Excel
Kursa nosaukums Pārtikas ķīmija I
Kursa kods PārZ1006
Zinātnes nozare Pārtikas zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr.chem., Andris Morozovs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Pārtikas ķīmija I apvieno neorganiskās un fizikālās ķīmijas nozīmīgākās tēmas pārtikas ķīmijas skatījumā. Programmas saturs balstās neorganiskās un fizikālās ķīmijas teorētisko vispārinājumu bāzes, kura saistīta ar dzīvo organismu uzbūvei un darbībai nepieciešamo galveno neorganisko savienojumu reaģētspējas un radiācijas ķīmijas pamatprincipu apguvi un to pielietojumu praktiskā darbībā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ķīmiskā termodinamika / Lab.d. Skābes, bāzes un sāļi
2 Gibsa enerģija
3 Ķīmiskā kinētika / Lab.d. Oksidēšanās – reducēšanās reakcijas
4 Ķīmiskais līdzsvars
5 Šķīdumi / Lab.d. Ķīmisko reakciju ātrums un ķīmiskais līdzsvars
6 Elektrolītu disociācija
7 Ūdens, tā īpašības un nozīme pārtikā / Lab.d. Reakcijas elektrolītu šķīdumos
8 Bāzu un skābju teorija, hidrolīze
9 Buferšķīdumi / Lab.d. Sāļu hidrolīze
10 Dispersās sistēmas
11 Koloidālo sistēmu molekulāri kinētiskās īpašības / Lab.d. Koloīdu un lielmolekulāru vielu šķīdumi
12 Koloidālo sistēmu elektrokinētiskās parādības
13 Atoma kvantu-mehānikas modelis un periodiskais likums / Lab.d. Piesātinātie un nepiesātinātie ogļūdeņraži
14 Molekulas uzbūve un ķīmiskā saite
15 Elektroķīmija / Lab.d. Spirti un karbonilsavienojumi 16 Radiācijas ķīmijas jēdzieni
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaitīti 4 kontroldarbi par teorētiskajiem jautājumiem un laboratorijas darbiem un 4 mājas darbi. Izpildīti 8 laboratorijas darbi.
Obligātā literatūra
1. Bergmanis, U. Neorganiskā ķīmija. Lielvārde: Lielvārds, 1996, 231 lpp
2. Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka P., Ruplis A.. Fizikālā un koloidālā ķīmija.- R: Zvaigzne, 1990.- 425 lpp.
3. Baltes, W,. Pārtikas ķīmija / Latvijas Universitāte tulk. Ida Jākobsone, Māris Jākobsons ; Rīga: LU, 1998, 478 lpp 4. Cēdere, D., Logins J. Organiskā ķīmija ar ievirzi bioķīmijā: Rīga, :Zvaigzne ABC, 1996, 385 lpp
Papildliteratūra
1. Matiseks R., Šnēpels F.M., Šteinere G. Pārtikas analītiskā ķīmija: pamati, metodes, lietošana / ; Latvijas Universitāte ; tulk. Ida Jākobsone, Māris Jākobsons. 2.izd.
2. Meirovics I. Organiskā ķīmija. - R: Zvaigzne 1992.- 525 lp
3. Нечаев, А.П. Пищевая химия, Mockва: Гриорд, 2003, 640 с. 4. Caret, R.L. Denniston, K.J. Topping, J.J. Foundations of inorganic, organic, & biological chemistry / Boston: MA a. o.: WCB/McGraw-Hill, 1995, 574 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Agricultural and Food Science in Findland
2. Food Technologie
3. Lebensmitteltecnik 4. Пищевая промышленность
Piezīmes
Pārtikas ķīmija I ir neatņemama Pārtikas ķīmija II sastāvdaļa.