Kursa nosaukums | Barības vielu apgāde |
Kursa kods | LauZ5038 |
Zinātnes nozare | Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Lopkopība |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Kursa darba izstrādāšanai nepieciešams literatūras studijas, lai salīdzinātu bijušās, esošās un iespējamā perspektīvā prognozējamās barības vielu vajadzības normas. Kursa darba izstrādē ieteicams lietot Agronomisko analīžu zinātniskajā laboratorijā iegūtos konkrētas saimniecības, rajona vai kopumā visas Latvijas barības līdzekļu analīžu datus. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Barības līdzekļu ķīmiskais sastāvs pēc Van Soest`a.
2 Bruto jeb kopējā enerģija. 3 Šķietami sagremijamā enerģija. 4 Maiņas enerģija . 5 Vielu maiņas un fermentācijas radītais siltums. 6 Neto jeb tīrā enerģija. 7 Kopproteīns . 8 Šķietami sagremojamais proteīns. 9 Proteīna frakciju sadalījums pēc Van Soest`a. 10 Jauno enerģijas novērtēšanas sistēmu attīstība. 11 Maiņas enerģijas izmantošanas efektivitāte. 12 Enerģētisko vērtību salīdzinājums dažādās sistēmās. 13 Maiņas enerģijas ME noteikšana barības līdzekļos. 14 Vienotas enerģētiskās barības vienības radīšanas ideja. 15 Atgremotāju ēdināšanā lietotās enerģētiskās barības vērtības sistēmas Eiropā. 16 Atgremotāju ēdināšanā lietoto proteīna sistēmu raksturojums. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Kursa darba teorētiskam līmenim jāatbilst dotajā priekšmetā uzstādāmajām zināšanu līmenim, aiztsāvēšana notiek kā priekšeksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. J.Latvietis. Aitu, cūku ēdināšanas normas. 1995., 1998.LLU.Jelagava. 40 lpp.
2. Osītis U. Govju ēdināšanas normas un barības vielu vajadzības. 1995. LLU,Jelgava. 80 lpp. 3. Cunha T.J. 1991. Horse Feeding and Nutrition. Sec.Edn. Academic Press. San Diego. New York. Boston. Londond. Sidney. Tokyo. Toronto. 445 p. 4. Van Soest E.J. 1985. Laboartory manuel for Animal Science Cornell University, USA. |
|
Papildliteratūra | |
1. Valdmanis, Ozols A. 1978. Lopbarības fizioloģiski aktīvās piedevas. Zinātne. Rīga. 52 lpp.
2. Cole D.J.A., Wisseman J., Varley M.A. 1994. Principles of Pig Science. Nottingham University Press London. 472 p. 3. Ensminger M.E., Olentine C.G. 1980. Feed and Nutrition - complete. The Ensminger Publ. Comp. California. 1417 p |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. "Praktiskais Latvietis" 2. "Agrotops" | |
Piezīmes | |
Lauksaimniecības fakultātes zootehnikas specialitātes maģistrantūras 1. kursa 2.semestrī. |