Excel
Kursa nosaukums Skābekļa atvasinājumi un brīvo radikāļu bioķīmiskie aspekti bioloģijā un medicīnā
Kursa kods Medi5004
Zinātnes nozare Medicīna (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 12
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 12
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 57
Kursa apstiprinājuma datums 12/01/2024
Atbildīgā struktūrvienība Pārtikas institūts
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa mērķis: nodrošināt iespēju studentiem apgūt zināšanas skābekļa un slāpekļa atvasinājumu (aktīvo skābekļa un slāpekļa neradikālās dabas un radikāļu) bioķīmijā.
Kursa uzdevumi:
1)Radīt priekšstatu par aktīvo skābekļa un slāpekļa formu un radikāļu veidošanos un darbību;
2)Sniegt zināšanas par antioksidantiem, nepieciešamajiem mikroelementiem, to lomu populācijas grupās, kā arī plašāk izplatīto slimību un patoloģisko stāvokļu gadījumos;
3)Iepazīstināt ar laboratorijas praksē lietojamo analītisko aparatūru un modernām, standartizētām analītiskajām metodēm, kā arī informēt par pastāvošajā likumdošanā reglamentēto analīžu kvalitātes kontroli.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas:
1)Izprot un skaidro brīvo radikāļu bioķīmiju, pro-oksidatīvos procesus organismā, to sasaisti ar dažādiem patoloģiskiem stāvokļiemn un slimībām;
2)Pārzin un izprot radikāļu bioķīmijas pētnieciskā darbā lietojamo analītisko aparatūru un noteikšanas metodes.
Prasmes:
3)Spēj veikt analīzes atbilstoši metodes aprakstam.
Kompetence:
4)Spēj individuāli vai komandā risināt uzturzinātnes jomas multidisciplinārus pētījumus, kuros nozīmīga sadaļa ir kopējā antioksidatīvā statusa notiekšana asinīs.
Kursa saturs(kalendārs)
Lekcijas
1.Jēdziens par skābekli un aktīvajām skābekļa formām (ASF). L2
2.Brīvo radikāļu (BR) ķīmija. BR un ASF savstarpējā iedarbība. BR un ASF ietekme uz organismā notiekošajiem metabolajiem procesiem. L4
3.Brīvie radikāļi, citas aktīvās formas (slāpekļa radikāļi), kā bioķīmisko procesu atvasinājumi organismā. ASF kā biomolekulas. L4
4.Brīvie radikāļi, aktīvās skābekļa un slāpekļa formas. Dabīgie antioksidantri un antiradikāļi kā ASF, BR un ASIF iespējamie regulatori (RedOx homeostāzes regulācija organismā). L2
5.Oksidatīvais stress: adaptācija, bojājumi, reparācija un šūnu nāve. L2
6.Oksidatīvais stress un antioksidatīvā aizsardzība: kā tas darbojas praksē? Brīvo radikāļu un dažu citu ASF noteikšana laboratiorijā. L2
Laboratorijas darbi
1.laboratorijas darbs. Dažu AO un/vai LPO marķieru noteikšana laboratorijā. Ld. 4
Semināri
1.seminārs. Oksidatīvais stress: adaptācija, bojājumi, reparācija un šūnu nāve.
2.seminārs. Oksidatīvais stress un antioksidatīvā aizsardzība: kā tas darbojas praksē? Brīvo radikāļu un dažu citu ASF noteikšana laboratorijā. S2
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Lekciju apmeklējums ir brīvs, aktīva dalība 2 semināros un laboratorijas darbos ir obligāta.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Studentu patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli, uzdodot šādus uzdevumus:
1)patstāvīgi gatavoties semināra nodarbībai, laboratorijas darbiem un gala pārbaudījumam;
2)studēt ar kursa tēmām saistītu literatūru.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Kredītpunktu iegūšana:
1)jāsagatavo un jāziņo 2 semināros (40%);
2)jāizpilda laboratorijas darbi (30%);
3)jānokārto sekmīgi eksāmens – rakstveidā (30%).
Obligātā literatūra
1.Free radicals in human health and diseases. Edit. Rani, V., Yadav, U.C.S. Springer, 2015., 446 p.
2.Inflammation, ageing, and oxidative stress. Edit. Bondy, S.C., Campbell, A. Springer International Publishing, 2016., 405 p.
3.Essentials of medical geology. Impacts of the natural environment. Edit. Seleniouis, O., Alloway, R., Centeno, J.A., Finkleman, R.B., Fuge, R., Lindh, U., Smedley, P. Burlington, MA: Elsevier Academic Press, 2005., 812 p.
4.Oxidative stress in cancer biology and therapy. Edit. Spitz, D.R., Domfeld, K.J., Krisshnan, K., Gius, D. Totowa, NJ: Humana Press, 2012., 462 p.
5.Redox signalling and regulation in biology and medicine. Edit. Jacob, C., Winyard, P.G. Burlington, MA: Elsevier Academic Press, 2005, 812 p.
6.Tirzītis, G., Škēstrs, A. (2007). Skābekļa atvasinājumi un brīvo radikāļu bioķīmiskie aspekti bioloģijā. LU Akadēmiskais apgāds, 106 lpp.
Papildliteratūra
1.Biosensors and bioelectronics. Edit. Karunakaren, C., Kalpana, B., Robson, B. Burlington, MA: Elsevier, 2015., 344 p.
2.McDermott, J.H. Antioxidant nutrients: Current dietary recommendations and research updates.
In: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1086580216311263
Periodika un citi informācijas avoti
1.Free Radicals in Biology and Medicine.
2.European Journal of Clinical Nutrition (https://nature.com/ejcn/
3.Nutra Ingredients: http://www.nutraingredients.com
Piezīmes
Kopīgās akadēmiskās maģistra studiju programmas “Uzturzinātne” studējošajiem 1. semestrī