Excel
Kursa nosaukums Ēdināšanas tehnoloģija un režīms
Kursa kods LauZ5035
Zinātnes nozare Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne
Zinātnes apakšnozare Lopkopība
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 162
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Paredzēts apgūt zināšanas par dzīvnieku ēdināšanas un dzirdināšanas režīmu veidojošiem elementiem un to vietu lopkopības produktu ražošanas tehnoloģijā. Ēdināšanas un dzirdināšanas biežuma, barības konsistences, ēdināšanas un dzirdināšanas veidu ( iekārt), ūdens temperatūras un higiēnas, nobarošanas ilguma un citu ēdināšanas režīma elementu ietekme uz barības vielu izmantošanos.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Ēdināšanas režīmu veidojošie elementi .
2 Ēdināšanas un dzirdināšanas biežums, barības konsistence, ēdināšanas veids, nobarošanas ilgums.
3 Ēdināšanas biežums ietekme uz barības patēriņu.
4Barības vielu izmantojamība, dzīvnieku produktivitāte un ražošanas ekonomika.
5Barības izdales regulēšana .
6 Barības konsistence un dispersitātes ietekme uz barības patēriņu un sagremojamību, dzīvnieku produktivitāti un
7 Barības maisījumi, to ietekme uz bartības patēriņu un dzīvnieku produktivitāti.
8 Barības maisījumu ( kombinētās spēkbarības, totāli samaisīta raciona u.c.) sastādīšanas principi.
9 Barības maisījumu izēdināšanas dažādas formas - birstošie, granulētie, briketētie, mitrie, to priekšrocība.
10 Cūku, jaunlopu, jēru nobarošanas ilgums, gaļas kavlitāte un ekonomiskie rādītāji.
11 Broileru, pieaugušu dzīvnieku un putnu nobarošanas ilgums, ietekme uz gaļas kvalitāti .
12 Dzirdināšanas ( ūdens apgādes) režīma - dzirdināšanas biežums, dzirdināšanas veidu ietekme uz dzīvn.produktivi
13 Lopbarības un dzeramā ūdens higiēniskās prasības.
14 Ūdens temperatūras ietekme uz dzīvnieku produktivitāti un veselību. 15 Pārrunas par priekšmeta apskatītajiem jautājumiem.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Patstāvīgais studiju darbs, liertaūras konspekti katram programmas punktam, referāts par atsevišķu izvēlētu tematu. Nokārots eksāmens.
Obligātā literatūra
1. Latvietis J. 1985. Mājlopu ēdienkarte. Zinātne, Rīga. 71 lpp.
2. Plēsums J. 1997. Liellopu gaļas lopkopība. LLU, Jelgava. 123 lpp.
3. Rūpnieciskās putnkopības tehnoloģija. Sast.E.Ozola. Liesma, Rīga. 1978. 188.lpp 4. British Society of Animal Science, Winter Meeting . 1995. Spa Complex. Scarborrough.
Papildliteratūra
1. Rūpnieciskās cūkkopības tehnoloģija. U.Ramanis. Liesma, Rīga. 1978.272 lpp.
2. Šīraks Dž. Slaucamo govju racionāla dzirdināšana. L VI 1956. Rīga 24 lpp.
3. British Society of Animal Science, Winter Meeting 1995. Spa Complex Scarborrough. 4. Margareta Emanuelsen. 1989. Effects of long time feeding and studies on rumen metabolism. Disertation. Uppsala.
Piezīmes
Maģistrantūras Dzīvnieku ēdināšanas studiju virziena izvēles speciālais priekšmets.