Excel
Kursa nosaukums Lopbarības ražošana un vērtēšana
Kursa kods LauZ3001
Zinātnes nozare Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne
Zinātnes apakšnozare Lopkopība
Kredītpunkti (ECTS) 9
Kopējais stundu skaits kursā 243
Lekciju stundu skaits 48
Laboratorijas darbu stundu skaits 48
Studenta patstāvīgā darba stundu skaits 147
Kursa apstiprinājuma datums 28/11/2011
Atbildīgā struktūrvienība #Agrobiotehnoloģijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Dr. agr., doc. Aiga Nolberga-Trūpa
Dr. agr., prof. (Emeritus) Aleksandrs Adamovičs

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Lopbarības augu morfoloģiskās pazīmes un saimnieciski bioloģiskais raksturojums un audzēšanas tehnoloģijas. Dabiskie zālāji, to uzlabošanas veidi. Sēto zālāju ierīkošana un izmantošana. Barības vielu un līdzekļu klasifikācija, raksturojums, nozīme dzīvnieku ēdināšanā un vērtēšanas sistēmas. Lopbarības uzglabāšana un sagatavošana pirms izēdināšanas.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Studenti iegūst zināšanas par laukaugu ražību ietekmējošiem agroekoloģiskiem faktoriem, to savstarpējo mijiedarbību, laukaugu morfoloģisko uzbūvi, agroekoloģiskajām prasībām, audzēšanas agrotehniku, ražas kvalitāti. Izglītojamie iegūst zināšanas par barības līdzekļu ķīmisko sastāvu - proteīna, ogļhidrātu, lipīdu, minerālvielu un vitamīnu bioloģisko funkciju būtību. Studenti prot novērtēt laukaugu ražību ietekmējošo faktoru lomu, prot noteikt zālaugu sēklas pazīst stiebrzāļu un tauriņziežu dzimtas zālaugu sugas, prot izvēlēties audzēšanas agrotehniku un zelmeņu veidošanas tehnoloģijas, sastādīt zāles lopbarības ieguves tehnoloģiskos plānus. Izglītojamie iegūst prasmes orientēties galveno barības vielu normēšanas principos dažādu sugu un grupu dzīvniekiem, un izvēlēties piemērotākos barības līdzekļus, piedevas ēdināšanas normās paredzēto prasību apmierināšanai. Studenti ir kompetenti organizēt lopbarības ražošanu, ražas novākšanu, pirmapstrādi, uzglabāšanu, realizāciju.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Nozares stāvoklis Latvijā. Lopbarības ražošana un vērtēšana. Barības vielu un līdzekļu klasifikācija.
2 Tauriņziežu raksturojums. Olbaltumvielu klasifikācija, saturs barības līdzekļos, nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
3 Stiebrzāļu raksturojums. Ogļhidrātu klasifikācija, saturs barības līdzekļos, nozīme dzīvnieku ēdināšanā.
4 Dabiskie zālāji, to uzlabošanas sistēmas. Lipīdi, to veidi un saturs barības līdzekļos.
5 Sēto pļavu un ganību ierīkošana. Minerālvielu saturs barības līdzekļos regulēšana un kontroles metodes.
6 Zālāju izmantošana un kopšana. Vitamīni, to klasifikācija, saturs barības līdzekļos, kontroles metodes.
7 Siena sagatavošanas tehnoloģijas. Rupjie barības līdzekļi to vērtība un izēdināšanas normas dzīvniekiem.
8 Skābsiena un skābbarības sagatavošanas tehnoloģijas.
9 Ziemāju audzēšanas tehnoloģijas, graudaugu kvalitātes rādītāji un izmantošanas iespējas lopbarībā.
10 Vasarāju audzēšanas tehnoloģija. Lopbarības graudaugu vērtība un izēdināšanas normatīvi dzīvniekiem.
11 Sakņaugu audzēšanas tehnoloģija, vērtība un izēdināšanas normatīvi dzīvniekiem.
12 Bumbuļaugu audzēšanas tehnoloģija, vērtība un izēdināšanas normatīvi dzīvniekiem.
13 Eļļas augu audzēšana un izmantošanas iespējas lopbarībā. Kombinētā spēkbarība.
14 Zaļmasas augu audzēšana un izmantošanas iespējas lopbarībā. Augu valsts izcelsmes pārstrādes produkti.
15 Dzīvnieku valsts izcelsmes pārstrādes produktu, pārtikas atlieku mikrobioloģisko un ķīmisko piedevu izmantošana. 16 Dažādu lopbarības veidu un līdzekļu uzglabāšana, to sagatavošana pirms izēdināšanas.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Kontroldarbi par noteiktām tēmām. Pēc laboratorijas darbu nostrādāšanas un aizstāvēšanas un kursa darba publiskas aizstāvēšanas izglītojamie kārto eksāmenu.
Obligātā literatūra
1. Augkopība. A.Ružas redakcijā. Jelgava: LLU, 2004. 374 lpp. ISBN 9984596729.
2. Osītis U.Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. Jelgava: LLU, 1998. 98 lpp.
3. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. Jelgava: LLU, 2005. 312 lpp. 4. Агрономия. Под редакцией В.Д. Мухи. Москва: Колос, 2001. 504 с. ISBN 5100035528.
Papildliteratūra
1. Piena lopkopība. Prof. A. Jemeļjanova redakcijā. Rokasgrāmata (4. nodaļa). Sigulda: Sigra, 2001. 191 lpp.
2. Osītis U. Govju ēdināšana. Ozolnieki: LLKC, 2002. 46 lpp. 3. Коломейченко В.В. и др. Практикум по кормопроизводству с основами ботаники и агрономии. Москва : Колос, 2002. 334 c. ISBN 5100038039.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Lauksaimniecības Latvijas Universitātes Raksti, Jelgava, LLU, ISSN 1407-4427.
2. Agronomy Research. Tartu: Estonian Agricultural University. ISSN 1406-894X. 3. Crop Science. Madison. ISSN 0011-183X.
Piezīmes
Obligātais kurss Lauksaimniecības fakultātes akadēmiskā studiju programma „Lauksaimniecība” ar specializāciju zootehnikā pilna laika studentiem.