Excel
Kursa nosaukums Uzturs slimību profilaksē
Kursa kods Medi5008
Zinātnes nozare Veselības un sporta zinātne
Zinātnes apakšnozare Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 20
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
Kursa apstiprinājuma datums 12/12/2011
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa mērķis – nodrošināt studentiem iespējas praktiski izprast un apgūt veselīga uztura ieteikumus un ieteicamās uzturvielu devas, kas izstrādāti pamatojoties uz PVO un Latvijas Republikas Veselības ministrijas rekomendācijām un izvērtēt veselīga uztura būtisko nozīmi slimību profilaksē.
Studiju kursa uzdevumi ir:
1) īstenot pētniecībā balstītas studijas, sekmējot izpratni par hronisku neinfekciozu slimību profilaksi;
2) izklāstīt informāciju zināšanu apguvei par pārtikas produktu sastāvdaļām un to ietekmi uz cilvēka veselību.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)izprot hroniskās neinfekciozās slimības – mūsdienās galvenais saslimšanas un mirstības cēlonis, to saistība ar uztura izvēli; tiešā un netiešā saistība starp slimībām un uzturu, uzturs kā riska faktors vai veselību veicinošs faktors;
2)izprot uztura profilakses un terapijas iespējas gan mūsdienās, gan arī vēsturiskā aspektā;
Prasmes:
3)patstāvīgi izvērtē populārākās diētas un uztura ieteikumus, balstoties uz zinātniskajiem pētījumiem uzturzinātnē;
4)izveido un analizē sava uztura ēdienkartes, lai izvērtētu iespējamos riskus veselībai.
Kompetences:
5)novērtē uztura ēdienkartes atbilstību normatīvo aktu un veselīga uztura ieteikumu prasībām;
6)atpazīst zinātniski pamatotus uztura ieteikumus no pseidozinātniskajiem;
7)interpretē pētījuma datus uzturzinātnē un identificē pārtikas produktos esošās uzturvielas, kas var būt noteiktos apstākļos veselībai vēlamas vai nevēlamas.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas:
1.Diētas, kas izstrādātas un darbojās Latvijā, to salīdzinājums ar Eiropas un pasaules valstu praksē pielietotajām. L4 S4
2.Veselīga uztura ieteikumi Latvijā pieaugušajiem, bērniem un vecākiem cilvēkiem. L4 S4
3.Vienas dienas ēdienkartes izveide. L2 S2
4.Dažādu diētu salīdzinājums. L2 S2
5.Veģetārisms, citas nekārtnās diētas. L2 S2
6.Uzturs dažādu slimību profilaksē. L2 S2

Semināri:
1.seminārs. Dažādās valstīs ieteiktās uztura piramīdas, to izvērtējums.
2.seminārs. Saprast sabalansētas ēdienkartes nozīmi veselam pieaugušajam.
3.seminārs. Praktisko iemaņu nostiprināšana, sastādot ēdienkarti veselam cilvēkam, ņemot par pamatu savu ēdienkarti.
4.seminārs. Piemēri, kā izveidot ēdienkarti pacientiem ar aptaukošanos. 5.seminārs. Nostiprināt sapratni par galvenajiem principiem, kādi ievērojami slimību profilaksei biežāk sastopamajām saslimšanām Latvijā.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Praktisko darbu un semināru apmeklējums ir obligāts. Studentu sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1)sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi – 30%;
2)aizstāvētas 4 prezentācijas – 50%;
3)noslēguma pārbaudījums (rakstisks eksāmens) – 40%.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli un/vai darba grupās, uzdodot šādus uzdevumus:
1) patstāvīgi gatavoties semināru nodarbībām un starppārbaudījumiem;
2) studēt ar kursa apguvi saistīto literatūru;
3) gatavošanās gala pārbaudījumam (rakstisks darbs).
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Studentu studiju kursā sasniegto rezultātu kopvērtējumu veido:
1)sekmīgi nokārtoti 2 starppārbaudījumi – 30%;
2)aizstāvētas 4 prezentācijas – 50%;
3)noslēguma pārbaudījums (rakstisks eksāmens) – 40%.
Obligātā literatūra
1.Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. 92018) Uztura mācība. 7. izd. Akadēmiskais apgāds.
Papildliteratūra
1.Mann, J., Trustwell, A.S. (2012) Essentials of human nutrition. 4th edit. Oxford University Press.
2.Mahan, L.K., Escott-Stump, S., Raymond, J.L. (2017) Krause’s Food & the Nutrition Care Process. 14th edit. Elsevier.
3.Encyclopediae of Human Nutrition (2013) Edit. B. Caballero, L. Allen, A. Prenticve. 3th edit. Elsevier.
4.Thomas, B., Bishop, J. (2013) Manual of Dietetic Practice. John Wiley & Sons.
5.Lutz, C.A., Mazur, E., Litch, N. (2014) Nutrition and diet therapy. 6th edit. F.A.Davis.
6.Souci, S.W., Fachmann, W., Kraut, H. (2008) Composition and Nutrition Tables. 7th edit. MedPharm Scientific Publishers.
7.Gandy, J. (2014) Manual of Dietetic practice. 5th edit. Wiley.
Periodika un citi informācijas avoti
1.http://www.penutrition.com/index.aspx
2.https://www.bda.uk.com/
3.http://www.efsa.europa.eu/
4. http://www.eatrightpro.org/
5.http://www.vm.gov.lv/lv/
Piezīmes
Izvēles kurss starpaugstskolu maģistra studiju programmas Uzturzinātne maģistrantiem pilna laika studijās. Kursa autore - RSU Rehabilitācijas fakultātes lektore Lolita Vija Neimane.