Excel
Kursa nosaukums Lopbarības ražošana
Kursa kods LauZ3107
Zinātnes nozare Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne
Zinātnes apakšnozare Lopkopība
Kredītpunkti (ECTS) 2.25
Kopējais stundu skaits kursā 60.75
Kursa apstiprinājuma datums 28/11/2011
Atbildīgā struktūrvienība #Agrobiotehnoloģijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. agr., prof. (Emeritus) Aleksandrs Adamovičs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Kursa darbu var izstrādāt uz autora eksperimentālo datu bāzes vai veicot zinātniskās literatūras apkopojumu par attiecīgo tēmu. Biznesa plāna izstrāde lopbarības ražošanā uz konkrētas zemnieku saimniecības bāzes, kura specializējusies piena vai gaļas ražošanā. Lauksaimniecības kultūraugu audzēšanas un kvalitātes uzlabošanas modeļi.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Izglītojamie nostiprina un kontrolē iegūtās zināšanas par lopbarības sagatavošanas tehnoloģijām, dzīvniekam nepieciešamām barības vielām, kā arī Latvijā lietotiem barības līdzekļiem, to nodrošinājumu kopumā valstī un konkrētā saimniecībā. Izglītojamie iegūst prasmes orientēties galveno barības vielu un barības līdzekļu normēšanas principos dažādu sugu un grupu dzīvniekiem. Izglītojamie prot publiski uzstāties, patstāvīgi sagatavot prezentāciju un profesionāli to aizstāvēt. Rezultātā izglītojamie ir kompetenti iegūtās prasmes un iemaņas izmantot zinātniskās literatūras analizēšanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Kursa darba tematikas izvēle, izpildes kritēriji un metodika.
2 Lopbarības ražošana zemnieku saimniecībā.
3 Ganīšanas sistēmu efektivitāte.
4 Ganības aitām.
5 Ganības zirgiem.
6 Zālaugu enerģētiskā vērtība.
7 Sausnas uzkrāšanas dinamika zālāju zelmeņos.
8 Olbaltumvielu saturs lopbarības kultūrās un nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
9 Minerālvielu (mikro un makro elementu) saturs lopbarības kultūrās un nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
10 Kokšķiedra, tās saturs lopbarības kultūrās un nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
11 Ogļhidrāti, to saturs lopbarības kultūrās un nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
12 Vitamīni, to saturs lopbarības kultūrās un nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
13 Enzīmi, to saturs lopbarības kultūrās un nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
14 Nitrātu saturs lopbarības augos un zāles lopbarībā.
15 Liellopu uzturēšanas veidi vasaras periodā un ekonomiskā efektivitāte. 16 Zāles lopbarības ražošanas tehnoloģijas un ekonomiskā efektivitāte.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Kursa darba prezentēšana un publiska aizstāvēšana iegūstot pozitīvu novērtējumu.
Obligātā literatūra
1. Augkopība. A. Ružas redakcijā. Jelgava, LLU, 2004. 374 lpp. ISBN 9984596729
2. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLU, 1998. 98 lpp.
3. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Jelgava: LLU, 2005. 312 lpp. 4. Агрономия. Под редакцией В.Д. Мухи. Москва: Колос, 2001. 504 с. ISBN 5100035528
Papildliteratūra
1. Piena lopkopība. Prof. A. Jemeļjanova redakcijā. Rokasgrāmata (4. nodaļa). Sigulda: Sigra, 2001. 191 lpp.
2. Osītis U. Govju ēdināšana. Ozolnieki: LLKC, 2002. 46 lpp. 3. Коломейченко В.В. и др. Практикум по кормопроизводству с основами ботаники и агрономии. Москва : Колос, 2002. 334 c. ISBN 5100038039.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Raksti, Jelgava, LLU. ISSN 1407-4427.
2. Agronomy Research. Tartu : Estonian Agricultural University. ISSN 1406-894X. 3. Crop Science. Madison. ISSN 0011-183X.
Piezīmes
Kursa darbs LF otrā līmeņa profesionālā augstākās izglītības studiju programmā „Lauksaimniecība” ar specializāciju zootehnika nepilna laika studentiem.