Excel
Kursa nosaukums Aptaukošanās un tās ārstēšana
Kursa kods Medi6006
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 18
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 6
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Biol5010, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā
Medi5003, Uztures un vielmaiņas novērtēšana
Kursa anotācija
Apgūstot kursu, studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais liekā svara un aptaukošanās gadījumu pieaugums Latvijā pēdējos gados.
Kursa mērķis ir nodrošināt iespējas studentiem apgūt zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi.
Kursa uzdevumi:
1)izklāstīt padziļinātas zināšanas par cilvēka organisma pamata vielmaiņu, vielmaiņu pie fiziskajām aktivitātēm un enerģijas deficītu ķermeņa svara samazināšanai.
2)sekmēt sapratni par produktu enerģētisko vērtību, ieteicamo un neieteicamo produktu grupām svara samazināšanas procesā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)izprot liekā svara un aptaukošanās slimības etioloģiju, izplatību un ārstēšanas iespējas;
2)raksturo aptaukošanās un liekā svara riska faktorus, izskaidro svara samazinošo diētu un citu iespēju (uztura bagātinātāji, medikamentoza ārstēšana, bariartriskā ķirurģija) nozīmi.
Prasmes:
3)salīdzina populārākās diētas un uztura ieteikumus, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem;
4)veic aprēķinus par nepieciešamo enerģiju, uzturvielu kombināciju un fizisko aktivitāšu līmeni liekā svara un aptaukošanās samazināšanā;
5)iegūst un apstrādā uztura ēdienkartes, lai izvērtētu iespējamos riskus svara pieaugumam un veselībai.
Kompetences:
6)novērtē indivīda uztura ēdienkartes atbilstību normālam veselīga ķermeņa svaram, kritiski argumentē rekomendācijas svara samazināšanai.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija. L2, S2
2.Aptaukošanās un ar to saistītie riski veselībai. L2, S2
3.Metabolais sindroms. L2
4.Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes. L2, S2
5.Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija. L2 S6
6.Bērnu un pusaudžu aptaukošanās. L2, S4
7.Svara redukcijas nostiprināšana, jo-jo efekta novēršanas pasākumi. L4
Semināri:
1.seminārs. Aptaukošanās etioloģija.
2.seminārs. Aptaukošanās un riski veselībai.
3.seminārs. Diētas, to analīze.
4.seminārs. Bērnu un pusaudžu aptaukošanās.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Semināru apmeklējums ir obligāts.
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
•sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi;
•4 prezentācijas (60 %). Lekcijās un semināros apgūto vielu vērtē pēc starppārbaudījumu rezultāta - eksāmens (20 %).
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Tiek organizēts individuāli un /vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus: patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām, starppārbaudījumiem, gala pārbaudījumam, studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Vērtēšanas kritēriji
1)2 starppārbaudījumi – 20%;
2)prezentācijas – 60%;
3)noslēguma pārbaudījums – eksāmens (20%).
Obligātā literatūra
1.Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. (2018) Uztura mācība. 7. izd. LU Akadēmiskais apgāds.
Papildliteratūra
1.Mann, J., Truswell, A.S. (2012) Essentials of Human Nutrition. 4th ed. Oxford University Press.
2.Mahan, L. K., Escott – Stump, S., Raymond, J. L. (2017) Krause's Food & the Nutrition Care Process. 14th ed. Elsevier.
3.Encyclopedia of Human Nutrition (2013) Edit. B. Caballero, L. Allen, A. Prentice. 3th ed. Elsevier.
4.Manual of Dietetic Practice (2013) Edit. B. Thomas, J. Bishop. John Wiley & Sons.
5.Lutz, C. A., Mazur, E., Litch, N. (2014) Nutrition and Diet Therapy. 6th ed. F. A. Davis.
6.Souci, S.W., Fachmann, W., Kraut, H. (2008) Food Composition and Nutrition Tables. 7th ed. MedPharm Scientific Publishers.
7.Manual of Dietetic Practice (2014) Edit. J. Gandy. 5th ed. Wiley.
8.Sigal, I., Merrick, J. (2014) Food, Nutrition and Eating Behaviour. Nova Science Publishers.
9.Shartava, T. (2011) Nutrition and Diet Research: Appetite and Weight Loss. Nova Science Publishers.
Periodika un citi informācijas avoti
1.http://www.pennutrition.com/index.aspx
2.https://www.bda.uk.com/
3.https://www.efsa.europa.eu/
4.http://www.eatrightpro.org/
5.http://www.vm.gov.lv/lv/
Piezīmes
Izvēles kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās. Kursa autori: RSU Rehabilitācijas fakultātes lektore Lolita Vija Neimane, lektors Andis Brēmanis, docents Zigurds Zariņš.