Kursa nosaukums | Mikrobioloģija, higiēna |
Kursa kods | PārZ2018 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas mikrobioloģija |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst zināšanas par vispārīgo un pārtikas produktu mikrobioloģiju. Apgūstot mikrobioloģijas pamatus , iepazīstas ar raksturīgāko pārtikas pārtikas produktu mikrofloru. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Mikroorganismu morfoloģija.
2 Mikroorganismu vielmaiņa. Mikroorganismu iedzimtības un ģenētikas pamati 3 Fizikālo faktoru ietekme uz mikroorganismiem. Biotisko faktoru ietekme uz mikroorganismiem. 4 Ogļhidrātu pārvērtības mikroorganismu ietekmē. Tauku pārvērtības mikroorganismu iedarbībā. 5 Olbaltumvielu un tauku pārvērtības mikroorganismu iedarbībā. 6 Mikroorganismiu bioloģisku aktīvu vielu producenti 7 Mikroorganismu izplatība dabā. Augsnes mikroflora 8 Ūdens un gaisa mikrofloras attīrīšanas metodes un novērtējums. 9 Spirta rūgšana,pienskābā, propionskābā un sviestskābā rūgšana. Etiķskābā un citronskābā rūgšana. 10 Piena un piena produktu mikroflora un apstrādes veidi. 11 Gaļas un to produktu mikrofl;ora un apstrādes veidi. 12 Olu un olu produktu mikroflora un bojāšanās veidi. 13 Zivju mikroflora un apstrādes veidi, bojāšanās. 14 Graudu mikroflora. Miltu maizes mikrobiālās bojāšanās veidi.ikrobioloģiskie procesi mīklas gatavošanā. 15 Augļu un dārrzeņu epifīlā mikroflora, bojāšanās veidi. 16 Zināšanu pārbaude. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt izstrādātiem un aizstāvētiem laboratorijas darbiem un nokārtotam ieskaites darbam. | |
Obligātā literatūra | |
1. Bogdānovs V. Baširova u.c. Pārtikas produktu tehniskā mikrobioloģija. M.: Pārtikas rūpniecība, 1968
2. Mudrecova – Viss K. Mikrobioloģija. M.:Ekonomika, 1985 3. Robert T.A. Braid- Parker A.C. Microorganisms in Food. London, 1996 4. Schlegee H. G. Algemeine Microbiology. Stuttgart, 1992 |
|
Papildliteratūra | |
1. Žvirbļanska A. Bakušinska O. Mikrobioloģijas, sanitārijas un higiēnas pamati. R.: Zvaigzne, 1998
2. Vasiļjevs A. Piena un piena produktu ražošanas higiēniskais un epidemioloģiskais nodrošinājums. M.: Agropromizdat, 1990 3. Priest F.G. Canpbell I. Brewing Microbiology. London, 1996 4. Cogan T.M. Aecolas J.P. Dairy Starter cultures. VCH, 1996 |
|
Piezīmes | |
Obligātais studiju priekšmets PTF "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" nepilna laika 3.semestrī, Mājturība-pedagoģija (5 g.) klātiene un neklātiene. |