Kursa nosaukums | Pārtikas ķīmija I |
Kursa kods | PārZ1002 |
Zinātnes nozare | Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas |
Zinātnes apakšnozare | Pārtikas ķīmija |
Kredītpunkti (ECTS) | 5.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 141.75 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Pārtikas ķīmijā - I tiek raksturoti pārtikas produktu pamatelementu - proteīnu, ogļhidrātu, lipīdu uzbūve un mainības principi. Sadaļā fizikālā un kolidālā ķīmija aplūko šķīdumu vispārīgu raksturojumu, virsmas parādības, dispersā sistēmas, lielmolekulāru vielu šķīdumus. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Lekc. Ogļūdeņraži. Šķīdumu īp. / Lab.darbi. Alkēni. Buferšķīdumi.
2 Lekc. Spirti un fenoli. / Lab.darbs. Spirti un fenoli. / I kontroldarbs 3 Lekc. Amini, aldehīdi un ketoni. Vielu šķīdība. / Lab.darbi. Aldehīdi un ketoni. Uzbriešana. 4 Lekc. Karbonskābes. / Lab.darbs. Optiskā izomērija. / II kontroldarbs. 5 Lekc. Hidroksiskābes un esteri. Destilācija un ekstrakcija. / Lab.darbi. Skābes. Emulsijas. 6 Lekc. Lipīdi un taukskābes. / Lab.darbs. Esteri./ III kontroldarbs 7 Lekc. Tauki un eļļas. Ķīmiskā kinētika. / Lab.darbi: Lipīdi. Ķīmiskā kinētika. 8 Lekc. Polārie lipīdi. / Lab.darbs. tauki un eļļas. . 9 Lekc. Monosaharīdi. Adsorbcijas veidi. / Lab.darbi. Piranozes un furanozes. Adsorbcija. / IV kontroldarbs. 10 Lekc. Disaharīdi. / Lab.darbs. Monosaharīdi. 11 Lekc. Polisaharīdi. Disperso sistēmu īpašības. / Lab.darbi. Disaharīdi. Sarecēšana. / V kontroldarbs 12 Lekc. Heterocikliskie savienojumi. / Lab.darbs. Polisaharīdi. 13 Lekc. Nukleīnskābes. Koloīdie un LMV šķīd. / Lab.darbi. Nukleotīdi. Koloīdie un LMV šķīd. 14 Lekc. Aminoskābes. / Lab.darbs. Cviterjons. / VI kontroldarbs. 15 Lekc. Olbaltumvielas. Emulsijas, putas, pulveri. / Lab.darbi. Olbaltumvielas. Putas. 16 Lekc. Pārskats par pārtikas produktu pamatelementiem. / VII kontroldarbs. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
1) jānostrādā visi laborotorijas darbi, jānoformē protokoli, jāatbild teorija par visiem laborotorijas darbiem;
2) jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem; 3) jānoliek eksāmens. Piezīme: Fizikālās un koloidālās ķīmijas lab. darbus studenti strādā pēc rotācijas principa |
|
Obligātā literatūra | |
1. Meirovics I. Organiskā ķīmija. - Rīga: Zvaigzne, 1992.- 526 lpp.
2. Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka p., Ruplis A. Fizikālā un koloidālā ķīmija. - Rīga: Zvaigzne, 1990. - 425 lpp. 3. Dzintare Z. Organiskā ķīmija. - Rīga: Zvaigzne, 1980. - 468 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Baltess М. Pārtikas ķīmija. (tulkojums) - Latvijas Universitāte, Rīga, LU, 1998 - 478 lpp. | |
Piezīmes | |
Studiju priešmets ir obligāts ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības specialitātes studentiem. 2. semestrī. |