Kursa nosaukums | Lopkopības produktu ražošana un pārstrāde I |
Kursa kods | LauZ3106 |
Zinātnes nozare | Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne |
Zinātnes apakšnozare | Lopkopība |
Kredītpunkti (ECTS) | 4.5 |
Kopējais stundu skaits kursā | 121.5 |
Lekciju stundu skaits | 24 |
Semināru un praktisko darbu stundu skaits | 24 |
Kursa apstiprinājuma datums | 28/10/2011 |
Atbildīgā struktūrvienība | #Agrobiotehnoloģijas institūts |
Kursa izstrādātājs(-i) | |
Dr. agr., prof. Daina Jonkus Dr. agr., doc. Aiga Nolberga-Trūpa |
|
Priekšzināšanas Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas |
|
Kursa anotācija | |
Studiju kursa apguve dos iespēju studentiem iepazīsies ar dažādu sugu lauksaimniecības dzīvnieku augšanas un attīstības īpatnībām, lauksaimniecības dzīvnieku šķirnēm, to produktivitātes novērtēšanas metodēm. Iepazīties ar dzīvnieku izlasi un atlasi un tās nozīmi selekcijas darbā. Studenti apgūs arī dzīvnieku ēdināšanas jautājumus, kur viens no svarīgākajiem veiksmīgas saimniekošanas pamatprincipiem ir dzīvnieku sugai un produktivitātes līmenim atbilstošas, ekonomiski pamatotas barības devas sastādīšana. | |
Kursa rezultāti un to vērtēšana | |
Studenti iegūst zināšanas par dažādu sugu lauksaimniecības dzīvnieku augšanas un attīstības īpatnībām, produktivitātes vērtēšanas metodēm un selekcijas darba nozīmi šķirņu un ganāmpulku izkopšanā. Studenti iegūst zināšanas par barības vielu nozīmi dzīvnieku uzturā, produkcijas ražošanā, dzīvnieku ēdināšanas normēšanā, kā arī apgūst barības devu sastādīšanas pamatprincipus.
Studenti prot izvērtēt konkrētas sugas un vecuma grupas dzīvnieku produktivitātes līmeni, veikt dzīvnieku izlasi pēc ciltsvērtēšanas rezultātiem, izvēlēties katrai dzīvnieku sugai piemērotākos barības līdzekļus un sastādīt piemērotas barības devas. Studenti ir kompetenti izvēlēties saimniecības ražošanas virzienam un turēšanas tehnoloģijai atbilstošas dzīvnieku šķirnes, plānot dzīvnieku sabalansētu ēdināšanu, kā arī iegūtās zināšanas izmantot kursa darbu un diplomdarba izstrādē. |
|
Kursa saturs(kalendārs) | |
1 Lopkopības tautsaimnieciskā nozīme. Dzīvnieku augšanas un attīstības īpatnības.
2 Eksterjers, tā vērtēšanas metodes dzīvniekiem. Interjers un kondīcija. 3 Selekcijas teorētiskie pamati. Atlases formas un metodes. 4 Audzēšanas metodes lopkopībā. Tīraudzēšana un krustošana. 5 Ciltsdarbs, to reglamentējošie dokumenti. Ciltsraksti. Subsīdijas lopkopībā. 6 Govju piena produktivitātes kontrole un novērtēšana. Slaucamo govju atražošanas rādītāju analīze. 7 Liellopu gaļas ražošanas ekonomiskais izdevīgums Latvijā. 8 Selekcijas darba nozīme rentablas cūkkopības nozares veidošanā. 9 Barības sausna kā kritērijs dzīvnieku ēdināšanas normēšanā. Ūdens nozīme dzīvnieku ēdināšanā. 10 Proteīna nozīme dzīvnieku ēdināšanā. Galvenie avoti dzīvnieku apgādei ar spureklī noārdāmo (DIP) un nenoārdāmo proteīnu 11 Kokšķiedras nozīme dzīvnieku ēdināšanā. Kokšķiedras frakciju NDF un ADF nozīme dažādu sugu dzīvnieku ēdināšanā. 12 Lipīdu veidi un nozīme dzīvnieka organisma vielu maiņā. Koptauku galvenie avoti dzīvnieku ēdināšanā. 13 Minerālvielas un vitamīni, to iedalījums. Barības piedevu piedāvājumu klāsts un realizācijas cenas. 14 Lopbarības vispārīgais raksturojums. Tilpumainās lopbarības raksturojums, dažādu sugu dzīvnieku ēdināšanā. 15 Pilnvērtīgā barība, tās raksturojums un nozīme dzīvnieku pilnvērtīgas ēdināšanas nodrošināšanā, piedāvājumu klāsts. 16 Pārtikas rūpniecības blakusproduktu raksturojums un nozīme dzīvnieku ēdināšanā. |
|
Prasības kredītpunktu iegūšanai | |
Izstrādādi un aizstāvētie praktiskie darbi. Sekmīgs vērtējums kontroldarbā. Eksāmens rakstisks par dzīvnieku audzēšanas un ēdināšanas kursu. Eksāmena vērtējums - vidējā atzīme. | |
Obligātā literatūra | |
1. Grīslis Z., Garkāvijs F., Sprūžs J. Lopkopība. Rīga: Zvaigzne., 1991. 356 lpp.
2. Piena lopkopība A. Jemeļjanova redakcijā. Sigulda: Sigra, 2001. 191 lpp. 3. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana. Jelgava: LLU, 2005. 312 lpp. 4. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLU, 1998. 98 lpp. |
|
Papildliteratūra | |
1. Lengerken G., Ellendorf F., Lengerken J. Tierzucht. Eugen Ulmer GMBH&Co 2006. 582 s.
2. Osītis U., Strikauska S., Grundmane A. Lopbarības analīžu rezultātu analīžu rezultātu apkopojums. Jelgava: LLKC, 2000. 61 lpp. 3. Laurs A., Priekulis J. Mūsdienīga piena ražošana. LLU. Rīga: Ulbrokas zinātnes centrs, 2001. 345 lpp. |
|
Periodika un citi informācijas avoti | |
1. LLU Raksti Latvijas Lauksaimniecības universitātes Raksti. Latvijas Lauksaimniecības universitāte. ISSN 1407-4427.
2. Agronomijas Vēstis: zinātnisko rakstu krājums. Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības Universitāte, Lauksaimniecības fakultāte. ISBN 9984555895 ISSN 1691-3485. 3. Saimnieks LV. Rīga : TEE BIO, 2004- ISSN 1691-1598. |
|
Piezīmes | |
Obligāts studiju kurss, iekļauts LF otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas "Lauksaimniecība" studiju virziena uzņēmējdarbība lauksaimniecībā pilna un nepilna laika studijās. |