Kursa nosaukums | Kazu audzēšana |
Kursa kods | LauZ5147 |
Zinātnes nozare | Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Lopkopība |
Kredītpunkti (ECTS) | 7.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 202.5 |
Lekciju stundu skaits | 40 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 40 |
Kursa apstiprinājuma datums | 18/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | #Agrobiotehnoloģijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. agr., prof. Daina Kairiša Mg. agr., lekt. Elita Aplociņa |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studenti iepazīstas ar kazu selekcijas darba būtību un saimniecisko nozīmi. Studenti iegūst zināšanas par kazu selekciju, kvalitatīvo un kvantitatīvo pazīmju identificēšanu, novērtēšanu, barības devu optimizēšanu. Studenti apgūst dažādu ES valstu kazu produktīvo pazīmju uztveršanas un novērtēšanas metodes, kā arī kazu selekcijas darba plānošanas pamatprincipus. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas par kazu selekciju, kvalitatīvo un kvantitatīvo pazīmju identificēšanu, novērtēšanu, barības devu optimizēšanu; • prasmes kazu produktīvo pazīmju noteikšanā un novērtēšanā, kā arī kazu selekcijas darba plānošanā; • kompetence kazkopības nozares izvērtēšanā un attīstības stratēģijas plānošanā. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Kazu šķirņu genofonds. Kazu bioloģija.
2 Kazu ģenētika. Kopīgo un atšķirīgo pazīmju identificēšana. 3 Kazu vērtēšanas metodes. Lineārā vērtēšana. 4 Kazu produktīvās pazīmes, to ekonomiskais novērtējums. 5 Kazu reproduktīvās pazīmes, vairošanās fizioloģija. 6 Kazu izlase un atlase, audzēšanas metožu lietošanas īpatnības. 7 Antrozooloģija. Kazu uzvedības ģenētika. 8 Kazu labturības kritēriju identifikācija un labturības mērvienību izstrāde. 9 Barības vielu novērtēšana, novitātes analīžu tehnoloģijā. 10 Barības vielu vajadzības un sagremojamības modeļi. 11 Slaucamo kazu, grūsnu kazu ēdināšanas fizioloģija, barības devu optimizācija. 12 Jaunkazu, kazlēnu un āžu ēdināšanas fizioloģija, barības devu optimizācija. 13 Datorprogrammas kazu ēdināšanas optimizēšanā. 14 Datorprogrammas izstrāde. 15 Kazu ciltsdarba programmas. Kazu ciltsdarba programmas izstrāde. 16 Patstāvīgo darbu prezentācijas. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Regulārs lekciju un praktisko darbu apmeklējums. Sekmīgi uzrakstīti plānotie pārbaudes darbi par lekciju un praktisko darbu tēmām. Ieskaites vērtējums ir atkarīgs no semestra kumulatīvā vērtējuma (3 kontroldarbi) un eksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. Piliena K., Sprūžs J. Kazkopība. Talsi, 2007. 99 lpp.
2. Jaudas U., Mobini S. The Goat handbook. Barron’s Educational Series, 2006. 135 pp. 3. Korn S., Jaudas U., Trautwein H. Landwirtschaftliche Ziegenhaltung. Eugen Ulmer KG, 2007. 192 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2004. 363 lpp. 2. Sprūžs J. Latvijā audzētu kazu ēdināšanas normas. Jelgava, LLU, 2005. 16 lpp. | |
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Small Ruminant Research. Official Journal of the International Goat Association. Published/Hosted by Elsevier Science. ISSN: 0921-4488. | |
Piezīmes | |
Izvēles studiju kurss paredzēts akadēmiskās un profesionālās augstākās izglītības maģistra studiju programmā „Lauksaimniecība” ar specializāciju „Lopkopība”. |