Kursa nosaukums | Pārtikas ķīmija I |
Kursa kods | PārZ1006 |
Zinātnes nozare | Pārtikas zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr.chem., Andris Morozovs |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Pārtikas ķīmija I apvieno neorganiskās un fizikālās ķīmijas nozīmīgākās tēmas pārtikas ķīmijas skatījumā. Programmas saturs balstās neorganiskās un fizikālās ķīmijas teorētisko vispārinājumu bāzes, kura saistīta ar dzīvo organismu uzbūvei un darbībai nepieciešamo galveno neorganisko savienojumu reaģētspējas un radiācijas ķīmijas pamatprincipu apguvi un to pielietojumu praktiskā darbībā. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Ķīmiskā termodinamika / Lab.d. Skābes, bāzes un sāļi
2 Gibsa enerģija 3 Ķīmiskā kinētika / Lab.d. Oksidēšanās – reducēšanās reakcijas 4 Ķīmiskais līdzsvars 5 Šķīdumi / Lab.d. Ķīmisko reakciju ātrums un ķīmiskais līdzsvars 6 Elektrolītu disociācija 7 Ūdens, tā īpašības un nozīme pārtikā / Lab.d. Reakcijas elektrolītu šķīdumos 8 Bāzu un skābju teorija, hidrolīze 9 Buferšķīdumi / Lab.d. Sāļu hidrolīze 10 Dispersās sistēmas 11 Koloidālo sistēmu molekulāri kinētiskās īpašības / Lab.d. Koloīdu un lielmolekulāru vielu šķīdumi 12 Koloidālo sistēmu elektrokinētiskās parādības 13 Atoma kvantu-mehānikas modelis un periodiskais likums / Lab.d. Piesātinātie un nepiesātinātie ogļūdeņraži 14 Molekulas uzbūve un ķīmiskā saite 15 Elektroķīmija / Lab.d. Spirti un karbonilsavienojumi 16 Radiācijas ķīmijas jēdzieni |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaitīti 4 kontroldarbi par teorētiskajiem jautājumiem un laboratorijas darbiem un 4 mājas darbi. Izpildīti 8 laboratorijas darbi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Bergmanis, U. Neorganiskā ķīmija. Lielvārde: Lielvārds, 1996, 231 lpp
2. Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka P., Ruplis A.. Fizikālā un koloidālā ķīmija.- R: Zvaigzne, 1990.- 425 lpp. 3. Baltes, W,. Pārtikas ķīmija / Latvijas Universitāte tulk. Ida Jākobsone, Māris Jākobsons ; Rīga: LU, 1998, 478 lpp 4. Cēdere, D., Logins J. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā: Rīga, :Zvaigzne ABC, 1996, 385 lpp |
|
Papildliteratūra | |
1. Matiseks R., Šnēpels F.M., Šteinere G. Pārtikas analītiskā ķīmija: pamati, metodes, lietošana / ; Latvijas Universitāte ; tulk. Ida Jākobsone, Māris Jākobsons. 2.izd.
2. Meirovics I. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992.- 525 lp 3. Нечаев, А.П. Пищевая химия, Mockва: Гриорд, 2003, 640 с. 4. Caret, R.L. Denniston, K.J. Topping, J.J. Foundations of inorganic, organic, & biological chemistry / Boston: MA a. o.: WCB/McGraw-Hill, 1995, 574 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Agricultural and Food Science in Findland
2. Food Technologie 3. Lebensmitteltecnik 4. Пищевая промышленность |
|
Piezīmes | |
Pārtikas ķīmija I ir neatņemama Pārtikas ķīmija II sastāvdaļa. |