Excel
Kursa nosaukums Dzīvnieku ēdināšana I
Kursa kods LauZ2045
Zinātnes nozare Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne
Zinātnes apakšnozare Lopkopība
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
Lekciju stundu skaits 16
Semināru un praktisko darbu stundu skaits 32
Kursa apstiprinājuma datums 22/03/2011
Atbildīgā struktūrvienība #Agrobiotehnoloģijas institūts
 
Kursa izstrādātājs(-i)
Mg. agr., lekt. Elita Aplociņa

Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studenti iepazīstas ar dzīvnieku barības līdzekļu zootehniskās un ekonomiskās novērtēšanas aspektiem. Studenti iegūst zināšanas par barības vielu nozīmi dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā un veselības nodrošināšanā. Studenti apgūst barības devu optimizācijas principus dažādu sugu (piena un gaļas liellopiem, zirgiem, aitām, kazām, cūkām, trušiem un putniem), vecuma, dzimuma un produktivitātes dzīvniekiem rentablas produkcijas, reprudukcijas un ilgmūžības nodrošināšanai.
Kursa rezultāti un to vērtēšana
Pēc kursa studijām studentam būs:
• zināšanas .par par barības līdzekļu un vielu nozīmi dzīvnieku uzturē, produkcijas ražošanā un veselības nodrošināšanā;
• prasmes barības devu optimizācijā piena un gaļas liellopiem, zirgiem, aitām, kazām, cūkām, trušiem un putniem; • kompetences rentablas lopkopības produkcijas ražošanas nodrošināšanā.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Dzīvnieku ēdināšanas nozīme. Barības līdzekļu ķīmiskais sastāvs pēc Weende un van Soest’a analīžu shēmām.
2 Galveno barības vielu nozīme dzīvnieku ēdināšanā. Barības vielu sagremojamības un enerģijas noteikšanas metodes
3 Galveno barības vielu nozīme dzīvnieku ēdināšanā. Vielmaiņas aprēķināšana pēc N un C bilances.
4 Barības līdzekļi un to raksturojums. Zāles lopbarība. Barības līdzekļu enerģētiskā vērtība.
5 Barības līdzekļi un to raksturojums. Pilnvērtīgā barība. Jauno enerģijas vērtēšanas sistēmu attīstība, NEL aprēķināša.
6 Barības līdzekļu proteīna sastāva novērtēšana.
7 Barības līdzekļu novērtēšana pēc minerālvielu satura.
8 Slaucamo un cietstāvošo govju ēdināšanas pamatprincipi
9 Slaucamo govju ēdināšana. Barības devas sastādīšana slaucamām govīm.
10 Piena kvalitāti ietekmējošo faktoru analīze. Barības devas sastādīšana govju ganāmpulkam ar datorprogrammas palīdzību.
11 Teļu ēdināšana. Ēdināšanas shēmas sastādīšana teļiem līdz 6 mēn. vecumam
12 Gaļas liellopu ēdināšana. Barības devas sastādīšana gaļas liellopiem un zīdītājgovīm.
13 Cūku ēdināšana. Barības devas sastādīšanas principi grūsnām un zīdītājsivēnmātēm.
14 Cūku ēdināšana. Barības devu optimizēšana cūkām.
15 Zirgu ēdināšana. Barības devu sastādīšana aitām, kazām, zirgiem. 16 Putnu un trušu ēdināšana. Barības devu sastādīšana putniem, trušiem..
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Regulārs lekciju un praktisko darbu apmeklējums. Sekmīgi uzrakstīti plānotie pārbaudes darbi par lekciju un parktisko darbu tēmām. Ieskaites vērtējums ir atkarīgs no semestra kumulatīvā vērtējuma: (4 kontroldarbi).
Obligātā literatūra
1. Latvietis J. „Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšana”2.izd.-Rīga, Zvaigzne, 1991. 196 lpp.
2. Osītis U. Barības līdzekļu novērtēšana atgremotāju ēdināšanā. LLU, Jelgava, 1998. 102 lpp.
3. Osītis U. Dzīvnieku ēdināšana kompleksā skatījumā. LLU, Jelgava, Ozolnieki, 2004. 363 lpp. 4. Osītis U. Lauksaimniecības dzīvnieku ēdināšanas praktikums. Rīga, Zvaigzne, 1987. 214 lpp.
Papildliteratūra
1. Osītis U., Strikauska S., Grundmane A. Lopbarības analīžu rezultātu apkopojums. LLKIAC, Ozolnieki, 1999. 62 lpp 2002.
2. Osītis U. Zirgu ēdināšana. Jelgava, 2007. 289 lpp. 3. Piliena K., Sprūžs J. Kazkopība. Talsi, 2007. 99 lpp
Piezīmes
Studiju kurss paredzēts Pilna laika 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā "Veterinārmedicīna" 4. semestrī (no 2011./12. studiju gada).