Excel
Kursa nosaukums Lopkopības izcelsmes izejvielas
Kursa kods LauZ4232
Zinātnes nozare Vides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozare Lauksaimniecības inženierzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Lekciju stundu skaits 24
Laboratorijas darbu stundu skaits 16
Kursa apstiprinājuma datums 16/03/2011
Atbildīgā struktūrvienība Inženiertehnikas un enerģētikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. (Emeritus) Juris Priekulis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar Latvijā nozīmīgāko lopkopības izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas tehnoloģiju, analizējot faktorus, kuri formē šo produktu kvalitāti. Iepazīstināt ar lopkopības produktu: piena, gaļas, olu pirmapstrādi, kā arī to kvalitātes vērtēšanu ražošanas stadijā.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Zināšanas - par piena, gaļas un olu ražošanas tehnoloģiskiem procesiem, kā arī šo produktu kvalitātes nodrošināšanu, lietojot mūsdienīgas darba metodes.
Prasmes - pārzināt pārtikas izejvielu ražošanas procesus, kā arī novērtēt to norisi un apstākļus, pie kuriem var sasniegt augstus darba rezultātus. Kompetences - tiek iegūtas zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas uzņēmumu inženieriem, rūpējoties par ražošanas tehnoloģiskā procesa pilnveidi un saražotās produkcijas kvalitātes nodrošināšanu.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Lopkopības nozīme un stāvoklis Latvijā. Normatīvie akti, kuri saistīti ar lopkopību.
2 Lauksaimniecības dzīvnieki: to izcelšanās, selekcija, šķirnes, pavairošana, bioloģiskie cikli.
3 Lopbarība, tās iedalījums, raksturojums, ķīmiskais sastāvs un novērtēšana. Mājdzīvnieku ēdināšanas normas.
4 Raksturīgākie liellopu, cūku un mājputnu turēšanas veidi. Lab.darbs: Teļu automatizētie ēdināšanas stendi.
5 Laboratorijas darbs: Cūku un mājputnu ēdināšanas iekārtas.
6 Laboratorijas darbs: Mājdzīvnieku ūdensapgādes iekārtas.
7 Kontroldarbs. Laboratorijas darbs: Govju slaukšanas aparāti.
8 Piena ražošanas tehnoloģija.
9 Piena pirmapstrādes tehnoloģija.
10 Liellopu gaļas un cūkgaļas ražošanas tehnoloģija
11 Mājputnu produkcijas ražošanas tehnoloģija.
12 Laboratorijas darbs: Govju slaukšanas iekārtas ar piena vadu.
13 Laboratorijas darbs: Izslauktā piena uzskaite un piena parauga noņemšana.
14 Laboratorijas darbs: Stenda tipa slaukšanas iekārtas.
15 Laboratorijas darbs: Piena dzesētāji un aukstuma mašīnas. 16 Kontroldarbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaiti ar atzīmi var saņemt pēc lekciju kursa noklausīšanās, laboratorijas darbu izstrādāšanas un abu kontroldarbu sekmīgas uzrakstīšanas. Pārbaudes veids - ieskaite ar atzīmi.
Obligātā literatūra
1. Laurs A., Priekulis J. Mūsdienīga piena ražošana. Rīga:LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 344 lpp.
2. Piena lopkopība. Rokasgrāmata. A.Jemeļjanova red. Sigulda: Jumi, 2001. 191 lpp.
3. Priekulis J. Lopkopības mehanizācija. Jelgava: LLU, 2008. 355 lpp. 4. Matisāns E., Uzuleņš J. u.c. Gaļas šķirnes liellopu nozares attīstība Latvijā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 211 lpp.
Papildliteratūra
1. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā. Rīga: LLU Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 171 lpp.
2. Liellopu un cūku mītnes: tehnoloģija un aprīkošana. J.Priekuļa red. Rīga: Poligrāfists, 2003. 198 lpp. 3. Poikalainen V. Piima tootmine. Tartu: EMÜ Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse institut, 2006. 448 p.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Saimnieks LV. Rīga : TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598. 2. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164.
Piezīmes
Obl.: LLU Tehniskās fakultātes lauksaimniecības inženierzinību akadēmiskās studiju programmas apakšprogrammai "Pārtikas iekārtas"