Excel
Kursa nosaukums Lauksaimniecības produktu pārstrāde
Kursa kods PārZ2001
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas produktu kvalitātes
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju priekšmetā studenti iegūst vispārīgās zināšanas par atsevišķu pārtikas rūpniecības nozaru ekonomiku un attīstības perspektīvām. Apgūst arī dažādu pārtikas produktu ražošanas pamatus. Praktiskajos darbos studenti iepazīstas ar piena, gaļas, graudu, cukurbiešu un kartupeļu iepirkuma cenu noteikšanas mehānismu un atsevišķu pārtikas produktu pašizmaksas kalkulācijas aprēķiniem.
Kursa saturs(kalendārs)
1. Graudu uzbūve, ķīmiskais sastāvs, kvalitātes rādītāji un tehnoloģiskās īpašības.
2. Miltu veidi, šķiras, ieguve un uzglabāšana.
3. Putraimu un makaronu raksturojums, ieguve un uzglabāšana.
4. Maizes un maizes izstrādājumu ražošanas tehnoloģija.
5. 1. kontroldarbs. Gaļas ķīmiskais sastāvs, īpašības un uzturvērtība.
6. Gaļas ieguve un tās kvalitātes raksturojums, bioķīmiskie procesi gaļā, gaļas uzglabāšana.
7. Gaļas un gaļas produktu apstrādes procesu raksturojums.
8. Gaļas produktu ražošanas īpatnības.
9. 2. kontroldarbs. Augļu un dārzeņu pārstrādes nozares raksturojums, attīstības perspektīvas, problēmas.
10. Kartupeļu pārstrādes iespējas un to produktu gatavošanas īpatnības
11. Cukurbiešu raksturojums, iepirkuma cenas, kvotas, cukura gatavošanas tehnoloģiskie aspekti.
12. Augļu un dārzeņu pārstrādes iespējas: konservēšana, sālīšana, skābēšana, saldēšana.
13. 3. kontroldarbs. Piena rūpniecības raksturojums, attīstības perspektīvas, nozares šaurās (vājās) vietas.
14. Piena produktu ražošanas struktūra, eksporta iespējas, imports, subsīdijas piensaimniecības nozarei.
15. Prasības piena pieņemšanai, piena ieguve, pirmapstrādes, termiskās apstrādes nosacījumi. 16. Atsevišķu piena produktu raksturojums, uzturvērtība, ražošanas īpatnības, patēriņš. 4. kontroldarbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite ar atzīmi. Semestra laikā sekmīgi jāuzraksta 4 kontroldarbi par lekciju materiālu un jānostrādā visi paredzētie praktiskie darbi.
Obligātā literatūra
1. Ozola L. Piena pārstrāde mājās. - R.: Līdums, 1993. - 56 lpp.
2. Liepiņa Z. Daudzveidīgā maizīte. - R.: Zinātne, 1993. - 96 lpp.
3. Zariņš P., Šamarins V. Lauksaimniecības ražojumu uzglabāšana un pārstrāde. - R.: Zinātne, 1984. - 95 lpp. 4. Girard J.P. Technology of meat products. - Ellis Horwood, 1992. - 273 pg.
Papildliteratūra
1. Demers A. Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos. - R.:Avots, 1993. - 400 lpp.
2. Ozola L. Siera tehnoloģijas pamati. - R.: NEO, 1997. - 114 lpp.
3. Žīgurs H. Mūžīgā un dienišķā: maizes kalorimetrija. - R.: Zinātne, 1984. - 95 lpp. 4. Grīnberga M. Gaļas produktu tehnoloģija. - R.: Mācību metodiskais centrs, 1997. - 104 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. "Lauku avīzes" izdotās tematiskās avīzes "Piena avīze", "Siera avīze", "Maizes avīze", "Alus avīze" 2. Agrotops
Piezīmes
Priekšmets iekļauts Ekonomikas fakultātes ekonomikas studiju programmas obligātajā daļā, 3. semestrī.