Latviešu Krievu Angļu Vācu Franču
Statuss(Neaktīvs) Izdruka Arhīvs(0) Studiju plāns Vecais plāns Kursu katalogs Vēsture

Kursa nosaukums Lopkopība II
Kursa kods LauZ2015
Zinātnes nozare Dzīvnieku un piena lopkopības zinātne
Zinātnes apakšnozare Lopkopība
Kredītpunkti (ECTS) 4.5
Kopējais stundu skaits kursā 121.5
 
Priekšzināšanas
Kursam priekšzināšanas nav nepieciešamas
 
Kursa anotācija
Studiju priekšmetu apgūstot, studenti iepazīstās ar lopkopības tautsaimniecisko nozīmi, tās stāvoklis un attīstības perspektīvām Latvijā un citās pasaules valstīs. Apskata izplātītākās mājdzīvnieku sugas, šķirnes, to izveidošanas vēsturi, izmantošanas virzienus un izplatību. Iegūst zināšanas par dažādu sugu lauksaimniecības dzīvnieku izaudzēšanas tehnoloģiju, produktivitātes novērtēšanas metodēm.
Kursa saturs(kalendārs)
1 Cūkkopības stāvokļa raksturojums dažādās pasaules valstīs. Cūkkopības saimniecību tipi.
2 Cūku bioloģiskās īpašības un etoloģija. Cūku auglību, pienīgumu un ātraudzību ietekmējošie faktori.
3 Savvaļas cūku raksturojums, to evolūcija. Cūku šķirņu klasifikācija. Latvijā audzēto cūku šķirņu raksturojums
4 Cūku selekcijas ģenētiskie pamati. Saimnieciski derīgās īpašības, to iedzimtība. Cūku audzēšanas metodes.
5 Ganāmpulka struktūra. Ganāmpulka atražošanas varianti. Vaislas kuiļu izmantošanas režīms un intensitāte.
6 Sivēnu augšana un attīstība pēcembrionālajā periodā. Sivēnu saglabāšanu ietekmējošie faktori.
7 Cūku nobarošanas teorētiskie pamati. Nobarošanas veidi, , nobarošanas intensitāti ietekmējošie faktori.
8 Putnkopības tautsaimnieciskā nozīme, attīstība un stāvoklis latvijā dažādos laika posmos un pasaulē.
9 Mājputnu bioloģisko un saimniecisko īpašību raksturojums. Putnu vecuma, dzimuma, produktivitātes novērtēšana.
10 Mājputnu izcelšanās, šķirņu klasifikācija. Piemērotākās putnu sugas, šķirnes, krosi olu un gaļas ražošanai.
11 Inkubācijas nozīme putnkopībā. Inkubācijas tehnoloģiskie procesi. Olu morfoloģiskā analīze.
12 Dažādu putu sugu izaudzēšanas tehnoloģija un ēdināšanas īpatnības. Putnu mītņu sagatavošana un sanācija.
13 Aitkopības attīstības vēsture. Nozares stāvoklis dažādos kontinentos un valstīs.
14 Aitu izcelšanās un bioloģiskās īpatnības.
15 Aitkopības produkcijas veidi. Iegūtās produkcijas kvalitāti ietekmējošie faktori. 16 Aitu novērtēšanas metodes. Iegūto datu apstrāde un analīze.
Prasības kredītpunktu iegūšanai
Jānostrādā visi laboratorijas darbi. Jābūt sekmīgam vērtējumam plānotajos kontroldarbos. Pēc atsevišķo lopkopības nozaru apguves kārto rakstisku ieskaiti, kuras vērtējums tiek ņemts vērā akumulējošās ieskaites gala vērtējumā.
Obligātā literatūra
1. Ilsters A. Aprīkojums un izmaksas cūkkopībā, LLU Ulbrokas Zinātnes centrs, 2001. - 171 lpp.
2. Ozola E., Līkopa M., Nudiens J. Putnkopība. - R: Zvaigzne, 1990. - 295 lpp. 3. Norvele G., Neilands J., Matisāns E . Aitkopība - LLU Ulbrokas Zinātnes centrs, 2001. - 303 lpp.
Papildliteratūra
1. Ernst E., Kalm E. Grundlagen der Tiethaltung und tierzucht. Hamburg: Verlag Paul Paurey, 1994. -266 s.
2. Cūkkopības ABC / Sast. A.Leitāne. Jelgava: Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju centrs, 1995. - 46 lpp.
3. Tierproduktion/ J. Weiss, W. Pabst u.a..- 12., neubearb. Aufl.. - Berlin: Parey, 2000. - 690 s. 4. Proceedings of the Baltic animal breeding conference.
Periodika un citi informācijas avoti
1. Agrotops
2. Worlds Poultry Sciens
3. Pig - International 4. Agro Pols pielikums Ražība
Piezīmes
Studiju priekšmeta apguve plānota 2. kursa 4. un 5. semestrī. Ieskaite ar atzīmi.