Statuss(Aktīvs) | Izdruka | Arhīvs(0) | Studiju plāns Vecais plāns | Kursu katalogs | Vēsture |
Kursa nosaukums | Dzīvnieku ēdināšana |
Kursa kods | LauZ4097 |
Zinātnes nozare | Lauksaimniecības zinātne (nav zn) |
Kredītpunkti (ECTS) | 3 |
Kopējais stundu skaits kursā | 81 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 16 |
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits | 49 |
Kursa apstiprinājuma datums | 09/04/2019 |
Atbildīgā struktūrvienība | Dzīvnieku zinātņu institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. agr., asoc. prof. Lilija Degola |
|
Priekšzināšanas | |
LauZ3053, Laukkopība LauZ4146, Dzīvnieku fizioloģija LauZ4241, Pļavkopība |
|
Kursa anotācija | |
Barības vielu noteikšana dzīvnieku ēdināšanā un produkcijas ražošanā. Barības izlietojums dzīvnieku produkcijas ražošanai. Pamatprincipi, prasības dzīvnieku ēdināšanas organizēšanā un plānošanā. Dzīvnieku ēdināšanas normēšana. Barības devu sastādīšana dažādu sugu vecuma, produktivitātes grupu dzīvniekiem. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Iegūst zināšanas par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanu, par barības normēšanu un lietderīgu izmantošanu. Sekmīgi uzrakstīta ieskaite.
Studenti iegūs prasmes sastādīt barības devas dzīvniekiem un plānot barības ekonomisku izlietojumu. Sekmīga praktisko darbu izpilde. Būs kompetenti diskutēt un argumentēt par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas nozīmīgumu produkcijas ražošanā. Sekmīgi uzrakstīta ieskaite. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1.Barības vielas, proteīna nozīme, sastāvs, normēšana, apgāde. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h
2. Ogļhidrāti, lipīdi, to nozīme, maiņa organismā, ietekme uz produkcijas kvalitāti, apgāde. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 3. Minerālvielu, vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu vielu maiņas process, normēšana, apgāde. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 4. Barības vielu sagremojamība, ietekmējošie apstākļi, barības līdzekļu vērtēšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 5. Zaļbarība un rupjā barība, to veidi, izēdināšanas īpatnības dažādu sugu dzīvniekiem. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 6. Sulīgā barība, skābbarība, tās nozīme, izmantošana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 7. Lopbarības graudi, eļlas augu sēklas, pārtikas rūpniecības blakusprodukti, to nozīme un normēšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 8. Dzīvnieku izcelsmes produkti, kombinētā barība, raksturojums, lietošana un izēdināšanas tehnika. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 9. Lopbarības apstrāde pirms izēdināšanas, lopbarības ražošanas un izlietošanas plānošana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 10. Govju gremošanas trakta anatomiskās un fizioloģiskās īpatnības, barības devu sastādīšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 11. Teļu ēdināšanas prasības, ēdināšanas tipi. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 12. Gaļas liellopu nobarošana, prasības, barības līdzekļu izvēle nobarošanai. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 13. Cūku ēdināšanas bioloģiskie pamati, ēdināšanas normas, barības devu sastādīšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 14. Zirgu gremošanas fizioloģija, ēdināšanas normēšana, barības līdzekļu izvēle. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 15. Aitu un kazu ēdināšanas pamati, barības devu sastādīšana. Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h 16. Putnu gremošanas trakta īpatnības, ēdināšanas normēšana, barības līdzekļi, ēdināšanas tehnika Lekcijas 1h, praktiskie darbi 1h |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Sekmīgi nostrādāti praktiskie darbi. Ieskaitē iegūta sekmīga atzīme. | |
Studējošo patstāvīgo darbu organizācijas un uzdevumu raksturojums | |
Students patstāvīgi studē populārzinātnisko literatūru. | |
Studiju rezultātu vērtēšanas kritēriji | |
Students sekmīgu atzīmi par ieskaiti var iegūt, ja vismaz 50% jautājumu ir atbildēti pareizi. Nostrādāto praktisko darbu novērtē saskaņā ar praktiskajā uzdevumā noteikto vērtēšanas kārtību. Bez sekmīgu praktisko darbu izpildes nevar kārtot ieskaiti. | |
Obligātā literatūra | |
1.Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Ozolnieki, 2004.363.lpp.
2.Latvietis J. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšana. 2.izd. Rīga: Zvaigzne, 1991. 197 lpp. 3.Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLKC, 1998. 102 lpp. 4.Osītis U. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas praktikums. Rīga: Zvaigzne, 1987. 211.lpp. 5.Latvietis J., Sprūžs J., Osītis U. Normējošie kritēriji un kvalitātes prasības kombinētās spēkbarības gatavošanai. Jelgava: LLU, 1998. 28 lpp. 6.Latvietis J. Lopbarības katalogs. Rīga: Latvijas Zinību biedrība, 1996. 85 lpp. 7.Degola. L., Trūpa A., Aplociņa E. Lopbarības ķīmiskās analīzes un sagremojamība. SIA Drukātava, ISBN 978-9984-48-219-4, 2016. 52. lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1.Latvietis J. Lopbarība. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, ISBN 978-9984-48-096-1, 2013. 308. Lpp.
2. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2013. 47. Lpp. 3. Minerālvielas liellopiem. SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs. Ozolnieki, 2016. 35. lpp. 4.Osītis U. Zirgu ēdināšana. Jelgava: Proventus Farms Pluss, 2007. 289 lpp. 5.Osītis U. Gaļas liellopu ēdināšana. Jelgava, LLU, 2000. 47. lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. Populārzinātnisks žurnāls “Saimnieks”. Rīga : TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598. 2. Populārzinātnisks žurnāls “Agrotops” AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164. | |
Piezīmes | |
LF profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmai Lauksaimniecība, kvalifikācijai agronoms ar specializāciju laukkopībā. |