Excel
Kursa nosaukums Pārtikas aparātu enerģētika II
Kursa kods LauZ3150
Zinātnes nozare Vides inženierija un enerģētika
Zinātnes apakšnozare Lauksaimniecības inženierzinātne
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Lekciju stundu skaits 16
Laboratorijas darbu stundu skaits 8
Kursa apstiprinājuma datums 19/10/2011
Atbildīgā struktūrvienība Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. sc. ing., prof. Ruta Galoburda

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju kurss iepazīstina ar procesu vispārēju raksturojumu un klasifikāciju. Studenti apgūst īdzības teorēmas, siltuma apmaiņas procesu teoriju, galvenos aparātu veidus, masas pārneses procesu pamatojumu un klasifikāciju. Veic procesu un aparātu aprēķinus, izstrādā siltuma bilanci. Apgūst konstruktīvo elementu aprēķinu metodiku un ekspluatācijas rādītāju noteikšanu.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas par siltuma apmainītāju darbības un uzbūves pamatprincipiem, klasifikāciju, kā arī ekspluatācijas prasībām;
• prasmes veikt siltuma pārejas procesu aprēķinus, kā arī siltuma apmainītāju konstruktīvos aprēķinus; • kompetence - pamatot nepieciešamo energoresursu un materiālu daudzumu, vērtēt procesu tehniski-ekonomiskos rādītājus.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Masas apmaiņas procesu raksturojums.
2 Galvenie masas pāreju raksturojošie kritēriji.
3 Ūdens saistības veidi materiālā, mitruma izteiksmes veidi.
4 Mitrā gaisa parametri. Mitra gaisa H-d diagramma.
5 Kaltēšanas procesu raksturojums
6 Kalšu konstrukcijas, darbības principi..
7 Kalšu aprēķinu metodika.
8 Šķīdumu pārtvaices veidi. Šķīdumu šķidrumu iedalījums.
9 Destilācijas veidi. Rektifikācija. Destilācijas un rektifikācijas procesu aprēķina metodika.
10 Absorbcijas procesa raksturojums. Absorbcijas iekārtu veidi, aprēķinu metodika.
11 Kristalizācija, iekārtu veidi.
12 Ekstrakcija, iekārtu veidi. Cietu vielu ekstrakcija.
13 Iekārtas pārtikas produktu pasterizēšanai, sterilizēšanai.
14 Vārīšanas, cepšanas, blanšēšanas un plaucēšanas iekārtas. Maizes krāšņu veidi, konstrukcijas, darbības principi.
15 Iekārtu mazgāšanas procesu teorija. 16 Iekārtu noslogojuma grafika izveide un izmantošana.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Sekmīgi uzrakstīts kontroldarbs. Nostrādāti un aizstāvēti laboratorijas darbi. Kurss noslēdzas ar eksāmenu.
Obligātā literatūra
1. Dukaļska L., Galoburda R. Pārtikas tehnoloģijas procesi un aparāti. Jelgava: LLU, 1999. 288 lpp.
2. Pārtikas rūpniecības tehnoloģiskās iekārtas / L. Dukaļskas redakcijā. Jelgava: LLU PTF, 2000. 524 lpp.
3. Galoburda R., Rakčejeva T. Gaisa, ūdens un dažādu pārtikas produktu raksturlielumi: Tabulas inženiertehnisko studiju priekšmetu kursam. Jelgava: LLU PTF, 2009. 40 lpp. 4. Fellows P. J. Food Processing Technology. Cambridge, England: Woodhead Publishing Ltd., 2000. 575 p.
Papildliteratūra
1. Chemical Engineering for the Food Industry. Ed. by P.J.Fryer, D.L.Pyle, C.D. Rielly. London, etc.: Blackie Academic & Professional, 1997. 462 p.
2. Dairy Processing Handbook. Lund: Tetra Pak Processing Systems AB, 1995. 436 p. 3. Драгилев. А. И. Технологическое оборудование: хлебопекарное, макаронное и кондитерское. Москва : Academia, 2004. 428 c.
Piezīmes
Obligāts kurss Tehniskās fakultātes akadēmiskās bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecības inženierzinātne" apakšprogrammai “Pārtikas iekārtas”. pilna un nepilna laika studentiem.