Excel
Kursa nosaukums Zinātniski pamatotu profilakses programmu plānošana un novērtēšana
Kursa kods Medi6009
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 10
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 10
Laboratorijas darbu stundu skaits 4
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kurss padziļina izpratni par profilakses pamatprincipiem, profilakses programmu plānošanu un realizēšanu, arī profilakses programmu novērtēšanu primārās veselības aprūpes uzdevumiem - sabiedrības locekļu dzīves kvalitātes uzlabošanai.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Izpratne par profilaksi, profilakses paradoksu, risku un riska izvērtēšanas iespējām.
2 Veselības sistēmas. Veselības izglītības pamatprincipi. Uzvedības maiņas teorijas.
3 Profilakses programmu plānošana, uz pierādījumiem balstītu profilakses programmu plānošana.
4 Pētījumu plānošana profilakses programmu novērtēšanai. 5 Profilakses programmu efektivitātes izvērtēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Studenti praktiski izplāno programmu kādai profilaktiskai tēmai. Studiju kursu beidzot, eksāmens rakstveidā.
Obligātā literatūra
1. Nutritional status assessment. A manual for population studies. Ed. by Flaminio Fidanza, 1991.
2. The mini nutritional assessment: MAN, Nutrition in the Elderly, 1997.
3. Cameron M.E., van Staveren W.A. Manual on methods for food consumption studies. Oxford University Press, latest edition. 4. Z.Zariņš, L.Neimane. Uztura mācība. Rīga 2002.
Papildliteratūra
1. H.Kasper. Ernanhrungsmedizin und Dietik. Munchen, Jene, 2000 2. K.Mahan. Krause's Food. Nutrition & Diet therapy. Philadelphia, 2000
Periodika un citi informācijas avoti
1. Web based learning materials 2. Clinical nutrition.
Piezīmes
Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne izvēles daļā 3.semestrī.