Excel
Kursa nosaukums Agronomiskā biotehnoloģija
Kursa kods LauZ5141
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 7.5
Kopējais stundu skaits kursā 202.5
Lekciju stundu skaits 32
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 32
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 120
Kursa apstiprinājuma datums 27/09/2011
Atbildīgā struktūrvienība Augsnes un augu zinātņu institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. biol., prof. Ina Alsiņa

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kurss sniedz dziļas zināšanas par klasisko un moderno biotehnoloģiju. Biotehnoloģisko metožu iespējas organismu genoma mērķtiecīgās izmaiņās, savairošanā, produkcijas kvalitātes uzlabošanā un saglabāšanā. Industriālu metožu pielietošana fotosintēzes produktu biotransformācijā, aminoskābju, vitamīnu un citu vielu ieguvē. Vides saglabāšanas biotehnoloģiskās iespējas. Augu biotehnoloģijas metožu būtība un pielietošanas iespējas. Augu produkcijas piemērotība patēriņam. Proteīnu problēma. Mikroorganismu sintēzes spējas un mainība. Augu produkcijas saglabāšanas noteicošie faktori.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Maģistranti iegūst dziļas zināšanas par klasisko un moderno biotehnoloģiju, izmantotajām metodēm un pielietojumu.
Studenti prot atrast nepieciešamo literatūru, novērtēt informācijas pielietojamību, prot realizēt vienkāršākās biotehnoloģijas metodes. Studenti spēj novērtēt biotehnoloģijas pielietojuma pozitīvos un negatīvos aspektus, augu ontoģenēzi ietekmējošos un limitējošos faktorus, saprot to ietekmi uz kultūraugiem.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Agronomiskā biotehnoloģija. Klasiskā un modernā biotehnoloģija.
2 Modernā biotehnoloģija. Gēnu inženierija.
3 Gēnu izolācija, identifikācija un sintēze.
4 Gēnu klonēšana, pārnešana un ekspresija.
5 Audu kultūras, protoplastu kultūras.
6 Augu mikroklonālā pavairošana.
7 Augu biotehnoloģijas metožu izmantošana ražas pilnveidošanā.
8 Fotosintēze, tās produkti un to transformācija.
9 Mikroorganismu loma fotosintēzes produktu transformācijā.
10 Fermentācija.
11 Atkritumu biotehnoloģija. Komposti. Notekūdeņi. Bioremediācija.
12 Biogāzes ražošana.
13 Fizioloģiski aktīvo savienojumu ieguve.
14 Pārtikas un ne- pārtikas biotehnoloģija.
15 Sintētiskā bioloģija. 16 Agronomiskā biotenoloģija un bioloģiskā daudzveidība.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Sekmīgi nostrādāti laboratorijas darbi un uzrakstīti kontroldarbi. Eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Microbial biotechnology: principles and applications. 2nd ed. World Scientific Publishing Company, 2006. 814 p.
2. Environmental Biotechnology: Principles and Applications, by M. Moo-Young , Springer, 2006. 786 p.
3. Plant Biotechnology. Laboratory Manual for Plant Biotechnology, Oxford & IBH Publishing, 2003. 35 p. 4. Agricultural biotechnology. edited by Arie Altman. New York etc. : Marcel Dekker, 1998. 770 p.
Papildliteratūra
1. Jayabalan N. Plant Biotechnology. APH Publishing Corporation. 2006. 370 p. 2. Biotechnology of lactic acid bacteria: novel applications, Ed. by F. Mozzi, R. R. Raya, G. M. Vignolo. Ames, Iowa : Wiley-Blackwell, 2010. 393 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Ilustrētā Zinātne. Rīga: Mediju grupa TOPS. ISSN 1691-256X.
Piezīmes
Profesionālās izglītības maģistra studiju brīvās izvēles programma "Lauksaimniecība", specializācija "Dārzkopība" un "Laukkopība" .