Excel
Kursa nosaukums Lopkopības izcelsmes izejvielas
Kursa kods LauZ4216
Zinātnes nozare Vides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozare Lauksaimniecības inženierzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Inta Roga

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kurss iepazīstina studentu ar lopkopības izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas tehnoloģiju, analizējot faktorus, kas formē šo produktu kā izejvielas kvalitāti. Iepazīstina ar lopkopības produktu – piena, gaļas, olu pirmapstrādi un vērtēšanu to ražošanas stadijā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Lopkopības produkcijas ražošanas īpatnības.
2 Šķirnes izvēles nozīme un orientējoša produktivitātes prognozēšanas iespēja.
3 Lopbarība kā produkcijas sastāva un kvalitātes veidotāja.
4 Pārstrādes procesa saistība ar dzīvnieka sugas īpatnībām un lopbarības kvalitāti un sastāvu.
5 Dzīvnieku turēšanas veidi.
6 Gaisa piesārņotības ietekme uz dzīvnieku, tā producētās produkcijas kvantitāti un kvalitāti.
7 Kontroldarbs.
8 Piena ražošanas tehnoloģija.
9 Slaukšanas aparāta pamatsastāvdaļas, to uzdevums optimāla slaukšanas procesa nodrošināšanā.
10 Galvenie piena fizikāli – ķīmiskie, bakterioloģiskie un organoleptiskie rādītāji.
11 Piena kvalitātes izmaiņu ietekmējošie faktori.
12 Piena vērtēšanas sistēma, to pieņemot pārstrādei.
13 Gaļas ražošanas tehnoloģija. Izplatītākās gaļas liellopu un cūku šķirnes.
14 Gaļas uzbūve un uzturvērtība, kaloritāte, tehnoloģiskās īpašības.
15 Putnkopības tehnoloģija 16 Kontroldarbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pārbaudījuma veids ieskaite ar atzīmi. Ieskaites saņemšanai jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu.
Obligātā literatūra
1. Plēsums J., Osītis U. Gaļas liellopi Latvijā.Jelgava, 2008. 144 lpp.
2. Osītis U. Govju ēdināšana, Ozolnieki 2002. - 45 lpp.
3. Liellopu gaļas ražošana. Rokasgrāmata. R.: Avots.-273 lpp. 4. Cūkkopja rokasgrāmata. R.: 1983.- 125 lpp.
Papildliteratūra
1. Ozols E. Putnkopība. R.: Zvaigzne, 1983.-146 lpp.
2. Gaļas veterināri sanitārā eksperta rokasgrāmata. R.: Avots, 1988., -286 lpp.
3. Gregory, Neville G. Animal Welfare and meat science. New Yor. CABI. Publisching. 1998.-298 p. 4. Тепел А. Химия и физика молока. М. Пищевая промышленность, 1979.- 623 с.
Piezīmes
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju programmas apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”.