Excel
Kursa nosaukums Dzīvnieku ēdināšana
Kursa kods LauZD025
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 15
Kopējais stundu skaits kursā 405
Lekciju stundu skaits 6
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 2
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 397
Kursa apstiprinājuma datums 29/04/2020
Atbildīgā struktūrvienība Dzīvnieku zinātņu institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. agr., asoc. prof. Lilija Degola

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Sabalansēta, pilnvērtīga un zinātniski pamatota dzīvnieku ēdināšana kā faktors dzīvnieku produktivitātes paaugstināšanai, produkcijas kvalitātes uzlabošanai, veselības un reproduktīvo spēju saglabāšanai. Lopbarības zootehniskā un ekonomiskā novērtēšana, barības vielu noteikšanas dažādās metodes, barības vielu zinātniskā nozīme dzīvnieku ēdināšanā un produkcijas ražošanā, ietekme uz dzīvnieku augšanu un produktivitāti. Dažādu sugu, vecuma un produktivitātes grupu mājdzīvnieku ēdināšanas īpatnību detalizēts raksturojums un zinātniskais pamatojums.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Studiju kurss dod zināšanas par zinātniski pamatotu dzīvnieku ēdināšanu, par dzīvnieku ēdināšanas uzlabošanu un pilnveidošanu produkcijas kvalitātes, dzīvnieku veselības un reproduktīvo spēju saglabāšanā. Zināšanas tiek vērtētas pēc eksāmena rezultāta. Studenti iegūs prasmi izvērtēt dzīvnieku ēdināšanas tehnoloģijas, pratīs izstrādāt zinātniski pamatotas barības devas, un tās realizēt, pratīs izvēlēties labākās ēdināšanas tehnoloģijas. Prasmes tiek vērtētas pēc semināru diskusijām. Studenti būs kompetenti patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, padziļināti analizēt zinātnisko literatūru, publiski diskutēt un radoši veikt darbu dzīvnieku ēdināšanas pilnveidošanā. Kompetence vērtēta pēc kursa eksāmena.
Kursa saturs(kalendārs)
1. Dzīvnieku ēdināšanas zinātnes progress pēdējo 50 gadu laikā.
2. Jaunākā izpratne par barības vielu nozīmi dzīvnieku ēdināšanā.
3. Barības līdzekļu kopējās barības vērtības aprēķināšana dažādās pasaulē lietotās novērtēšanas sistēmās.
4. Enerģijas veidi un zinātniskais pamatojums dažādu dzīvnieku ēdināšanā.
5. Proteīns un proteīna vērtēšanas sistēmas.
6. Ogļhidrāti – dažādu polisaharīdu barības vērtība un nozīme dzīvnieku veselības profilaksē.
7. Lipīdi kā bioloģiski aktīvas un organisma vajadzībām neaizvietojamas barības sastāvdaļas.
8. Organiski saistītās minerālvielas - jauna pieeja minerālvielu nodrošināšanā barības devās.
9. Barības līdzekļu vitamīnu saturs, to fizioloģiskās un bioķīmiskās darbības mehānismi.
1.seminārs par barības vielu nodrošinājumu zinātnisko pamatojumu dzīvniekiem.
10. Dzīvnieka brīvas barības uzņemšanas spēja, tās pamatojums.
11. Vielmaiņa un enerģijas maiņa dzīvnieku organismā.
12. Ar ēdināšanu saistītie vielmaiņas un veselības traucējumi.
13. Dažādu dzīvnieku ēdināšanā barības piedevu zinātniskais pamatojums.
14. Precīzā dzīvnieku ēdināšana kā produktivitāti un veselības stāvokli nodrošinošais faktors.
15. Zinātniski pamatotas dzīvnieku ēdināšanas un akvakultūru barošanas tehnoloģijas.
16. Datorprogrammu pielietojuma dzīvnieku ēdināšanas normēšanā zinātniskā analīze.
2.seminārs par dzīvnieku ēdināšanas zinātniskiem aspektiem.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Nokārtoti pārbaudes darbi saskaņā ar Doktorantūras studiju programmu un plānu. Studiju kursā noklausās 6 lekcijas un piedalās 2 semināros ar diskusijām. Individuāli lasa zinātnisko literatūru, gatavojas eksāmenam un 2 nedēļas pirms eksāmena kārtošanas, iesniedz iesniegumu Studiju centrā.
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums
Doktorants patstāvīgi veic zinātniskās literatūras studēšanu par studiju kursa plānā noteikto tematiku un gatavojas promocijas eksāmena kārtošanai.
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji
Nokārtots promocijas eksāmens pie apstiprinātas eksāmena komisijas. Eksāmens notiek, izvelkot biļeti ar vismaz 3 jautājumiem. Students sagatavojas pusstundu un mutiski atbild.
