Kursa nosaukums | Dzīvnieku ēdināšana |
Kursa kods | LauZ4095 |
Zinātnes nozare | Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Lopkopība |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 28/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | #Agrobiotehnoloģijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. agr., asoc. prof. Lilija Degola |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Barības līdzekļu zootehniska, ekonomiska novērtēšana, barības vielu noteikšana un nozīme dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā, dzīvnieku ēdināšanas normēšana, barības devu sastādīšana dažādu sugu. vecuma, produktivitātes grupu dzīvniekiem, lai sasniegtu maksimālu produkcijas iznākumu ar minimālu barības patēriņu, saglabājot labu dzīvnieku veselību, reprodukcijas spējas, ilgmūžību. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Studiju kursā iegūs zināšanas par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanu un normēšanu. Studenti apgūs prasmes veikt aprēķinus par vajadzīgo lopbarības daudzumu. Pratīs noteikt barības devas dažādām dzīvnieku sugām, būs kompetenti analizēt un diskutēt par lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas tēmām un problēmām. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Govju ēdināšanas pamatprasības, ēdināšana ziemā, barības devu sastādīšana.
2 Govju ēdināšana pārejas periodos un vasarā, barības devu sastādīšana. 3 Vaislas buļļu ēdināšana, barības devu sastādīšana. 4 Teļu ēdināšana līdz 6 mēnešu vecumam, ēdināšanu shēmu sastādīšana. 5 Teļu un jaunlopu ēdināšana pēc 6 mēnešu vecumam, barības devu sastādīšana. 6 Liellopu nobarošana, nobarošanas veidi, barības devu sastādīšana. 7 Cūku ēdināšanas pamatprasības, barības devu sastādīšana. 8 Sivēnu ēdināšana dažādos vecuma periodos, papildpiebarošanas veidi, shēmu sastādīšana. 9 Aitu ēdināšana, barības devu sastādīšana . 10 Zirgu ēdināšana, barības devu sastādīšana 11 Putnu ēdināšanas pamatprasības, ēdināšanas veidi, barības vielu normēšana. 12 Trušu ēdināšana,barības vielu normēšana. 13 Kažokzvēru ēdināšana, normēšanas principi. 14 Kažokzvēru ēdināšana, normēšanas principi. 15 Zinātniskie pētījumi un to organizācija dzīvnieku ēdināšanā. 16 Metodiskās prasības izmēģinājumu rezultātu uzskaitē un analīzē. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Nostrādāti un atbildēti praktiskie darbi, gala eksāmens. | |
Obligātā literatūra | |
1. Latvietis J. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšana. 2.izd. Rīga: Zvaigzne, 1991. 197 lpp.
2. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLKC, 1998. 102 lpp. 3. Osītis U. Barības līdzekļu enerģētiskās un proteīna vērtēšanas sistēmas dažādās Eiropas valstīs. Jelgava: LLU, 1996. 95 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Latvietis J., Sprūdžs J., Osītis U. Normējošie kritēriji un kvalitātes prasības kombinētās spēkbarības gatavošanai. Jelgava: LLU, 1998. 28 lpp.
2. Latvietis J. Lopbarības katalogs. Rīga: Latvijas Zinību biedrība, 1996. 85 lpp. 3. Latvietis J. Lopbarības vajadzības plānošana. Jelgava: LLU, 1999. 27 lpp. |
|
Piezīmes | |
Studiju kurss LF Lauksaimniecības bakalaura grāda un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības ieguvei Lauksaimniecībā zootehnikas apakšstudiju programmā. |