Kursa nosaukums | Uzņēmējdarbība kokapstrādes uzņēmumos I |
Kursa kods | MežZ4029 |
Zinātnes nozare | Lauksaimniecības un zivsaimniecības zinātnes, mežzinātne |
Zinātnes apakšnozare | Meža ekonomika un politika |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 81 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju priekšmets paredz apgūt uzņēmuma komercdarbības procesa uzsākšanas un darbības nodrošināšanas pamatprincipus, veicamās darbības pirms komercdarbības uzsākšanas, tiesisko nodrošinājumu, ražošanas un darba procesa organizācijas pamatus, ražošanas plānošanas pamatprincipus, produkcijas kvalitātes kontroles organizāciju, u.c. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Komercdarbība, tās būtība, saturs, uzdevumi un mērķi LR kokapstrādes uzņēmumos.
2 Komercdarbības regulēšanas pasākumi un to iedarbības novērtējums. Nozares īpatnības. 3 Komercdarbības vide, tās veidi, to raksturojums un novērtējums. 4 Komercdarbības procesa elementi, to vispārējs raksturojums. 5 Komercdarbības uzsākšanas pasākumi un uzņēmuma dibināšanas tiesiskie pamati. 6 Uzņēmuma ražošanas resursi un to novērtējums. Nozares uzņēmumu īpatnības. 7 Pasākumu kompleksa sagatavošana uzņēmuma saimnieciskās darbības nepārtrauktības nodrošināšanai. 8 Komercdarbības mērķu izvēle un darbības stratēģijas izstrādāšana. 9 Uzņēmuma organizatoriskās un ražošanas struktūras izveidošana, ievērojot uzņēmuma darbības specifiku. 10 Uzņēmuma vadīšanas organizatoriskās struktūras izvēle. 11 Uzņēmuma saimnieciskās darbības plānošanas pamatprincipi. Plānu veidi, to raksturojums. 12 Uzņēmuma komercdarbības nodrošināšanai nepieciešamie līdzekļi un to ieguves avoti. Riski. 13 Ražošanas organizācijas metodes, to izvēles ekonomiskais pamatojums. 14 Remonta un energosaimniecības funkcijas uzņēmumā un to izpildes nodrošināšana. 15 Transporta saimniecības uzdevumi un tās darbības nodrošināšana. 16 Noliktavas saimniecības funkcijas un to izpildes nodrošināšana. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt iesniegtiem un ieskaitītiem visiem praktiskajiem darbiem. Jānokārto ieskaite. | |
Obligātā literatūra | |
1. Kjells G.H., Marinska K. Biznesa ekonomika. J. Rozes apgāds. 2002, 559 lpp.
2. Rurāne M. Uzņēmējdarbības pamati. Turības mācību centrs. Rīga. 1997., 245 lpp. 3. Sinicins M. Biznesa ekonomikas pamati. RAKA Rīga. 2001., 346 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Purvgalis A. Darba laika izlietojums izpēte. Mācību līdzeklis. LLKIAC Ozolnieki. 2002. lpp. 2. LR likumi par nodokļiem. Komerclikums. Likums par maksātnespēju. Konkurences likums. | |
Piezīmes | |
Priekšmets iekļauts MF 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas ar integrētu bakalaura programmas obligāto daļu "Kokapstrāde" obligātajā daļā 6. semestrī. |