Excel
Kursa nosaukums Lopkopības izcelsmes izejvielas
Kursa kods LauZ4207
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 8
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Inta Roga

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju priekšmets iepazīstina studentu ar lopkopības izcelsmes pārtikas izejvielu ražošanas tehnoloģiju, analizējot faktorus, kas formē šo produktu kā izejvielas kvalitāti. Iepazīstina ar lopkopības produktu – piena, gaļas, olu pirmapstrādi un vērtēšanu to ražošanas stadijā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Lopkopības produkcijas ražošanas īpatnības.
2 Šķirnes izvēles nozīme un orientējoša produktivitātes prognozēšanas iespēja.
3 Lopbarība kā produkcijas sastāva un kvalitātes veidotāja.
4 Pārstrādes procesa saistība ar dzīvnieka sugas īpatnībām un lopbarības kvalitāti un sastāvu.
5 Dzīvnieku turēšanas veidi.
6 Gaisa piesārņotības ietekme uz dzīvnieku, tā producētās produkcijas kvantitāti un kvalitāti.
7 Kontroldarbs.
8 Piena ražošanas tehnoloģija.
9 Slaukšanas aparāta pamatsastāvdaļas, to uzdevums optimāla slaukšanas procesa nodrošināšanā.
10 Galvenie piena fizikāli – ķīmiskie, bakterioloģiskie un organoleptiskie rādītāji.
11 Piena kvalitātes izmaiņu ietekmējošie faktori.
12 Piena vērtēšanas sistēma, to pieņemot pārstrādei.
13 Gaļas ražošanas tehnoloģija. Izplatītākās gaļas liellopu un cūku šķirnes.
14 Gaļas uzbūve un uzturvērtība, kaloritāte, tehnoloģiskās īpašības.
15 Putnkopības tehnoloģija 16 Kontroldarbs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Ieskaite ar atzīmi veidojas, summējot katra laboratorijas darba atestācijas novērtējumu ar lekciju materiāla atestācijas novērtējumu, ko iegūst mācību procesa gaitā.
Obligātā literatūra
1. Z. Grīslis, F. Garkāvijs, J. Sprūžs. Lopkopība.: R: Zvaigzne, 1991.-345 lpp.
2. Rokasgrāmata piena ražošanā. R.: Avots, 1986.- 325 lpp.
3. Liellopu gaļas ražošana. Rokasgrāmata. R.: Avots.-273 lpp. 4. Cūkkopja rokasgrāmata. R.: 1983.- 125 lpp.
Papildliteratūra
1. Ozols E. Putnkopība. R.: Zvaigzne, 1983.-146 lpp.
2. Gaļas veterināri sanitārā eksperta rokasgrāmata. R.: Avots, 1988., -286 lpp.
3. Gregory, Neville G. Animal Welfare and meat science. New Yor. CABI. Publisching. 1998.-298 p. 4. Тепел А. Химия и физика молока. М. Пищевая промышленность, 1979.- 623 с.
Piezīmes
Obligāts priekšmets akadēmiskai studiju programmas apakšprogrammai specialitātē “Pārtikas rūpniecības iekārtas”.