Excel
Kursa nosaukums Pārtikas ķīmija I
Kursa kods PārZ1002
Zinātnes nozare Citas inženierzinātnes un tehnoloģijas, tai skaitā pārtikas un dzērienu tehnoloģijas
Zinātnes apakšnozare Pārtikas ķīmija
Kredītpunkti (ECTS) 5.25
Kopējais stundu skaits kursā 141.75
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Pārtikas ķīmijā - I tiek raksturoti pārtikas produktu pamatelementu - proteīnu, ogļhidrātu, lipīdu uzbūve un mainības principi. Sadaļā fizikālā un kolidālā ķīmija aplūko šķīdumu vispārīgu raksturojumu, virsmas parādības, dispersā sistēmas, lielmolekulāru vielu šķīdumus.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Lekc. Ogļūdeņraži. Šķīdumu īp. / Lab.darbi. Alkēni. Buferšķīdumi.
2 Lekc. Spirti un fenoli. / Lab.darbs. Spirti un fenoli. / I kontroldarbs
3 Lekc. Amini, aldehīdi un ketoni. Vielu šķīdība. / Lab.darbi. Aldehīdi un ketoni. Uzbriešana.
4 Lekc. Karbonskābes. / Lab.darbs. Optiskā izomērija. / II kontroldarbs.
5 Lekc. Hidroksiskābes un esteri. Destilācija un ekstrakcija. / Lab.darbi. Skābes. Emulsijas.
6 Lekc. Lipīdi un taukskābes. / Lab.darbs. Esteri./ III kontroldarbs
7 Lekc. Tauki un eļļas. Ķīmiskā kinētika. / Lab.darbi: Lipīdi. Ķīmiskā kinētika.
8 Lekc. Polārie lipīdi. / Lab.darbs. tauki un eļļas. .
9 Lekc. Monosaharīdi. Adsorbcijas veidi. / Lab.darbi. Piranozes un furanozes. Adsorbcija. / IV kontroldarbs.
10 Lekc. Disaharīdi. / Lab.darbs. Monosaharīdi.
11 Lekc. Polisaharīdi. Disperso sistēmu īpašības. / Lab.darbi. Disaharīdi. Sarecēšana. / V kontroldarbs
12 Lekc. Heterocikliskie savienojumi. / Lab.darbs. Polisaharīdi.
13 Lekc. Nukleīnskābes. Koloīdie un LMV šķīd. / Lab.darbi. Nukleotīdi. Koloīdie un LMV šķīd.
14 Lekc. Aminoskābes. / Lab.darbs. Cviterjons. / VI kontroldarbs.
15 Lekc. Olbaltumvielas. Emulsijas, putas, pulveri. / Lab.darbi. Olbaltumvielas. Putas. 16 Lekc. Pārskats par pārtikas produktu pamatelementiem. / VII kontroldarbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
1) jānostrādā visi laborotorijas darbi, jānoformē protokoli, jāatbild teorija par visiem laborotorijas darbiem;
2) jābūt sekmīgi uzrakstītiem visiem kontroldarbiem;
3) jānoliek eksāmens. Piezīme: Fizikālās un koloidālās ķīmijas lab. darbus studenti strādā pēc rotācijas principa
Obligātā literatūra
1. Meirovics I. Organiskā ķīmija. - Rīga: Zvaigzne, 1992.- 526 lpp.
2. Alksnis U., Kļaviņš Z., Kūka p., Ruplis A. Fizikālā un koloidālā ķīmija. - Rīga: Zvaigzne, 1990. - 425 lpp. 3. Dzintare Z. Organiskā ķīmija. - Rīga: Zvaigzne, 1980. - 468 lpp.
Papildliteratūra
1. Baltess М. Pārtikas ķīmija. (tulkojums) - Latvijas Universitāte, Rīga, LU, 1998 - 478 lpp.
Piezīmes
Studiju priešmets ir obligāts ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības specialitātes studentiem. 2. semestrī.