Excel
Kursa nosaukums Bišu produktu ražošana
Kursa kods LauZ6058
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 81
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Uzturā, medicīnā un rūpniecībā nozīmīgi bišu produkti: medus, vasks, propoliss, ziedputekšņi, peru pieniņš, bišu inde, to nozīmība, ražošanas nepieciešamības pamatojums. Bišu produktu ražošana pasaulē, Latvijā, perspektīves ražošanas attīstīšanai. Noteiktu bišu produktu ražošana. Produkcijas novērtēšana un kvalitātes pārbaude.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Galveno bišu produktu tautsaimieciskā nozīme, pieprasījums un nodrošinājums. Ražošana pasaulē un Latvijā.
2 Bišu medus ķīmiskais sastāvs, tā uzturvērtības un bioloģiskās aktivitātes novērtējums. Kvalitātes pārbaude.
3 Ziedu nektāra medus. Lapu izsvīdumu medus. Medus tipi. Medus falsifikācija.
4 Griķu, rapša, facēlijas, bišu amoliņa u.c. kultivētu nektāraugu ziedu medus ražošana.
5 Ziedu un lapu izsvīdumu medus ražošana, pārstrāde, uzglabāšana.
6 Bišu vasks, tā bioķīmiskais sastāvs. Vaska producēšanas fizioloģija bites organismā. Vaska nozīme bišu saimē.
7 Bišu vaska ražošana, pārstrāde. Kvalitātes kritēriji. Nozīme tautsaimniecībā, medicīna, kosmētika u.c.
8 Ziedputekšņi un bišu maize. Ziedputekšņu un bišu maizes bioķīmiskais sastāvs. Nozīme bišu saimes attīstībā.
9 Ziedputekšņu vākšanas tehnoloģija, pārstrāde. Bišu maizes iegūšana un pārstrāde. Nozīme tautsaimniecībā.
10 Propolisa bioķīmiskais sastāvs. Loma bišu saimes dzīvē.
11 Propolisa ražošana. Propolisa izmantošana un loma tautsaimniecībā.
12 Bišu māšu peru pieniņš, tā ķīmiskais sastāvs. Peru pieniņa producēšanas fizioloģija bites organismā.
13 Bišu māšu peru pieniņa ražošana. Izmantošana medicīnā, kosmētikā, farmācijā.
14 Bišu inde, indes ķīmiskais sastāvs. Indes producēšanas fizioloģija bites organismā.
15 Bišu indes iegūšana, iekārtas, to darbības princips. Bišu indes izmantošana farmācijā, kosmētikā, medicīnā. 16 Apiterapija. Dzīvnieku reakcija uz bitēm un to produktiem. Alerģija, tās cēloņi un sekas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pirmseksāmena referāta pozitīvs vērtējums, eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Krell R. Value - added products from beekeeping. - Rome: FAO, 1996. - 409p.
2. Технология производства и переработки продукции пчеловодства / Туников Г.М., Кривцов Н.И. ... [и.д.] - Москва: Колос, 2001. - 176с.
3. The hive and the honey bee / Hamilton: Dadant&Sons, 1975. -740p. 4. Biškopība / Ārgalis J., Balode K., Bembere M. … [u.c.]. – Rīga: Zvaigzne, 1970. – 487 lpp.
Papildliteratūra
1. Crane E. The world history of beekeeping and honey hunting. - Trowbridge:Redwood Book Ltd, 1999. - 682p.
2. Crane E. A book of honey. - Oxford: Oxford University press, 1980. - 193p.
3. Schlammer G. Naturliche bienenhaltung - naturreiner honing. - Munchen: Ehrenwirth, 1996. - 133p. 4. Кайяс А. Пыльца. - Бухарест: Апимондия, 1975. - 83с.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Journal of apicultural science
2. Biškopis 3. Atbilstošas tēmas zinātniskās publikācijas students meklē LLU Fundamentālās bibliotēkas starptautiskās datu bāzēs, starpbibliotēku abonomentā.
Piezīmes
Pie neliela studentu skaita programmu students apgūst patstāvīgās studijās konsultējoties un iesaistoties diskusijās ar studiju priekšmeta vadītāju.