Kursa nosaukums | Lopkopības izcelsmes izejvielas |
Kursa kods | LauZ4232 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Lauksaimniecības inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 3.75 |
Kopējais stundu skaits kursā | 101.25 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Laboratorijas darbu stundu skaits | 16 |
Kursa apstiprinājuma datums | 16/03/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Inženiertehnikas un enerģētikas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. (Emeritus) Juris Priekulis |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar Latvijā nozīmīgāko lopkopības izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas tehnoloģiju, analizējot faktorus, kuri formē šo produktu kvalitāti. Iepazīstināt ar lopkopības produktu: piena, gaļas, olu pirmapstrādi, kā arī to kvalitātes vērtēšanu ražošanas stadijā. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Zināšanas - par piena, gaļas un olu ražošanas tehnoloģiskiem procesiem, kā arī šo produktu kvalitātes nodrošināšanu, lietojot mūsdienīgas darba metodes.
Prasmes - pārzināt pārtikas izejvielu ražošanas procesus, kā arī novērtēt to norisi un apstākļus, pie kuriem var sasniegt augstus darba rezultātus. Kompetences - tiek iegūtas zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas uzņēmumu inženieriem, rūpējoties par ražošanas tehnoloģiskā procesa pilnveidi un saražotās produkcijas kvalitātes nodrošināšanu. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Lopkopības nozīme un stāvoklis Latvijā. Normatīvie akti, kuri saistīti ar lopkopību.
2 Lauksaimniecības dzīvnieki: to izcelšanās, selekcija, šķirnes, pavairošana, bioloģiskie cikli. 3 Lopbarība, tās iedalījums, raksturojums, ķīmiskais sastāvs un novērtēšana. Mājdzīvnieku ēdināšanas normas. 4 Raksturīgākie liellopu, cūku un mājputnu turēšanas veidi. Lab.darbs: Teļu automatizētie ēdināšanas stendi. 5 Laboratorijas darbs: Cūku un mājputnu ēdināšanas iekārtas. 6 Laboratorijas darbs: Mājdzīvnieku ūdensapgādes iekārtas. 7 Kontroldarbs. Laboratorijas darbs: Govju slaukšanas aparāti. 8 Piena ražošanas tehnoloģija. 9 Piena pirmapstrādes tehnoloģija. 10 Liellopu gaļas un cūkgaļas ražošanas tehnoloģija 11 Mājputnu produkcijas ražošanas tehnoloģija. 12 Laboratorijas darbs: Govju slaukšanas iekārtas ar piena vadu. 13 Laboratorijas darbs: Izslauktā piena uzskaite un piena parauga noņemšana. 14 Laboratorijas darbs: Stenda tipa slaukšanas iekārtas. 15 Laboratorijas darbs: Piena dzesētāji un aukstuma mašīnas. 16 Kontroldarbs. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Ieskaiti ar atzīmi var saņemt pēc lekciju kursa noklausīšanās, laboratorijas darbu izstrādāšanas un abu kontroldarbu sekmīgas uzrakstīšanas. Pārbaudes veids - ieskaite ar atzīmi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Laurs A., Priekulis J. Mūsdienīga piena ražošana. Rīga:LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 344 lpp.
2. Piena lopkopība. Rokasgrāmata. A.Jemeļjanova red. Sigulda: Jumi, 2001. 191 lpp. 3. Priekulis J. Lopkopības mehanizācija. Jelgava: LLU, 2008. 355 lpp. 4. Matisāns E., Uzuleņš J. u.c. Gaļas šķirnes liellopu nozares attīstība Latvijā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 211 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 171 lpp.
2. Liellopu un cūku mītnes: tehnoloģija un aprīkošana. J.Priekuļa red. Rīga: Poligrāfists, 2003. 198 lpp. 3. Poikalainen V. Piima tootmine. Tartu: EMÜ Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse institut, 2006. 448 p. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Saimnieks LV. Rīga : TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598. 2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164. | |
Piezīmes | |
Obl.: LLU Tehniskās fakultātes lauksaimniecības inženierzinību akadēmiskās studiju programmas apakšprogrammai "Pārtikas iekārtas" |