Kursa nosaukums | Lopkopības izcelsmes izejvielas |
Kursa kods | LauZ4216 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Lauksaimniecības inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Inta Roga |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kurss iepazīstina studentu ar lopkopības izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas tehnoloģiju, analizējot faktorus, kas formē šo produktu kā izejvielas kvalitāti. Iepazīstina ar lopkopības produktu – piena, gaļas, olu pirmapstrādi un vērtēšanu to ražošanas stadijā. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Lopkopības produkcijas ražošanas īpatnības.
2 Šķirnes izvēles nozīme un orientējoša produktivitātes prognozēšanas iespēja. 3 Lopbarība kā produkcijas sastāva un kvalitātes veidotāja. 4 Pārstrādes procesa saistība ar dzīvnieka sugas īpatnībām un lopbarības kvalitāti un sastāvu. 5 Dzīvnieku turēšanas veidi. 6 Gaisa piesārņotības ietekme uz dzīvnieku, tā producētās produkcijas kvantitāti un kvalitāti. 7 Kontroldarbs. 8 Piena ražošanas tehnoloģija. 9 Slaukšanas aparāta pamatsastāvdaļas, to uzdevums optimāla slaukšanas procesa nodrošināšanā. 10 Galvenie piena fizikāli – ķīmiskie, bakterioloģiskie un organoleptiskie rādītāji. 11 Piena kvalitātes izmaiņu ietekmējošie faktori. 12 Piena vērtēšanas sistēma, to pieņemot pārstrādei. 13 Gaļas ražošanas tehnoloģija. Izplatītākās gaļas liellopu un cūku šķirnes. 14 Gaļas uzbūve un uzturvērtība, kaloritāte, tehnoloģiskās īpašības. 15 Putnkopības tehnoloģija 16 Kontroldarbs. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Pārbaudījuma veids ieskaite ar atzīmi. Ieskaites saņemšanai jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu. | |
Obligātā literatūra | |
1. Plēsums J., Osītis U. Gaļas liellopi Latvijā.Jelgava, 2008. 144 lpp.
2. Osītis U. Govju ēdināšana, Ozolnieki 2002. - 45 lpp. 3. Liellopu gaļas ražošana. Rokasgrāmata. R.: Avots.-273 lpp. 4. Cūkkopja rokasgrāmata. R.: 1983.- 125 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Ozols E. Putnkopība. R.: Zvaigzne, 1983.-146 lpp.
2. Gaļas veterināri sanitārā eksperta rokasgrāmata. R.: Avots, 1988., -286 lpp. 3. Gregory, Neville G. Animal Welfare and meat science. New Yor. CABI. Publisching. 1998.-298 p. 4. Тепел А. Химия и физика молока. М. Пищевая промышленность, 1979.- 623 с. |
|
Piezīmes | |
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju programmas apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”. |