Kursa nosaukums | Pārtikas aparātu enerģētika I |
Kursa kods | LauZ4057 |
Zinātnes nozare | Vides inženierija un enerģētika |
Zinātnes apakšnozare | Lauksaimniecības inženierzinātne |
Kredītpunkti (ECTS) | 1.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 40.5 |
Lekciju stundu skaits | 16 |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. sc. ing., Inta Roga |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Procesu vispārējs raksturojums un klasifikācija. Līdzības teorēmas. Siltuma procesi. Galvenie aparātu veidi. Masu pārejas procesu pamatojums un klasifikācija. Procesu un aparātu aprēķini. Siltuma bilance. Konstruktīvo elementu aprēķinu metodika. Ekspluatācijas rādītāju noteikšana. | |
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Procesu raksturojums. Vielu raksturojoši parametri.
2 Līdzības teorija. 3 Līdzības teorēmas. 4 Līdzības kritēriji. 5 Siltuma vadīšana, Furjē likums. 6 Siltuma starošana un absorbcija. 7 Siltuma atdeve vienā fāzē. Ņūtona likums. 8 Siltuma atdeve fāzu izmaiņas gadījumos. 9 Siltuma pāreja siltuma aparātos. 10 Siltuma aparātu veidi. 11 Siltuma aparātu aprēķinu metodika. 12 Ietvaices process. 13 Ietvaices iekārtu veidi. 14 Ietvaices iekārtu aprēķinu metodika. 15 Kondensācijas process. 16 Kondensatoru veidi, to aprēķini. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Akumulējoši atestācijas darbi par 1 - 4, 5 - 9, 10 - 11, 12 - 14 un 15 - 16 lekciju tēmām. | |
Obligātā literatūra | |
1. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģiskie procesi un aparāti. Jelgava, LLU, 1999.-287 lpp.
2. Dukaļska L., Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi. Jelgava, LLU, 1999.-70 lpp. 3. Osipovs I. Ķīmijas tehnoloģijas pamatprocesi un aparāti.-R.: Zvaigzne, 1991.-679 lpp. 4. Dukaļska L. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas. Jelgava, LLU, 2000. - 524. lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. В.К. Стабников, В.М.Лысинский, В.Д. Попов. Процессы и аппараты пищевых производств. М. Агропромиздат, 1985.- 510 с.
2. Г.Д. Кавецкий, А.В. Королев. Процессы и аппараты пищевых производств.М.:Агропромиздат, 1991, 432 с. 3. Instrumentation and sensor for the food industry. Cambridge. Woodhead Publisching. 1998.-780 p. |
|
Piezīmes | |
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju programmas apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”. |