Excel
Kursa nosaukums Uztura fizioloģija
Kursa kods Medi2001
Zinātnes nozare Veselības un sporta zinātne
Zinātnes apakšnozare Uzturzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iegūst tās zināšanas par cilvēka fizioloģijas jautājumiem, kas nepieciešamas ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem, lai spētu sastādīt zinātniski pamatotas ēdienkartes dažādām klientu mērķgrupām. Veicot praktiskos darbus tiek attīstīta prasme šīs ēdienkartes sastādīt. Kā lekcijās, tā arī praktiskajos darbies tiek veidota studentu attieksme pret veselīgu uzturu un tā lomu sabiedrībā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Studiju priekšmets, tā saistība ar citiem priekšmetiem. Ievads.
2 Uztura fizioloģijas priekšmeta vēsture un attīstība. Tā pašreizējā vieta pasaulē un Latvijā
3 Sirds un asinsvadu sistēma,
4 Elpošana, vielmaiņas procesi.
5 Gremošanas sistēma.
6 Izvadsistēmas.
7 Olbaltumvielas un to nozīme uzturā.
8 Tauki un to nozīme uzturā.
9 Ogļhidrāti un to nozīme.
10 Vitamīni un to nozīme uzturā
11 Atsevišķu iedzīvotāju grupu uzturs
12 Bērnu uzturs
13 Ārstnieciskā uztura pamati
14 Augu valsts produkti un to uzturvērtība
15 Dzīvnieku valsts produkti un to uzturvērtība 16 Speciālie uztura produkti un uztura bagātinātāji
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jābūt uzrakstītiem kontroldarbiem, izpildītiem praktiskajiem darbiem un aizstāvētam kursa darbam.
Obligātā literatūra
1. Павлоцкая Л.Ф., Дуденко Н.В., Эйдельман М.М. Физиология питания : [Учебник для студентов вузов...] / Москва : Высшая школа, 1989. 368 с.
2. Aulika, B.Uztura higiēna. - Rīga : AML/RSU Darba un vides veselības institūts, 2001. 124 lpp.
3. Zariņš Z., Neimane L. Uztura mācība. - Rīga : Rasa ABC, 2002. 415 lpp. 4. Uztura mācība / L. Žihares red. Rīga : Zvaigzne, 1975. 428 lpp.
Papildliteratūra
1. Modern nutrition in health and disease / edited by Maurice E.Shils, James A.Olson, Moshe Shike . Vol.2. Baltimore etc. : Williams & Wilkins, 1994. XXV, p.927-1657. 2. Encyclopedia of human nutrition / edited by M. J. Sadler, J. J. Strain, B. Caballero . Vol. 2 , E-M. San Diego [etc.] : Academic Press, 1999. XLIX p., p. 617-1289.
Periodika un citi informācijas avoti
1. žurnāls "Veselība" 2. žurnāls "Good food"
Piezīmes
Priekšmets iekļauts PTF ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības studiju programmas obligātajā daļā, 4.semestrī.