Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Uzturzinātne I |
Kursa kods | Medi3004 |
Zinātnes nozare | Veselības un sporta zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Uzturzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
Lekciju stundu skaits | 8 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst tās zināšanas uzturzinātnes jomā, kas nepieciešamas topošajiem pārtikas tehnologiem, lai izprastu Latvijas un pasaules uztura problēmas. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme sastādīt dienas devas dažādu iedzīvotāju grupām un specifisko produktu receptūras. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbos tiek veidota studentu attieksme pret veselīgu, racionālu uzturu un tā lomu sabiedrībā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas – studenti gūst padziļinātas zināšanas par uzturu, tā vērtību, nozīmi organismā. Veidojas izpratne par uzturlīdzekļos esošo uzturvielu funkcionālajām saiknēm ar organismu.
Prasmes – studenti prot praktiski izpētīt, analizēt un izmantot nepieciešamo informāciju par veselīgu un pareizu uzturu saistot to ar jaunākajām tendencēm pārtikas nozarē. Kompetence – rezultātā students ir kompetents uzturzinātnes teorētiskajos un praktiskajos aspektos gūtās atziņas pielietot praksē, lai radītu inovatīvus produktus, kas būtu konkurētspējīgi un atbilstu pasaulē valdošajām prasībām. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Uztura funkcijas
2 Uzturzinātnes attīstība Latvijā 3 Uztura saistība ar orgānu sistēmām 4 Vielu maiņas procesu būtība 5 Enerģijas maiņa 6 1. kontroldarbs; vielmaiņa 7 Olbaltumvielu nozīme uzturā. 8 Lipīdu nozīme uzturā. 9 Ogļhidrātu nozīme uzturā. 10 Vitamīnu un minerālvielu nozīme uzturā 11 2.kontroldarbs; uzturvielu nozīme 12 Skābju- sārmu līdzsvars 13 Atsevišķu iedzīvotāju grupu uzturs 14 Uzturlīdzekļu uzturvērtība 15 Racionāls uzturs 16 Modernās diētas |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt nokārtotiem abiem kontroldarbiem, jāizstrādā un jāaizstāv patstāvīgais darbs. | |
Obligātā literatūra | |
1. Miške I.,Brutāne D. Dzīvības elementi. – Rīga, Nordik, 2004. 270 lpp. ISBN 9984-751-61-9
2. Rozenbergs V. Uztura mācība. Jelgava, LLU, 2008. 136 lpp. 3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. Rīga: Rasa ABC, 2002. 415 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Rozenbergs V. Ēšanas traucējumi. Jelgava, 2003. 58 lpp.
2. Skrupskis I. Augu valsts produktu uzturvērtību raksturojums. Lekcija. Jelgava, LLU, 2007. 24 lpp. 3. Skrupskis I. Racionāls uzturs: Lekcija. Jelgava, LLU, 2002. 23 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Veselība : populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. 2. Good food. 1 (1989)- London : BBC Worldwide Publishing, 1989- sēj. : il. ISSN 0957-588X. | |
Piezīmes | |
Studiju kurss iekļauts studiju programmas Pārtikas zinības obligātajā daļā. |