Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Uzturzinātne I
Kursa kods Medi3004
Zinātnes nozare Veselības un sporta zinātne
Zinātnes apakšnozare Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 1.5
Kopējais stundu skaits kursā 40.5
Lekciju stundu skaits 8
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
Kursa apstiprinājuma datums 12/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs
Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst tās zināšanas uzturzinātnes jomā, kas nepieciešamas topošajiem pārtikas tehnologiem, lai izprastu Latvijas un pasaules uztura problēmas. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme sastādīt dienas devas dažādu iedzīvotāju grupām un specifisko produktu receptūras. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbos tiek veidota studentu attieksme pret veselīgu, racionālu uzturu un tā lomu sabiedrībā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas – studenti gūst padziļinātas zināšanas par uzturu, tā vērtību, nozīmi organismā. Veidojas izpratne par uzturlīdzekļos esošo uzturvielu funkcionālajām saiknēm ar organismu.
Prasmes – studenti prot praktiski izpētīt, analizēt un izmantot nepieciešamo informāciju par veselīgu un pareizu uzturu saistot to ar jaunākajām tendencēm pārtikas nozarē. Kompetence – rezultātā students ir kompetents uzturzinātnes teorētiskajos un praktiskajos aspektos gūtās atziņas pielietot praksē, lai radītu inovatīvus produktus, kas būtu konkurētspējīgi un atbilstu pasaulē valdošajām prasībām.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Uztura funkcijas
2 Uzturzinātnes attīstība Latvijā
3 Uztura saistība ar orgānu sistēmām
4 Vielu maiņas procesu būtība
5 Enerģijas maiņa
6 1. kontroldarbs; vielmaiņa
7 Olbaltumvielu nozīme uzturā.
8 Lipīdu nozīme uzturā.
9 Ogļhidrātu nozīme uzturā.
10 Vitamīnu un minerālvielu nozīme uzturā
11 2.kontroldarbs; uzturvielu nozīme
12 Skābju- sārmu līdzsvars
13 Atsevišķu iedzīvotāju grupu uzturs
14 Uzturlīdzekļu uzturvērtība
15 Racionāls uzturs 16 Modernās diētas
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt nokārtotiem abiem kontroldarbiem, jāizstrādā un jāaizstāv patstāvīgais darbs.
Obligātā literatūra
1. Miške I.,Brutāne D. Dzīvības elementi. – Rīga, Nordik, 2004. 270 lpp. ISBN 9984-751-61-9
2. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava, LLU, 2008. 136 lpp. 3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa ABC, 2002. 415 lpp.
Papildliteratūra
1. Rozenbergs V. Ēšanas traucējumi. Jelgava, 2003. 58 lpp.
2. Skrupskis I. Augu valsts produktu uzturvērtību raksturojums. Lekcija. Jelgava, LLU, 2007. 24 lpp. 3. Skrupskis I. Racionāls uzturs: Lekcija. Jelgava, LLU, 2002. 23 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Veselība : populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. 2. Good food. 1 (1989)- London : BBC Worldwide Publishing, 1989- sēj. : il. ISSN 0957-588X.
Piezīmes
Studiju kurss iekļauts studiju programmas Pārtikas zinības obligātajā daļā.