Excel
Kursa nosaukums Putnu audzēšana
Kursa kods LauZ5070
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 162
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Maģistrantūras studenti studiju programmā tiks iepazīstināti ar mājputnu selekcijas metodēm, līniju un krosu analīzi (heterozi), pazīmi determinējošo gēnu novērtēšanu, reciproko krustošanu un citas praktiskās selekcijas metodes. Studenti apgūs arī zināšanas mājputnu audzēšanas tehnoloģijā. Jaunu barības sastāvdaļu pielietošanas metodiku, putnu produktu kvalitātes uzlabošanas metodiku.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Mājputnu selekcijas ģenētiskie pamati..
2 Šķirnes darbs ar dējējšķirņu vistām šķirnes audzētavās un šķirnes reproduktoru saimniecībās.
3 Šķirnes darbs ar gaļas šķirnes vistām.
4 Darbs ar pīlēm šķirnes reproduktoru saimniecībās.
5 Šķirnes darbs ar zosīm šķirnes un reproduktoru saimniecībās.
6 Šķirnes darbs ar tītariem šķirnes un reproduktoru saimniecībās.
7 Mājputnu mākslīgā apsēklošana.
8 Šķirnes darbs ar pērļu vistām, paipalām.
9 Mājputnu audzēšanas tehnoloģijas, atbilstošas ES direktīvām.
10 Dējējvistu audzēšanas tehnoloģijkas atbilstošas ES direktīvām.
11 Gaļas vistu audzēšanas tehnoloģijas.
12 Tītaru, zosu un pīļu audzēšanas tehnoloģijas.
13 Putnu gaļas kvalitātes novērtēšana, saistīta ar pārstrādi.
14 Barības sastāvdaļu raksturojums, premiksi, barības piedevas. 15 Putnkopības produktu ražošanas kultūra.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pirms eksāmena obligāti iesniedzams referāts, kura novērtējuma atzīme tiek iekļauta eksāmena kopējā vērtējumā.
Obligātā literatūra
1. Рекомендации по племенной работе в птицеводству./ Сергиев Пасад: ВНИТИП - 2003. - 135 с.
2. Методические рекомендации по разведению гусей./ Сергиев Пасад: ВНИТИП - 2003. - 51 с.
3. Бондарев Э.И. Развитие домашней птицы. - М: Изд-во ЭКСМО - Пресс, Изд-во Лик пресс, 2001. - 256 с. 4. Poultry/ Egges&Poultry Meaty// Agribusiness Hadbooks/ FAOO - 1999/ vol/6/- P/ 55-67
Papildliteratūra
1. Промышленное птицеводство.- М: Агропромиздат, 1991. - 544 с.
2. Переработка птицы -- М: Агропромиздат, 1991. - 544 с.
3. Современная энциклопедия птицеводства. - Донецк ПКФ "БАО", 2001-384 с. 4. Meat processing.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Poultry Science, World Poultry Science
2. Poultry International
3. Птицеводство
4. Agronomijas Vēstis. LLU Raksti, Agrotops 5. DGS Magazin
Piezīmes
Studiju priekšmets iekļauts LF maģistrantūras Lopkopības virziena studijās kā izvēles priekšmets.