Excel
Kursa nosaukums Augkopības izcelsmes izejvielas
Kursa kods LauZ4038
Zinātnes nozare Lauksaimniecības zinātne (nav zn)
Kredītpunkti (ECTS) 3
Kopējais stundu skaits kursā 81
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 16
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 49
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Jānis Palabinskis

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Svarīgāko augkopības produkcijas veidu - labības, kartupeļu, cukurbiešu, linu, dārzeņu, augļu ražošana un patēriņš pārtikas rūpniecībā. Katra produkcijas veida ražošanas un glabāšanas tehnoloģijas, kvalitātes vērtēšanas metodes un kvalitātes rādītāji. Ražošanas ekonomikas vērtēšanas metodes un rezultāti. Valsts politika pārtikas izejvielu ražošanas atbalstam, nozaru attīstības perspektīvas.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Augkopības produkcijas ražošana un izmantošana.
2 Labība un eļļas augi kā izejviela.
3 Labība un eļļas augi kā izejviela.
4 Kartupeļi kā izejviela.
5 Kartupeļi kā izejviela.
6 Kontroldarbs
7 Cukurbietes kā izejviela.
8 Cukurbietes kā izejviela.
9 Augļi un dārzeņi kā izejviela.
10 Augļi un dārzeņi kā izejviela.
11 Ekoloģiski tīras augkopības produkcijas ražošana.
12 Ekoloģiski tīras augkopības produkcijas ražošana.
13 Kontroldarbs
14 Ģenētiski modificētas pārtikas izejvielas.
15 Valsts politika laukkopības produkcijas ražošanas stabilizācijai un kvalitātes nodrošināšanai. 16 Kursa darbu aizstāvēšana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Pārbaudījuma veids ieskaite ar atzīmi. Ieskaites saņemšanai jābūt izstrādātiem visiem laboratorijas darbiem, kontroldarbiem jābūt ar pozitīvu vērtējumu.
Obligātā literatūra
1. Riekstiņš, A. "Laukkopība", Valsts Stendes graudaugu selekciju institūts, 2008. g. - 416 lpp.
2. S. Ivanovs, V. Stramkale Linu audzēšanas un novākšanas tehnoloģijas - Ulbroka, 2001. g. - 192 lpp.
3. Racionālas lauksaimnieciskās ražošanas tehnoloģijas un līdzekļi to realizācijai (lekciju konspekts), Jelgava – Priekuļi - Ulbroka, 1996., lpp 4-47. 4. N.Kopiks, D.Viesturs, R.Balode “Laukkopības kultūru ražošanas tehnoloģiju analīzes metode”. LLU Raksti, Nr.16 (293), 1998. B - tehniskās zinātnes, lpp. 129 - 135.
Papildliteratūra
1. A.Boruks u.c. Graudi: daudzumi, izmaksas, cenas; LLU Skrīveru Zinātnes centrs, 1999.g. - 202 lpp.
2. Graudu izvērtēšanas metodikas; LR Zemkopības ministrija, 1996., lpp 67.
3. Kartupeļu audzēšana; no zviedru valodas tulk. rediģējis Miglavs U., 1993. 4. A..Vilde, V.Valterāne, A.Cēsnieks Šķirņu atbilstība cukurbiešu mehanizētai audzēšanai - Ulbroka, 1997., lpp. 16.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Agrotops
2. Praktiskais latvietis
3. Profi International 4. Agrartechnik
Piezīmes
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes Lauksaimniecības inženierzinātnes akadēmiskās bakalaura studiju programmas apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”.