Excel
Kursa nosaukums Tehnoloģisko iekārtu elementi
Kursa kods LauZ4062
Zinātnes nozare Vides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozare Lauksaimniecības inženierzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Lekciju stundu skaits 32
Laboratorijas darbu stundu skaits 8
Kursa apstiprinājuma datums 28/11/2011
Atbildīgā struktūrvienība Inženiertehnikas un enerģētikas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. (Emeritus) Juris Priekulis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kursa mērķis ir iepazīstināt studentus ar raksturīgākajiem pārtikas tehnoloģisko iekārtu elementiem, to konstruktīvajiem risinājumiem un darbības teorētisko pamatojumu, ietverot produktu šķirotājus un piemaisījumu atdalītājus, produktu smalcinātājus, graudu atsēnalotājus un slīpētājus, produktu daudzuma mērītājus un plūsmas dozatorus, produktu maisītājus, taras sagatavošanu un gatavās produkcijas iesaiņošanu.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
• Zināšanas - par nozīmīgāko pārtikas iekārtu elementu darbības principiem un to teorētisko pamatojumu.
• Prasmes - izvērtēt un savstarpēji salīdzināt dažādas pārtikas tehnoloģiskās iekārtas pēc to darbīgo daļu konstruktīvā risinājuma un darba parametriem. • Kompetence - iegūt zināšanas un prasmes, kuras nepieciešamas pārtikas ražošanas nozares inženieriem, rūpējoties par ražošanas tehnoloģijas un tehnikas modernizāciju, kā arī konstruējot jaunas mašīnas un tehnoloģiskās iekārtas.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Pārtikas rūpniecības tehnisko līdzekļu struktūra. Iekārtu un mašīnu konstruēšanas pamatprincipi.
2 Produktu šķirošanas teorētiskais pamatojums. Produktu virzīšanās pa svārstošu sietu.
3 Šķirotāji ar riņķveida kustošiem sietiem. Šķirotāji ar cilindriskiem sietiem.
4 Šķirošana ar gaisa separatoru. Šķirošana ar trijeriem.
5 Šķirošana ar magnētiskiem separatoriem. Produkcijas mazgātāji.
6 Akmeņu atdalītāji. Sietu piedziņas mehānismi.
7 Šķidrumu nostādinātāji. Šķidro produktu filtrēšana.
8 Centrifūgas un separatori.
9 Produktu smalcinātāji. Īpatnējais spiediens un īpatnējais griešanas darbs.
10 Propellera tipa un trumuļtipa griezējaparāti.
11 Produktu smalcināšana ar griezni. Griešanas spēka aprēķins.
12 Produktu smalcināšana veserīšu tipa unložu tipa dzirnavās.
13 Graudu atsēnalotāji un slīpētāji.
14 Produktu daudzuma mērītāji un plūsmas dozatori.
15 Produktu sablīvētāji, eksfrūderi, preses, granulatori. 16 Taras sagatavošana un gatavās produkcijas iepakošanas iekārtas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pārbaudījuma veids eksāmens. Jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu
Obligātā literatūra
1. Priekulis J. Tehnoloģisko iekārtu elementi. Lekciju kurss. Jelgava. 2008. 52 lpp.
2. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. L. Dukaļskas red. Jelgava: LLU, 2000. 524. lpp.
3. Dukaļska L. Pārtikas produktu iepakošanas tehnoloģija. Jelgava: LLU, 2003. 670 lpp. 4. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
Papildliteratūra
1. Кавецкий Г.Д., Королев В.В. Процессы и аппараты пищевых производств. Москва: Агропромиздат, 1991. 432 с.
2. Харламов С.В. Практикум по расчету и конструированию машин и аппаратов пищевых производств. Ленинград: Агропромиздат, 1991. 256 с. 3. Бредихин С.А., Космодемянский Ю.В. Технология и техника переработки молока. Москва: Колос, 2001. 400 с.
Piezīmes
Obl.: kurss TF Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”.