Excel
Kursa nosaukums Pārtikas ķīmija II
Kursa kods PārZ1007
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr.chem., Andris Morozovs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Pārtikas ķīmija II apvieno organiskās, bioķīmijas un pārtikas ķīmijas nozīmīgākās tēmas no pārtikas higiēnas viedokļa. Programma saturs balstās uz pārtikas galveno komponentu un piedevu ķīmijas teorētisko vispārinājumu bāzes, kura saistīta ar šo savienojumu un to virsmolekulāro kompleksu galveno ķīmijas un pārvērtību pārtikas tehnoloģiskajā ķēdē pamatprincipu apguvi un to pielietošanu praksē.
Kursa saturs(kalendārs)
1 .Dzīvā matērija un enerģija / Lab.d. Karbonskābes
2 Dzīvo sistēmu uzbūves un organizācijas galvenie principi
3 Aminoskābes un peptīdi / Lab.d. Amīni un aminoskābes
4 Olbaltumvielu struktūras un bioloģiskās funkcijas
5 Fermenti / Lab.d. Muskuļa olbaltumvielas
6 Fermentu reakciju kinētika
7 Vitamīnu loma fermentu funkcijās / Lab.d. Nukleoproteīni
8 Mikroelementu loma pārtikā un fermentu funkcijās
9 Ogļhidrāti. Uzbūve un bioloģiskās funkcijas / Lab.d. Fermenti.
10 Polisaharīdi un to kompleksi
11 Lipīdi / Lab.d. Ogļhidrātii
12 Vielas virsmas stāvoklis
13 Membrānas / Lab.d. Lipīdi
14 Pārtikas un bioloģiski aktīvas piedevas
15 Pārtikas produktu drošums / Lab.d. Vitamīni 16 Pārtikas tehnoloģijas ķīmija
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaitīti 4 kontroldarbi par teorētiskajiem jautājumiem un laboratorijas darbiem un 4 mājas darbi. Izpildīti 8 laboratorijas darbi. Sekmīgi nokārtots eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Matiseks R., Šnēpels F.M., Šteinere G. Pārtikas analītiskā ķīmija: pamati, metodes, lietošana / ; Latvijas Universitāte ; tulk. Ida Jākobsone, Māris Jākobsons. 2.izd.
2. Coultate, T. P., Tom P. Food. The Chemistry of Its Components.. 4th ed. Cambridge: Royal Society of Chemistry, cop., 2002, 432 p.
3. Meirovics I. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992.- 525 lpp 4. McQuarrie, D.A., Rock P.A. General chemistry. 3rd ed. New York: Freeman, 1991, 1083 p
Papildliteratūra
1. Agricultural and Food Science in Findland
2. Food Technologie
3. Lebensmitteltecnik 4. Пищевая промышленность
Periodika un citi informācijas avoti
1. Agricultural and Food Science in Findland
2. Food Technologie
3. Lebensmitteltecnik 4. Пищевая промышленность
Piezīmes
1. Baltes, Werner. Pārtikas ķīmija / Latvijas Universitāte tulk. Ida Jākobsone, Māris Jākobsons ; Rīga: LU, 1998, 478 lpp
2. 3.Cēdere, Dagnija Logins J. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā: Rīga, :Zvaigzne ABC, 1996, 385 lpp
3. Food chemistry / H.-D.Belitz, W.Grosch / Transl from th e4th German edition by M.M.Burghagen, D.Hadziyev, P.Hessel [et al.]. 2nd ed. Berlin: Springer, 1999, 992 p 4. Нечаев, А.П. Пищевая химия, Mockва: Гриорд, 2003, 640 с