Excel
Kursa nosaukums Augkopības produkcijas ražošana un pārstrāde II
Kursa kods LauZ4013
Zinātnes nozare Lauksaimniecības un zivsaimniecības zinātnes, mežzinātne
Zinātnes apakšnozare Laukkopība
Kredītpunkti (ECTS) 6
Kopējais stundu skaits kursā 162
Lekciju stundu skaits 32
Laboratorijas darbu stundu skaits 32
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 98
Kursa apstiprinājuma datums 28/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība #Agrobiotehnoloģijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., Daina Kārkliņa
Mg. agr., Dzintra Kreita

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iepazīstas ar atsevišķu kultūraugu grupu, formu vai sugu tautsaimniecisko nozīmi, izmantošanu, klasifikāciju, audzējamām šķirnēm, to morfoloģiskajām un bioloģiskajām īpašībām, agroekoloģiskām prasībām, augšanas un attīstības īpatnībām, ražas un tās veidošanās likumsakarībām, kultūraugu agrotehniku dažādos augsnes un meteoroloģiskajos apstākļos, aprēķina ražošanas izmaksas un bruto segumu.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Iegūst zināšanas par laukaugu morfoloģiju, agroekoloģiskajām prasībām un dažādu faktoru ietekmi uz ražu un kvalitātes rādītājiem. Prot atšķirt laukaugu sugas dažādās augu attīstības fāzēs, vērtēt dažādu sugu un šķirņu piemērotību audzēšanai konkrētos agrometeoroloģiskajos apstākļos. Ir prasme noteikt produkcijas kvalitātes rādītājus. Studenti ir kompetenti izstrādāt kultūraugu audzēšanas agrotehnisko plānu plānotajam ražas līmenim, aprēķināt audzēšanas izmaksas, organizēt un vadīt ar augkopības produkcijas ražošanu saistītos darbus, vērtēt to izpildes kvalitāti.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Labību graudu ražas pirmapstrāde, kvalitātes ekspresnovērtēšana, realizācijas virziena noteikšana;
2 Pārtikas graudu kvalitātes rādītāji, tos ietekmējošie faktori ražas veidošanās un pirmapstrādes laikā;
3 Lopbarība graudu kvalitātes rādītāji;
4 Dzīvības procesi graudos (sēklās) uzglabāšanas laikā, to iespējamās izmaiņas;
5 Cukurbiešu sakņu kvalitātes rādītāji, pārstrādes produkti;
6 Kartupeļu izmantošanas virzieni, nepieciešamie kvalitātes rādītāji un uzglabāšanas iespējas;
7 Eļļas augu kvalitātes rādītāji;
8 Šķiedraugu (linu) stiebriņu kvalitātes rādītāji, tos ietekmējošie faktori;
9 Graudu pārstrāde. Milti, malumi. Miltu šķiras, kvalitātes rādītāji, uzglabāšana;
10 Maizes un maizes izstrādājumu raksturojums. Maizes ražošanas tehnoloģijas svarīgākie etapi. Maizes uzglabāšana;
11 Makaronu izstrādājumi. Makaronu ražošanas tehnoloģiskais process;
12 Graudu pārstrāde putraimos, to veidi, kvalitātes rādītāji. Graudu pielietošana sauso brokastu gatavošanai;
13 Alus miežu kvalitātes prasības, iesala ieguve, alus ražošana un sortiments;
14 Graudu piemērotība spirta ieguvei, graudu spirta ieguve un pielietošana alkoholisko dzērienu izgatavošanai;
15 Kartupeļu cietes ieguve. Kartupeļu pārstrādes produkti; 16 Cukura ražošana. Smalkais un rafinādes cukurs.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Augkopības produkcijas ražošana un pārstrāde II: izstrādāti un aizstāvēti paredzētie laboratorijas darbi; uzrakstīts kontroldarbs: dažādu pārtikas produktu ražošana – tests; izpildīts patstāvīgais darbs (produktu pārstrādes daļā).Pabeidzot kursu studenti kārto - eksāmenu.
Obligātā literatūra
1. Augkopība. A. Ružas red. Jelgava: LLU, 2004. 374 lpp.
2. D.Kārkliņa, I.Ciproviča. Pārtikas produktu tehnoloģija. Mācību materiāls. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2008. 93 lpp.
3. P.Zariņš, V.Šamarins. Lauksaimniecības ražojumu uzglabāšana un pārstrāde. Rīga: Zvaigzne, 1988. 199 lpp. 4. Kunkulberga D., Ruža A. Kviešu un rudzu graudu uzturvērtība un izmantošana maizes ražošanā. Jelgava: LLU, 2009. 55 lpp.
Papildliteratūra
1. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Raksti. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. ISSN 1407-4427.
2. Ivanovs S., Stramkale V. Linu audzēšanas un novākšanas tehnoloģijas. Rīga: LLU Ulbrokas Zinātnes centrs, 2001. 191 lpp 3. Lauva J. Cukurbiešu ražošanas pamati. Jelgava, 1998. 51 lpp
Periodika un citi informācijas avoti
1. AgroTops. Rīga: Aģentūra Agro apgāds. ISSN 1407-5164
2. Saimnieks LV. Rīga: TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598. 3. TopAgrar, Das Magazin für Moderne Landwirtshaft, AgriFuture for European Business Farmers ISSN:03422399
Piezīmes
studiju kurss otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmai „Lauksaimniecība” ar iegūstamo kvalifikāciju agronoms ar specializāciju uzņēmējdarbība lauksaimniecībā pilna un nepilna laika studijās.