Kursa nosaukums | Kvalitātes sistēmas |
Kursa kods | MašZ3002 |
Zinātnes nozare | Mašīnbūve un mehānika |
Zinātnes apakšnozare | Diagnostika un kvalitāte |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 8 |
Kursa apstiprinājuma datums | 21/09/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Inženiertehnikas un enerģētikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Antoņina Čukure |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iepazīstas ar kvalitātes definīcijām, produktu raksturojumiem, kvalitātes līmeni un pakāpēm. Iegūst zināšanas kā pareizi izvēlēties kvalitātes principus projekta, izgatavošanas, salikšanas, mārketingā, kvalitātes nodrošināšanā, pilnveidošanas visaptverošā vadībā (TQMI), kā arī auditā. Prot pielietot ISO 9000:2008 standarta principus un to ieviešanas nosacījumus, kā arī kvalitātes izmaksas. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
• Zināšanas - saprot kvalitātes vadības principus, apgūst sistēmas veidošanas teorētiskos pamatus, metodes un to izmantošanu atbilstoši starptautiskajiem standartiem.
• Prasmes - prot izstrādāt tehnisko dokumentāciju kvalitātes nodrošināšanai, to izmantot dažādās jomās. • Kompetence - izmantot iegūtās zināšanas jaunradē, mārketingā un ražošanā un/vai pakalpojuma sniegšanā dažādās jomās. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Kvalitātes politika.
2 Kvalitātes vadīšana: kvalitātes vadītāja nozīme, darba pienākumi un stāvoklis organizācijā. 3 Kvalitātes norišu organizēšana. Pienākumu sadale un uzdevumu koordinācija. 4 Kvalitātes pilnveidošana. Kvalitāte nozīmīguma izpratnes teorētiskie pamati. 5 Kvalitātes ekonomika. 6 Kvalitāte mārketingā. Tirgus analīze. 7 Kvalitāte jaunradē un projektēšanā. 8 Pārtikas nekaitīguma (HACCP) sistēma. Terminu skaidrojumi. 9 ISO 9000 standarti. 10 EN 45000 standarti. 11 Statistiskās metodes. 12 Pareto analīze. 13 Išikavas metode. 14 Kvalitātes rokasgrāmata. 15 Dokumentu vadība. 16 Kvalitātes izmaksas. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Nokārtoti visi praktiskie darbi un mājas darbi; ieskaite. | |
Obligātā literatūra | |
1. Kvalitātes vadības sistēmas ieviešana uzņēmumos. Rīga: Personāla sertifikācijas institūts, 2004. 116 lpp.
2. Leilands J. Kvalitātes vadības sistēmas Jaunā ISO 9001:2008 standarta prasību skaidrojums. Rīga: Latvijas Vēstnesis, 2009. 176 lpp. 3. Kalējs O. Kvalitātes vadības sistēma un tās izveidošana pakalpojumu jomā. Rīga: LatConsul, 2005. 121 lpp. 4. Shiba S. The FiveStepDiscovery Process ManualWithExamples. 2006. 72 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Industriālo krāsu apgāds. [tiešsaiste]. [Skatīts 28.03.2013.]Pieejams: http://www.ika.lv
2. Kvalitātes vadība (izstrādāja J.Pildars). Rīga: 1999. 41 lpp. 3. O`Brien James J. Construction inspection handbook total quality management. James J. O`Brien. New York etc.: Chapman & Hall International ThomsonPublishing, 1997.669663 p. 4. Juran Josef M. Handbuch der Qualitaetsplanung. Josef M. Juran. Landsberg/ Lech Moderne Industrie, 1991. 399 s. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Kvalitāte: žurnāls par kvalitāti un kvalitātes vadīšanu. Rīga: Latvijas Kvalitātes asociācija. ISSN 1407-7671. 2. Dienas Bizness: nedēļas laikraksts: Latvijas biznesa avīze. Rīga: Diena: DagensIndustri, 2005-. ISSN 1407-2041 | |
Piezīmes | |
Izvēle TF visām programmām |