Kursa nosaukums | Pārtikas aparātu enerģētika |
Kursa kods | LauZ4059 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Lauksaimniecības inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 2.25 |
Kopējais stundu skaits kursā | 60.75 |
Kursa apstiprinājuma datums | 19/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., prof. Ruta Galoburda |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Kursa darbā studenti iepazīstas ar procesu vispārēju raksturojumu un klasifikāciju. Studenti apgūst procesu un aparātu aprēķinus, siltuma bilances veidošanas pamatprincipus. Izmanto teorētiskajās studijās apgūto konstruktīvo elementu aprēķinu un ekspluatācijas rādītāju noteikšanas metodiku. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas par siltuma apmainītāju darbības un uzbūves pamatprincipiem, klasifikāciju, kā arī ekspluatācijas prasībām; • prasmes veikt siltuma pārejas procesu aprēķinus, kā arī siltuma apmainītāju konstruktīvos aprēķinus; • kompetence - pamatot nepieciešamo energoresursu un materiālu daudzumu, vērtēt procesu tehniski-ekonomiskos rādītājus. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Studenta izvēlētās pārtikas ražošanas virziena īss raksturojums (pamatnozare, palīgnozare).
2 Tehnoloģiskā procesa apskats. Tehnoloģisko procesu shēma. 3 Tehnoloģiskā procesa apskats. Tehnoloģisko procesu shēma. 4 Ražošanas tehnoloģiskajā procesā pielietoto iekārtu grupu apskats. 5 Ražošanas tehnoloģiskajā procesā pielietoto iekārtu grupu apskats. 6 Viena izvēlēta pārstrādes procesa teorētisks raksturojums (piem., siltuma apmaiņa, ietvaice, kaltēšana, destilācija u.c) 7 Viena izvēlēta pārstrādes procesa teorētisks raksturojums (piem., siltuma apmaiņa, ietvaice, kaltēšana, destilācija u.c) 8 Izvēlētās iekārtas aprēķina metodikas izpēte. 9 Izvēlētās iekārtas aprēķina metodikas izpēte. 10 Konkrētās iekārtas aprēķins. 11 Konkrētās iekārtas aprēķins. 12 Kursa darba noformēšana. 13 Kursa darba noformēšana. 14 Aprēķinu pārbaude. Konsultācijas darba nodošanai. 15 Darba nodošana un aizstāvēšana. 16 Darba aizstāvēšana. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Jābūt izstrādātam, atbilstoši prasībām noformētam un publiski aizstāvētam kursa darbam. Kursa darbu vērtē ar atzīmi. | |
Obligātā literatūra | |
1. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
2. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas / L. Dukaļskas redakcijā. Jelgava: LLU PTF, 2000. 524 lpp. 3. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: Tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. 40 lpp. 4. Fellows P. J. Food Processing Technology. Cambridge, England: Woodhead Publishing Ltd., 2000. 575 p. |
|
Papildliteratūra | |
1. Chemical Engineering for the Food Industry. Ed. by P.J.Fryer, D.L.Pyle, C.D. Rielly. London, etc.: Blackie Academic & Professional, 1997. 462 p.
2. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995. 436 p. 3. Драгилев, А. И. Технологическое оборудование: хлебопекарное, макаронное и кондитерское. Москва : Academia, 2004. 428 c. |
|
Piezīmes | |
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes akadēmiskās bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecības inženierzinātne". |