Excel
Kursa nosaukums Uzturs un mutes veselība
Kursa kods Medi5010
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 6
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 2
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Atklāt uztura ievērojamo lomu mutes veselības nodrošināšanā, kā arī mutes kā viena no nozīmīgākā kuņģa un zarnu trakta sastāvdaļas nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanas procesā. Pamatot uzturvielu, mikronutrientu deficīta agrīnās atklāšanas iespējas mutes dobumā, lai savlaicīgi atklātu un novērstu malnutrīcijas risku.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Funkcionālā mutes dobuma bioloģija un fizioloģija. Mutes gļotādas un audu, siekalu dziedzeru struktūra.
2 Garša, oža, siekalu, smaganu šķidrums, to nozīme.
3 Cieto audu mineralizācijas procesi, mehānismi, enzīmi un mineralizācija. Kolagēns un mineralizācija.
4 Nekologēnie organiskie komponenti un mineralizācija. Mitohondriji un mineralizācija, ietekmējošie faktori.
5 Faktori, kas ietekmē mutes audu veselību (saharoze, ciete, aplikums, mikroflora).
6 Uzturs un periodonta saslimšanas. Proteīnu nepietiekamība uzturā, mutes veselība.
7 Vitamīnu un minerālvielu deficīta izpausmes mutes dobumā. Uzturs un orālā medicīna.
8 Uztura un infekcijas mijiedarbība. Malnutricija un infekcijas risks.
9 Infekcija, tās ietekme uz nutricionālo stāvokli. Primārās nutricionālās slimības un mutes veselība.
10 Saslimšanu un blakus faktoru izsauktie uzturvielu deficīti un izpausmes mutes dobumā.
11 Medikamenti. Alkohols. Ļaundabīgie audzēji (kahekcija).
12 Uztura konsistence un mutes veselības stāvoklis.
13 Minerālvielu un mikroelementu nozīme metabolismā dažādos patoloģiskos stāvokļos, kas ietekmē audus.
14 Kalcija, fosfora metabolisms. Fluorīdu metabolisms. Cinka un stroncija metabolisms.
15 Uzturs galvas un kakla onkoloģisko slimību profilaksē un ārstēšanā, kaitīgo ieradumu nozīme. 16 Uz pierādījumiem balstītu pētījumu par uzturu un mutes veselību analīze.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pārbaudījuma veids - rakstisks eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Diet and nutrition in oral health. Carole A.Palmer, 2002
2. Nutrition and oral medicine Edit by R.Touger-Decker, D.Sirois, C.Mobley, 2004
3. Nutrition in oral health and diseases R.Pollack, E.Kravitz, 1985 4. Diet and the periodontal patient J.W.Clark, 1980
Papildliteratūra
1. Geriatric nutrition The health professionals, hanbook, 2nd ed. 1999
2. H.Kasper Ernahrungsmedizin und Dietetik Munchen, Jene, 2000 3. L.K. Mahan Krause Food Nutrution &Diet therapy, Philadelphia, 2000
Periodika un citi informācijas avoti
1. The British Journal of Nutrition
2. Clinical nutrition 3. Nutrition
Piezīmes
Priekšmets iekļauts starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne obligātajā daļā 2.semestrī.