Statuss(Neaktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Uztura mācība |
Kursa kods | Medi3002 |
Zinātnes nozare | Veselības un sporta zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Uzturzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
Lekciju stundu skaits | 8 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Kursa apstiprinājuma datums | 12/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Viesturs Rozenbergs Dr. habil. sc. ing., Imants Atis Skrupskis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iegūst tās zināšanas uzturmācības jomā, kas nepieciešamas topošajiem ražošanas vadītājiem, lai izprastu Latvijas un pasaules uztura problēmas. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme sastādīt dienas devas, iekļaujot ēdienkartēs nepieciešamos produktus. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbos tiek veidota studentu attieksme pret pareizu un racionālu uzturu un tā lomu sabiedrībā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas – studenti gūst padziļinātas zināšanas par uzturu, uzturvielu nozīmi organismā, kas saistīts ar atbilstošu uzturlīdzekļu optimālu izmantošanu.
Prasmes – studenti prot praktiski izpētīt, analizēt un izmantot nepieciešamo informāciju par veselīgu un pareizu uzturu saistot to ar jaunākajām tendencēm pārtikas nozarē. Kompetence – rezultātā students ir kompetents uzturmācības teorētiskajos un praktiskajos aspektos gūtās atziņas pielietot praksē, lai radītu inovatīvus produktus, kas būtu konkurētspējīgi. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Uzturmācības attīstība.
2 Vielu maiņas procesu būtība 3 Cilvēka enerģijas patēriņš 4 Olbaltumvielu nozīme uzturā. 5 Lipīdu nozīme uzturā. 6 Ogļhidrātu nozīme uzturā. 7 Vitamīnu un minerālvielu nozīme uzturā 8 Uzturlīdzekļu uzturvērtība 9 1.kontroldarbs.Uzturvielu nozīme 10 Racionāls uzturs 11 Atsevišķu iedzīvotāju grupu uzturs 12 Augu valsts produktu uzturvērtība. 13 Dzīvnieku valsts produkti un to uzturvērtība 14 Dzīvā pārtika 15 Tukšie produkti 16 Speciālie uztura produkti |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt nokārtotiem abiem kontroldarbiem, jāizstrādā un jāaizstāv patstāvīgais darbs. | |
Obligātā literatūra | |
1. Miške I., Brutāne D. Dzīvības elementi. – Rīga: Nordik, 2004. 270 lpp.
2. Rozenbergs V. Uztura mācība. – Jelgava: LLU, 2008. – 136 lpp. 3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība 5., pārstrād. un papild. izd. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, c2009 464 lpp. ; 28 cm. ISBN 9789984450742 |
|
Papildliteratūra | |
1. Rozenbergs V. Ēšanas traucējumi. Jelgava, 2003. 58 lpp.
2. Skrupskis I. Augu valsts produktu uzturvērtību raksturojums. Lekcija. Jelgava: LLU, 2007. 24 lpp. 3. Skrupskis I. Racionāls uzturs. Lekcija. Jelgava: LLU, 2002. 23 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Veselība: populārzinātnisks žurnāls ģimenei. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-804X. 2. Good food. 1 (1989)- London : BBC Worldwide Publishing, 1989- sēj. : il. ISSN 0957-588X. | |
Piezīmes | |
Studiju kurss iekļauts studiju programmas Pārtikas tehnoloģija obligātajā daļā. |