanu pārbaude.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem un nokārtotam ieskaites darbam.
Obligātā literatūra
1. Bogdānovs V. Baširova u.c. Pārtikas produktu tehniskā mikrobioloģija. M.: Pārtikas rūpniecība, 1968
2. Mudrecova – Viss K. Mikrobioloģija. M.:Ekonomika, 1985
3. Robert T.A. Braid- Parker A.C. Microorganisms in Food. London, 1996 4. Schlegee H. G. Algemeine Microbiology. Stuttgart, 1992
Papildliteratūra
1. Žvirbļanska A. Bakušinska O. Mikrobioloģijas, sanitārijas un higiēnas pamati. R.: Zvaigzne, 1998
2. Vasiļjevs A. Piena un piena produktu ražošanas higiēniskais un epidemioloģiskais nodrošinājums. M.: Agropromizdat, 1990
3. Priest F.G. Canpbell I. Brewing Microbiology. London, 1996 4. Cogan T.M. Aecolas J.P. Dairy Starter cultures. VCH, 1996
Piezīmes
Obligātais studiju priekšmets PTF "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" nepilna laika 3.semestrī, Mājturība-pedagoģija (5 g.) klātiene un neklātiene.