Obligātā literatūra
1.Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2005., 363.lpp.
2. Mc Donald P., Edwards R.A., Greenhalgh J.F.D., Morgan C.A., Sinclair L.A., Wilkinson R.G. Animal Nutrition. 7th ed. Gosport, England: Printed by Ashford Colour Press Ltd., 2011. 692 p. [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams: http://gohardanehco.com/wp-content/uploads/2014/02/Animal-Nutrition.pdf
3.Hadjipanayiotou M., Economides S. and Hadjsdemetriou D. The chemical composition of feedstuffs commonly used in ruminant diets. 1983. [Online] [viewed 02.09.2019.] [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams:
http://news.ari.gov.cy/publications/mr9-hadjipanayiotou.pdf
4. NRC. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids and New World camelids. National Academy Presss, 2006. 362 p. 3. NRC. Nutrient requirements of dairy cattle. 7th Revised Edition, National Academy Presss, 2001. 381 p. [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams: https://profsite.um.ac.ir/~kalidari/software/NRC/HELP/NRC%202001.pdf
5. NRC. Nutrient requirements of swine. 11th rev.ed. Washington,D.C.: The National Academies Press,2012. 400 p. https://www.nap.edu/catalog/13298/nutrient-requirements-of-swine-eleventh-revised-edition
6. NRC. Nutrient Requirements of Horses. 6th ed. Washington: National Academies Press. 2007. 341 p. [tiešsaiste] [skatīts 24.09.2019.] Pieejams: https://www.nap.edu/read/11653/chapter/1
7. Nutrient Requirements of Poultry. 9th ed. Washington, D.C.: National Academy Presss, 1994. 157 p. https://www.nap.edu/catalog/2114/nutrient-requirements-of-poultry-ninth-revised-edition-1994
8.Lovell T. (1998). Nutrition and feeding of fish. Springer Science+Business Media, second edition, New York, 265p.Cheng-Sheng L., Chhorn, L. Delbert, M. G. Webster, C. (2015) Dietary Nutrients, Additives and Fish Health, Wiley-Blackwell. 376 p. 9.Aquaculture. Published by Elsevier. [Online] ISSN: 0044-8486 [viewed 07.04.2020] https://www.journals.elsevier.com/aquaculture.
Papildliteratūra
1. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 47. Lpp.
2. Degola. L., Trūpa A., Aplociņa E. Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība. SIA Drukātava, ISBN 978-9984-48-219-4, 2016., 52. lpp.
3. Patience J.F., Thacker P.A. and de Lange C.F.M. Swine nutrition guide. 2nd edition, Canada: Published by Prairie Swine Centre Inc., 1995. 274 p. http://www.prairieswine.com/publications-psc/pdf-sng/PREFACE.PDF
4. Frape D. Equine nutrition and feeding. John Wiley & Sons, 2008. 664 p.
5. Cheeke P.R., Cunha T.J. Rabbit Feeding and Nutrition (Animal Feeding and Nutrition). 1st ed., Orlando, Florida: Academic Press, INC, 1987. 376 p. https://www.amazon.com/Rabbit-Feeding-NutritionAnimal/dp/0121706052/ref=sr_1_2?_encoding=UTF8&qid=1564570268&refinements=p_27%3APeter+R.+Cheeke&s=books&sr=1-2 6. Nutrient Requirement of Mink and Foxes. 6th ed. Washington, D.C.: National Academy Press, 157 p. https://www.nap.edu/catalog/1114/nutrient-requirements-of-mink-and-foxes-second-revised-edition-1982
Periodika un citi informācijas avoti
1. World Review of Animal Production. World Association for Animal Production ISSN: 0043-8979.
2. Livestock Production Science Published/Hosted by Elsevier Science. ISSN: 0301-6226.
3.Pig International Published by Watt Publishing Company. ISSN: 0191-8834.
4.Agronomy research, žurnāls, [tiešsaiste] [skatīts 10.02.2019.]. Pieejams http://agronomy.emu.ee/
5. Science Direct database. [Online] [viewed 14.02.2019.]. https://www.sciencedirect.com
6.Journal of Animal Sciences. Pieejams: https://academic.oup.com/jas
7.Journal of Animal Nutrition Pieejams: https://www.sciencedirect.com/journal/animal-nutrition 8. Zinātniski praktiskās konferences "Līdzsvarota lauksaimniecība" raksti: http://llufb.llu.lv
Piezīmes
Studiju kurss lauksaimniecības fakultātes Doktora studiju programmas "Lauksaimniecība" lopkopības specializācijas doktorantiem.