Excel
Kursa nosaukums Speciālā augļkopība
Kursa kods LauZ6109
Zinātnes nozare Lauksaimniecības un zivsaimniecības zinātnes, mežzinātne
Zinātnes apakšnozare Laukkopība
Kredītpunkti (ECTS) 7.5
Kopējais stundu skaits kursā 202.5
Lekciju stundu skaits 50
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 30
Kursa apstiprinājuma datums 18/01/2011
Atbildīgā struktūrvienība #Agrobiotehnoloģijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. agr., Mintauts Āboliņš

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Maģistranti padziļināti gūst zināšanas un izpratni par augļaugu šķirņu sastāva daudzveidību, izzina galvenās pomoloģiskās sistēmas. Apgūst galveno, dažādos klimatisko zonu apstākļos audzējamo speciālo augļu kultūru sastāvu, to bioloģisko īpatnību saistību ar audzēšanas pamatprincipiem.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām maģistrantam būs:
•zināšanas par pomoloģiju kā zinātnes virzienu augļkopībā. Tiek iepazītas īpatnības konkrētu sugu un šķirņu novērtēšanā, aprakstīšanā un identificēšanā;
•prasmes kritiski izvērtēt un diskutēt par pasaulē vienoto šķirņu pomoloģiskā raksturojuma (UPOW) ieviešanu, izvērtēt dažādu ģinšu augļaugus, atbilstošas audzēšanas zonas klimatiskajiem un ekonomiski-ģeogrāfiskajiem apstākļiem; •kompetence dažādu augļaugu pomoloģiskajos aprakstos. Pratīs novērtēt, identificēt un aprakstīt nozīmīgākās augļaugu šķirnes.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Pomoloģija - mācību disciplīna un augļkopības apakšnozare. Pasaulē vienotas (UPOW) sistēmas izveidošana.
2 Pomoloģijas vēsture. Vēsturiskie apstākļi pomoloģijas kā augļkopības nozares radīšanai. Ievērojamākie pomologi.
3 Augļkopības zonālais raksturs un audzējamo kultūru izvietojums pasaulē.
4 Sēkleņaugļaugu šķirņu klasifikācijas pamatprincipi, genotipi, izplatība, audzēšanas tehnoloģijas.
5 Kauleņaugļaugu šķirņu klasifikācijas pamatprincipi, genotipi, izplatība, audzēšanas tehnoloģijas.
6 Riekstu augļaugu genotipi, izplatība, audzēšanas tehnoloģijas, nozīmīgākie ražotāji pasaulē.
7 Ogu kultūru grupas sugu sastāvs, šķirnes, pomoloģisie apraksti, audzēšanas tehnoloģijas.
8 Krūmmelleņu un dzērveņu sugas, šķirnes, galvenie pomoloģiskie rādītāji, audzēšanas tehnoloģijas.
9 Subtropu klimata augļaugi, to bioloģija, audzēšanai izmantotās tehnoloģijas.
10 Smaržaugļaugi: kafijas, tējas, vanilīna, krustnagliņu, kanēļa u.c. izejvielu ražošanai.
11 Latvijā jaunas vai mazāk audzētas augļaugu kultūras (persiki, aprikozes, smilšērkšķi, plūškoki, irbenes u.c.)
12 Latvijā jaunas vai mazāk audzētas augļaugu kultūras (persiki, aprikozes, smilšērkšķi, plūškoki, irbenes u.c.)
13 Augļaugu šķirņu vērtēšana un salīdzināšana Latvijā, SIIN un AVS testi.
14 Augļaugu kvalitātes prasības tirgum.
15 Augļkopības iespējamās attīstības perspektīvas Latvijā Eiropas koptirgus skatījumā. 16 Datortehnikas izmantošana šķirņu aprakstīšanā un identificēšanā.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pirms eksāmena sagatavots un aizstāvēts referāts, sekmīgi nokārtots eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Apples: botany, production and uses: Edited by D.C.Ferree and I.J. Warrington. Cambridge: CABI Publishing, 2003. 660 p. 2. Temperate and Subtropical Fruit Production, 2nd edition edited by Jackson D.I and Looney N.E. Wallingford; New York: CABI Publishing, 2006. 332 p.
Papildliteratūra
1. Kārkliņš J. Bumbieru šķirnes. Dobele : Dobeles Dārzkopības un izmēģinājumu stacija, 2004. 298 lpp. 2. Kārkliņš J., Skrivele M., Kaufmane E., Ikase L. Plūmju šķirnes. Dobele : Latvijas Valsts Augļkopības institūts, 2007. 203 lpp.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Acta Horticulturae ISSN: 0567-7572.
Piezīmes
Ierobežotās izvēles (B daļa) studiju kurss LF augstākās akadēmiskās un profesionālās izglītības maģistra studiju programmai "Lauksaimniecība".