Excel
Kursa nosaukums Uzturzinātne
Kursa kods Medi2002
Zinātnes nozare Veselības un sporta zinātne
Zinātnes apakšnozare Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst tās zināšanas par cilvēka fizioloģijas jautājumiem, kas nepieciešamas ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem, lai spētu sastādīt zinātniski pamatotas ēdienkartes dažādām klientu mērķgrupām. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme šīs ēdienkartes sastādīt. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbies tiek veidota studentu attieksme pret veselīgu uzturu un tā lomu sabiedrībā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ideālās ķermeņa masas noteikšana.
2 Auguma un ķermeņa uzbūves tipa ietekme uz dienas uzturdevu.
3 Vecuma ietekme uz dienas uzturdevu.
4 Pamatuzturvielu patēriņš.
5 Enerģijas patēriņš.
6 Uztura režīma izvēle.
7 Iedzīvotāju iedalījums pa vecuma un nodarbinātības grupām.
8 Pamatuzturvielu aprēķins.
9 Enerģijas aprēķins.
10 Vitamīnu aprēķins.
11 Uzturdevas sabalansēšana.
12 Ārstnieciskā uztura ēdienkarte.
13 Ārstnieciskā uztura ēdienkartes sabalansēšana.
14 Apraksta izveide par kādu uzturvielu.
15 Apraksta izveide par kādu produktu. 16 Kursa darba aizstāvēšanu.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt izstrādātam un aizstāvētam kursa darbam.
Obligātā literatūra
1. Павлоцкая Л.Ф., Дуденко Н.В., Эйдельман М.М. Физиология питания : [Учебник для студентов вузов...] / Москва : Высшая школа, 1989. 368 с.
2. Aulika, B.Uztura higiēna. - Rīga : AML/RSU Darba un vides veselības institūts, 2001. 124 lpp.
3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. - Rīga : Rasa ABC, 2002. 415 lpp. 4. Uzturzinātne. / Metodiski norādījumi kursa darba izstrādē. Sast. Skrupskis I., Rozenbergs V., Jelgava, LLU, 2000. - 30 lpp.
Papildliteratūra
1. Modern nutrition in health and disease / edited by Maurice E.Shils, James A.Olson, Moshe Shike . Vol.2. Baltimore etc. : Williams & Wilkins, 1994. XXV, p.927-1657. 2. Encyclopedia of human nutrition / edited by M. J. Sadler, J. J. Strain, B. Caballero . Vol. 2 , E-M. San Diego [etc.] : Academic Press, 1999. XLIX p., p. 617-1289.
Periodika un citi informācijas avoti
1. žurnāls "Veselība" 2. žurnāls "Good food"
Piezīmes
Priekšmets iekļauts PTF pārtikas zinību programmas obligātajā daļā, 6.semestrī.