Excel
Kursa nosaukums Pārtikas aparātu enerģētika II
Kursa kods LauZ4058
Zinātnes nozare Vides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozare Lauksaimniecības inženierzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 3.75
Kopējais stundu skaits kursā 101.25
Lekciju stundu skaits 32
Laboratorijas darbu stundu skaits 8
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Inta Roga

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Procesu vispārējs raksturojums un klasifikācija. Līdzības teorēmas. Siltuma procesi. Galvenie aparātu veidi. Masu pārejas procesu pamatojums un klasifikācija. Procesu un aparātu aprēķini. Siltuma bilance. Konstruktīvo elementu aprēķinu metodika. Ekspluatācijas rādītāju noteikšana.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Masas apmaiņas procesu raksturojums.
2 Galvenie masu pāreju raksturojošie kritēriji.
3 Ūdens saistības veidi materiālā, mitruma izteiksmes veidi.
4 Mitrā gaisa parametri. Ramzina diagramma.
5 Žāvēšanas varianti.
6 Žāvētavu veidi.
7 Žāvētavu aprēķinu metodika.
8 Šķidruma pārtvaices veidi. Šķīdumu šķidrumu iedalījums.
9 Destilācijas veidi. Rektifikācija.
10 Destilācijas un rektifikācijas procesu aprēķina metodika.
11 Absorbcijas procesa raksturojums.
12 Absorbcijas iekārtu veidi, aprēķinu metodika.
13 Kristalizācija, iekārtu veidi.
14 Ekstrakcija, iekārtu veidi.
15 Cietu vielu ekstrakcija. 16 Iekārtu mazgāšanas procesu teorija.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pārbaudījuma veids eksāmens. Jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu.
Obligātā literatūra
1. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģiskie procesi un aparāti. Jelgava, LLU, 1999.-287 lpp.
2. Dukaļska L., Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi. Jelgava, LLU, 1999.-70 lpp.
3. Osipovs I. Ķīmijas tehnoloģijas pamatprocesi un aparāti.-R.: Zvaigzne, 1991.-679 lpp. 4. Dukaļska L. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. Jelgava, LLU, 2000. - 524. lpp.
Papildliteratūra
1. В.К. Стабников, В.М.Лысинский, В.Д. Попов. Процессы и аппараты пищевых производств. М. Агропромиздат, 1985.- 510 с.
2. Г.Д. Кавецкий, А.В. Королев. Процессы и аппараты пищевых производств.М.:Агропромиздат, 1991, 432 с. 3. Instrumentation and sensor for the food industry. Cambridge. Woodhead Publisching. 1998.-780 p.
Piezīmes
Obligāts priekšmets Tehniskās fakultātes akadēmiskajai studiju programmas apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”.