Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Uzņēmējdarbība kokapstrādes uzņēmumos |
Kursa kods | MežZ4057 |
Zinātnes nozare | Mežzinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 101.25 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Kursa apstiprinājuma datums | 08/11/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Mežsaimniecības institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. silv., Jānis Krūmiņš |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kurss paredz apgūt uzņēmējdarbības organizācijas procesa pamatprincipus kokapstrādes uzņēmumos. Tas aptver tādu jautājumu apgūšanu, kā uzņēmuma ražošanas funkcijas un resursi, to novērtējums, pasākumu kompleksa izstrādāšanu saimnieciskās darbības uzsākšanai un tās nodrošināšanai, uzņēmuma saimnieciskās darbības stratēģijas izstrādāšanu, plānošanu, biznesa plāna izstrādi, kā arī saimnieciskās darbības rezultātu novērtēšanu. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas par uzņēmējdarbības būtību, ražošanas resursiem, izejmateriālu sagādi, gatavās produkcijas realizāciju, finanšu plānošanu un kontroli kokapstrādē.
• Prasmes analizēt uzņēmuma saimnieciskās darbības rādītājus, aprēķināt nepieciešamo ražošanas resursu apjomu, veikt tirgus analīzi un izstrādāt biznesa plānu. • Kompetence - students ir spējīgs analizēt uzņēmējdarbību ietekmējošos faktorus, novērtēt biznesa idejas dzīvotspēju, saprast darbinieku motivācijas un kontroles nozīmi kokapstrādē. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Uzņēmējdarbība, tās būtība, uzdevumi un mērķi kokapstrādes uzņēmumos
2 Ražošanas resursi un to raksturojums 3 Uzņēmējdarbības vide, tās raksturojums un novērtējums 4 Pasākumu kompleksa sagatavošana (izstrādāšana) uzņēmuma saimnieciskās darbības uzsākšanai 5 Uzņēmuma vadīšanas organizatoriskā struktūra 6 Uzņēmuma saimnieciskās darbības plānošanas pamatprincipi 7 Uzņēmuma materiāli – tehniskās apgādes (loģistikas) organizācija 8 Ražošanas procesa kontroles t.sk. produkcijas kvalitātes kontroles organizācija uzņēmumā. 9 Produkcijas realizācija un noieta stimulēšana 10 Uzņēmuma finanšu plānošanas pamatprincipi 11 Uzņēmuma saimnieciskās darbības novērtēšana 12 Biznesa plāns un tā izstrādāšanas pamatprincipi 13 Saimnieciskās darbības krīze un tās pārvarēšana 14 Ārvalstu tirgu apgūšana, tam nepieciešamie resursi 15 Personālvadība uzņēmumā 16 Nākotnes perspektīvas kokapstrādē |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt pilnībā izstrādātiem visiem praktiskiem darbiem (25 % no kopējā vērtējuma), sekmīgi uzrakstītam kontroldarbam (25 % no kopējā vērtējuma) un sekmīgi nokārtotām eksāmenam (50 % no kopējā vērtējuma). | |
Obligātā literatūra | |
1. Ievads uzņēmējdarbībā. Vēsma Abizāre. Rīga: RAKA, 2004.
2. Ceļvedis uzņēmējdarbībā. A. Vedļa. Rīga: Petrovskis & Ko, 2002. 490 lpp. 3. Uzņēmējdarbības organizācija un plānošana. Marita Rurāne. Rīga: Turība, 2002. 330 lpp 4. Uzņēmēja rokasgrāmata. Sastādīja Gundega Pelše, Indra Ruperte. Rīga: Jumava, 2003. 359 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Finanšu menedžments. M. Rurāne. Rīga: RSEBAA, 2005. 383 lpp.
2. Savs bizness. Aiva Vīksna. Rīga: Lietišķās informācijas dienests, 2009. 232 lpp. 3. Vadībzinātne. Ekonomika. Rakstu krājums. Ivars Brīvers u.c. Rīga: Biznesa un finanšu pētniecības centrs, 2009. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Dienas bizness, ISSN 1407-2041
2. Baltijas Koks, ISSN 1407-6667 3. Baltic Forestry, ISSN 1392-1355 |
|
Piezīmes | |
Kurss iekļauts MF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Kokapstrāde" obligātajā daļā pilna laika studijās. |